(14.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Mám tady omluvy neúčasti na dnešní jednání, přečtu je: omluvu pana poslance Vlastislava Antoláka, Marka Bendy, Robina Böhnische, Zdeňka Koudelky, Vlasty Parkanové, Jiřího Pospíšila, paní poslankyně Jany Hamplové, zdravotní důvody, Josefa Hojdara, Josefa Mandíka, omlouvá se František Koníček, na zahraniční cestě, pan poslanec Pavel Severa, nemocen je Evžen Snítilý a v zahraničí pan poslanec Pavel Svoboda. Omlouvám také premiéra české vlády Jiřího Paroubka, který je v zahraničí na cestě v Indii, omlouvám ministra Františka Bublana a ministra Pavla Němce, kteří se omlouvají z dnešní schůze.

A nyní bychom měli přistoupit ke stanovení pořadu 52. schůze. Návrh je uveden na pozvánce a vy dobře víte, že podle § 54 odst. 7 zákona Sněmovna rozhodne pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Žádnou změnu nelze navrhnout. Rovněž tak nelze nějak rozšiřovat schválený pořad.

 

Takže bychom měli hlasovat o návrhu pořadu 52. schůze Poslanecké sněmovny, jak vám byl písemně předložen. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 přítomno 166, pro hlasovalo 97, proti 20. Návrh byl přijat, pořad schůze byl tedy schválen.

 

Schválili jsme tedy pořad, který má dva body. Tím prvním bodem je

 

1.
Návrh na odvolání ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

 

Dne 19. prosince minulého roku jsem obdržel dopis předsedy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky, kterým tato správní rada podle ustanovení § 14 odst. 1 zákona č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky, navrhuje Poslanecké sněmovně odvolat Jiřinu Musílkovou z funkce ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky. To je tedy předmět našeho jednání v tomto bodě a já zahajuji všeobecnou rozpravu, do které jsem obdržel přihlášku pana poslance Krákory a pana poslance Janečka. Takže já prosím nejdřív pana poslance… Pan poslanec Recman má nějakou procedurální záležitost.

 

Poslanec Svatomír Recman: Dobrý den. Ano, pane předsedo. Chtěl bych požádat, protože tyto body spolu úzce souvisejí, jestli bychom mohli k oběma bodům pořadu vést společnou obecnou rozpravu, abychom o tom rozhodli hlasováním.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To může podle mě rozhodnout pouze Sněmovna. Slyšeli jsme návrh pana poslance Recmana, který navrhuje, abychom rozpravu k oběma bodům, jak k tomu prvnímu - odvolání, tak k tomu druhému - k té volbě, sloučili. Takže já nechám neprodleně hlasovat o tomto návrhu pana poslance Recmana, o návrhu sloučit rozpravu. (Připomínky z pléna.) Já vím, že tam je jeden problém. Vy jste myslel sloučení obecné, všeobecné rozpravy. Takže jde o sloučení obecné rozpravy v obou těchto bodech. O tom budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, sloučit rozpravu obecnou v obou bodech, odvolání i volba ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 3. Přítomno 170 poslanců, pro hlasovalo 83, proti 51. Takže tento návrh nebyl přijat.

 

(V sále diskuse mezi poslanci mimo mikrofon na toto téma s protichůdnými názory.) Byl jsem požádán, abych vyčkal kontroly hlasování. (Bez připomínek.) V pořádku. Můžeme pokračovat.

Návrh přijat nebyl, takže otevírám obecnou rozpravu k prvnímu bodu. Mám tady nyní pět přihlášek, jenom je pro pořádek přečtu: pan poslanec Krákora, Janeček, Talmanová, Tluchoř, Svatomír Recman. To je pět písemných přihlášek, které jsou tady nyní k dispozici. Prosím nyní pana poslance Krákoru jako prvního, aby se k tomuto bodu ujal slova.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, moje vystoupení bude velice krátké.

Na dnešním jednání Poslanecké sněmovny nás čeká bod programu odvolání paní ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny Ing. Jiřiny Musílkové z funkce. Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny navrhla na svém zasedání dne 16. prosince 2005 odvolání paní ředitelky z funkce. Současně je nutno říci, že paní ředitelka odeslala před vánočními svátky dopis panu předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Zaorálkovi, kde dává svou funkci k dispozici.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych na vás apeloval, aby jednání bylo důstojné, bez zbytečných dlouhých projevů a emocí. Myslím, že vše, a to vše mám v uvozovkách, již bylo řečeno na předešlé schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v prosinci 2005.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP