(Jednání pokračovalo v 16.41 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, prosím, abyste se vrátili do sálu. Budeme pokračovat.

Vítám pana Ing. Josefa Čekala. Prosím, posaďte se na chvíli, pokusil bych se svolat poslance do sněmovny, abychom mohli pokračovat v obecné rozpravě, kterou jsme na pár minut přerušili.

Ještě jednou prosím, abychom usedli do lavic my všichni, kdo máme v úmyslu vyslechnout pana Ing. Čekala, kterého bych poprosil, aby zaujal místo u řečnického pultu. Poprosil bych pana inženýra, jestli by krátce nevyložil svou představu řízení Všeobecné zdravotní pojišťovny v rámci naší obecné rozpravy, která se týká volby ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, kde on je jediným kandidátem navrženým správní radou.

Prosím všechny, aby se posadili. Slovo má pan Ing. Josef Čekal. Prosím o klid zvláště nalevo.

 

Ing. Josef Čekal: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nejprve mi dovolte, abych vám poděkoval za možnost vystoupit před Poslaneckou sněmovnou.

Jsem ve velmi obtížné situaci, připadám si trochu jako nechtěné dítě.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, prosím o klid. To se nehodí. Prosím, pane inženýre, máte slovo.

 

Ing. Josef Čekal: Děkuji. Dovolte mi, abych se alespoň představil. Jmenuji se Josef Čekal, jsem absolventem Vysoké školy ekonomické s titulem inženýr. Po absolvování školy jsem pracoval v různých ekonomických funkcích od vedoucího referátu práce a mezd až po ekonomického náměstka ve Výzkumném ústavu materiálů, poté ve funkci ekonomického náměstka Okresní pojišťovny hlavního města Prahy, kam jsem nastoupil v roce 1992. V lednu 1995 jsem byl jmenován ředitelem Okresní pojišťovny hlavního města Prahy, nyní Krajské pojišťovny pro hlavní město Praha. V této funkci pracuji dodnes.

Již v roce 1999, kdy jsem byl v posledním kole výběrového řízení na ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky, jsem v mnou předkládané koncepci zmiňoval zhoršující se platební bilanci a na základě této zhoršené platební bilance jsem upozorňoval na možnost uvalení nucené správy. Od té doby se situace samozřejmě ještě poněkud zhoršila. Bez hluboké analýzy současného stavu by bylo příliš nezodpovědné označovat viníky tohoto stavu. Předpokládám, že parlamentní vyšetřovací komise ve svých závěrech tak učiní.

Dovolte, abych jenom velmi stručně se zmínil o svých představách, jaká opatření po případném zvolení přijmout, aby bylo zabráněno dalšímu nárůstu deficitu ve Všeobecné zdravotní pojišťovně. Úkolem pro nejbližší období je samozřejmě vyrovnaná platební bilance v roce 2006. Ke splnění tohoto úkolu by mělo pomoci efektivnější vynakládání prostředků základního zdravotního fondu, zvýšená úhrada za pojištěnce, za které je plátcem pojistného stát, a stoprocentní přerozdělení pojistného. O všech těchto věcech již hovořil i pan ministr Rath. Samozřejmostí je hledání a využití vnitřních rezerv v rámci Všeobecné zdravotní pojišťovny. Všech těchto kroků lze dosáhnout jen ve spolupráci se zástupci poskytovatelů a státní správou. Výsledkem této spolupráce by pak měly být ceny zdravotní péče, které odpovídají disponibilním zdrojům ve Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Vzhledem k tomu, že má funkce ředitele je v jistém smyslu funkcí dočasnou, nechci za tohoto stavu provádět žádné rozsáhlé organizační změny. Je samozřejmě potřeba dokončit organizační změny ve smyslu krajského uspořádání a i v tomto hledat případné rezervy.

Budu-li po řádném výběrovém řízení zvolen ředitelem, jsem připraven provést organizační změny zároveň s přestavbou pracovních procesů zaměřenou na komunikaci k veřejnosti, Parlamentu, státní správě, správní radě, poskytovatelům a jejich profesním organizacím.

Myslím si, že pro danou situaci a období, na které vlastně bych byl případně dnes zvolen, jsou to úkoly nemalé a bude jistě potřeba dosti úsilí k tomu, aby byly splněny.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane inženýre. V této chvíli pokračuje obecná rozprava, která je vedena ke dvěma bodům. Jednak ke kandidatuře pana Ing. Čekala, jednak ke způsobu volby.

Prosím, pan poslanec Doktor se hlásí do této rozpravy. Vidím pana poslance Janečka jako dalšího.

 

Poslanec Michal Doktor: Chtěl bych za sebe poděkovat za vystoupení pana kandidáta. Chápu, že se lidsky nachází ve velmi složité situaci. Možná by si přál být předmětem stejné volby za poněkud jiných okolností. Ale po pravdě řečeno, z toho, co bych já chtěl slyšet zejména ve vztahu ke kritické situaci ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, zde ve svém vystoupení neuvedl téměř nic.

Chápu, že je možná složité vyjadřovat se k okolnostem uvalení nucené správy, ale protože i tato v jeho vystoupení, byť okrajově, zazněla, protože jej chápu především jako zaměstnance, tedy obhájce Všeobecné zdravotní pojišťovny, rád bych slyšel, jaký je jeho pohled na rozklad, který provedlo Ministerstvo zdravotnictví k oněm výhradám vzneseným Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, kde až na výjimky byly všechny výhrady přijaty.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP