(15.00 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 1374 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 1374 z přítomných 115 pro 67, proti 22. Návrh byl přijat. Další.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Pod označením E1 návrh kolegy Krajíčka. Stanovisko neutrální. (Předkladatel: Návrh pana kolegy Krajíčka - zásadně ano.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 1375 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 1375 z přítomných 114 pro 61, proti 12. Návrh byl přijat. Další.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Nyní tu máme sérii pozměňovacích návrhů kolegy Doktora pod označením F1. Mé stanovisko je pozitivní. (Předkladatel: Kladné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 1376 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 1376 z přítomných 115 pro 44, proti 16. Návrh nebyl přijat. Další.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Pod označením F2 kolegy Doktora. Stanovisko negativní. (Předkladatel: Zásadně kladné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 1377. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 1377 z přítomných 115 pro 28, proti 42. Návrh nebyl přijat. Další.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Pod označením F3 pozměňující návrh kolegy Doktora. Mé stanovisko je negativní.

 

Poslanec Michal Doktor: Já musím vést rozpor s panem zpravodajem, neb si myslím, že byl přijat bod C1 pana poslance Kaly a tímto se stává bod F3 nehlasovatelný.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Souhlasím s navrhovatelem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: F3 nebudeme hlasovat. Pokračujeme dál návrhem pod písmenem G.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji. Je to série pozměňovacích návrhů kolegyně Levé pod označením G1. Mé stanovisko je neutrální. (Předkladatel: Spíše kladné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 1378 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 1378 z přítomných 115 pro 59, proti 29. Návrh byl přijat. Další.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Pozměňující návrh pod označením G2, opět kolegyně Levá. Mé stanovisko je opět neutrální. (Předkladatel: Stanovisko stejné jako předchozí, spíše kladné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 1379. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 1379 z přítomných 115 pro 53, proti 27. Návrh nebyl přijat. Další.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Pod označením G3 opět návrh kolegyně Levé, mé stanovisko neutrální. (Předkladatel: Spíše kladné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 1380. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 1380 z přítomných 115 pro 57, proti 27. Návrh nebyl přijat. Další.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Pozměňující návrh pod označením G4, opět kolegyně Levá. Mé stanovisko je opět neutrální. (Předkladatel: V tomto případě neutrální.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 1381. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 1381 z přítomných 114 pro 35, proti 22. Návrh nebyl přijat. Další.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Pod označením G5 je pozměňující návrh opět kolegyně Levé. Mé stanovisko je negativní. (Předkladatel: Neutrální.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 1382 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 1382 z přítomných 114 pro 34, proti 19. Návrh nebyl přijat.

 

To je všechno z pozměňovacích návrhů. Má někdo dojem, že jsme nehlasovali o všech pozměňovacích návrzích? Není tomu tak. Protože bylo o všech návrzích hlasováno, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas…

Ano, pan místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo ještě před hlasováním.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Pane místopředsedo, děkuji. Já bych chtěl pouze shrnout dopad tohoto návrhu.

Tak jak byly odhlasovány pozměňující návrhy, je tam dopad cca 2 miliardy Kč na výdaje státního rozpočtu vzhledem k tomu, že Zajišťovací fond družstevních záložen nemá tyto prostředky v žádném případě k dispozici a asi nebude schopen si je nikde opatřit. Pokud ten fond nebude mít prostředky a vznikne mu povinnost v rozsahu dvou miliard Kč, tak je vůbec otázka, jak bude plnit vůči těm klientům družstevních záložen. Čili my jim dáme nějaký příslib legislativní formou, oni pak se budou dotazovat na Fondu pojištění vkladů a tam jim řeknou, že žádné peníze nemají. Chci upozornit Poslaneckou sněmovnu, že se může dostat do velmi obtížné situace naprosté blamáže vůči těmto lidem a klientům družstevních záložen.

Za druhé je zde samozřejmě dopad vyšší než jedna miliarda na Fond pojištění vkladů, to jsou prostředky, které tady odplynou z tohoto Fondu pojištění vkladů. Takže na to chci upozornit všechny poslance, aby věděli, o čem hlasují a jak kvalitní normu v tuto chvíli máme připravenu k závěrečnému hlasování.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ještě pan navrhovatel.

 

Poslanec Michal Doktor: Já bych chtěl před závěrečným hlasováním jménem předkladatelů připomenout, že jsem zcela jednoznačně uvedl na adresu pozměňujícího návrhu pana poslance Vlčka, že je záměrem, který do značné míry rozšiřuje původní záběr předlohy. Přesto ovšem nejsem oprávněn hodnotit tady hlasování, které proběhlo. Já věřím, že ti z vás, kteří podpořili přijetí pozměňujících návrhů pana poslance Vlčka, se rozhodovali po zralé úvaze. Rozhodnutí Poslanecké sněmovny budu respektovat a přijmu jej s pokorou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Michala Doktora, Jaroslava Lobkowicze, Vlastimila Ostrého a Petra Braného na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 319/2001 Sb., kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 965, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 1383. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 1383 (z přihlášených 113) pro 57, proti 35. Návrh nebyl přijat. (Volání: Byl!) Pardon - byl přijat.

 

Já se omlouvám. Já jsem sledoval původní potřebný počet hlasů a měl jsem tam 58. Omlouvám se, že jsem v poslední vteřině nezaznamenal, že se změnil potřebný počet. Ponechám to na kontrole.

Pan poslanec Mlčák. Melčák. Pardon. Já se omlouvám, pane kolego.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP