(17.40 hodin)
(pokračuje Janeček)

Já jsem trošku nerad, když došlo k oné změně, která byla v úhradové vyhlášce, nebo když pan ministr řekl, že sníží marži léků plošně, protože to je věc, o které se už hovořilo, když jsme projednávali situaci ve zdravotnictví na různých komisích, které organizovala koalice, a v analýzách se říkalo, že když snížíte plošně marži, tak ohrozíte venkovské lékárny. Nic se nestane centrálním, to znamená, že na tom vydělají silné řetězce. Silným řetězcům zlikvidujete konkurenci stejně tak, jako obchodní řetězce zlikvidovaly malé obchodníky. U malých obchodníků to možná není takový problém, ale u lékáren to problém prostě je, protože pro léky k lékaři si chodí lidé, kteří často nejsou mobilní, nemohou odložit spotřebu léků, čili je to o dostupnosti, která je těmito postupy výrazně ohrožena.

Já se bojím ještě jednoho kroku, a to oné naprosto nezodpovědně vyhrocené politické situace. Tady totiž může dojít k jedné věci. Hejtmani si řeknou "nám nikdo nic přikazovat nebude", a žádné zdravotnické zařízení nebude převedeno na akciovou společnost. Nebude. Potom z tohoto zákona, z paragrafu, který jsem citoval, to znamená, že všechny tyto nemocnice k 1. 1. 2008 fakticky skončí. Možná že někdo politicky vyhraje, možná že někdo politicky prohraje - ale pacient prohraje. Prohraje a bude obětí této války. Bohužel. Pacient by vyhrál, kdybychom si řekli "ne, vrátíme se k tomu a uděláme takový návrh zákona, který je neideologický, ale je systémově správný".

Proto bych chtěl navrhnout vrátit tento návrh zákona k novému projednání v tom smyslu, ke kterému se přiblížil pan ministr a který my jsme měli mnoho let, možná už to bude deset let, v programu, to je, aby to byla alternativa, která by umožnila, aby tady byl výrazný neziskový sektor, aby tady byl prostor i pro ostatní nemocnice, a nebyl to tento návrh, který by mohl skončit zhroucením poskytované zdravotní péče od 1. 1. 2008.

Ještě chci říci jednu věc k té vyhrocené politické situaci. Víte, že já jsem zpravodajem k tomuto zákonu. Byl jsem překvapen, že v pátek 13. 1. pan ministr za účasti pana premiéra slíbil hejtmanům, že k návrhu zákona mohou dávat připomínky, a dal jim na to deset dní. Pokládal jsem za korektní, že po deseti dnech, až se všechny připomínky shromáždí, zasedne výbor a tu věc projedná, neboť se jedná o obrovské majetky. Bohužel se ukázalo, že to není o věcném řešení, ale že je to ideologie, takže návrh, který tu máte, byl prostě prohlasován silou a ony připomínky, které od hejtmanů přišly, jsme možná někteří dostali e-mailem, někteří ne, z některých se tady citovalo. Tento silový způsob politiky v této oblasti se mi nelíbí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan poslanec Janeček jako zpravodaj s přednostním právem. Rád bych dal slovo řádně přihlášené paní poslankyni Šojdrové, ale nemohu, protože s přednostním právem se znovu přihlásil pan místopředseda Langer, poté pan ministr Rath a poté já, také s přednostním právem, aby mě mohl pan místopředseda Langer vystřídat. Potom paní kolegyně Šojdrová, pokud ji zase někdo nepředběhne.

Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, dovolte mi reakci na vystoupení pana ministra zdravotnictví Ratha. Dobře by se nám žilo, kdyby platilo, že je pravda to, co říká ministr zdravotnictví David Rath. Kdyby skutečně ty, které on označuje za dobré, byly dobré, a ty, které označuje za zlé, byly zlé. Bohužel, jeho vystoupení opět potvrdilo, že tomu tak není.

Pan ministr kladl velmi emocionálně položenou otázku, kam šly miliony, vytažené z peněz veřejného zdravotního pojištění. Pokud by chtěl být důsledný, potom by musel mít na mysli zejména ty zdravotnické subjekty, které jsou bezprostředně řízeny Ministerstvem zdravotnictví, tedy fakultní nemocnice. Pokud by chtěl být důsledný, musel by si klást otázku, kam zmizely miliony vytažené z peněz veřejného zdravotního pojištění v případě nemocnice Motol, musel by být důsledný a říci, kdo je ředitelem této nemocnice, a položit si otázku, jak spravoval a spravuje tuto nemocnici. Pokud by chtěl být důsledný, musel by si položit otázku, kam šly miliony z peněz veřejného zdravotního pojištění v případě Nemocnice sv. Anny v Brně a zda ředitel této nemocnice není náhodou v tuto chvíli jeho bezprostředním blízkým spolupracovníkem a náměstkem. Pokud by chtěl být důsledný a odpovídat na otázku, kam zmizely peníze z veřejného zdravotního pojištění, pak by musel zmínit fakultní nemocnici Olomouc a položit si otázku, kdo je v čele fakultní nemocnice Olomouc a jakým způsobem probíhaly veřejné zakázky v této nemocnici, a zkusit se zeptat svého předchůdce pana kolegy Kubinyiho, proč vlastně byl kdysi odvolán.

Buďte důsledný, pane ministře. Klaďte tyto otázky. Klaďte je detailně a zkuste nám také na ně dávat odpovědi.

Zejména ale platí jedna věc. To, co říká pan ministr zdravotnictví David Rath, návrh zákona, který projednáváme, komplexní pozměňovací návrh, který je v tuto chvíli k dispozici, neobsahuje. Pan ministr Rath opět nemluví pravdu. Pan ministr Rath opět lže. Protože kdyby pan ministr Rath mluvil pravdu, potom by tato mapa nikdy nevznikla. Pokud by pan ministr Rath mluvil pravdu, potom by tři soukromé nemocnice v Olomouckém kraji nebyly odsouzeny k likvidaci. Pokud by pan ministr Rath mluvil pravdu, potom by 200 tisíc obyvatel Olomouckého kraje nebylo ohroženo při poskytování lůžkové zdravotnické péče.

Pravda je totiž taková, jak ji obsahuje návrh zákona. A prosím, znovu si přečtěte § 43 v části třetí. Pro ty z vás, kteří jste jej nečetli a věříte, že platí to, co říká pan ministr Rath, dovolte, abych vám předložil důkaz, že pan ministr Rath nemluví pravdu: "S účinností od 1. ledna 2008 může být ústavní zdravotní péče hrazena z veřejného zdravotního pojištění, pouze je-li poskytována veřejným neziskovým ústavním zdravotnickým zařízením zřízeným podle tohoto zákona." Ani nemocnice Jeseník, ani nemocnice Šumperk, ani nemocnice Hranice nejsou a podle tohoto návrhu zákona také není předpokládáno, že budou veřejným neziskovým ústavním zdravotnickým zařízením, a z toho plyne, že s účinností od 1. ledna 2008 nebude péče v těchto nemocnicích hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Jinými slovy, tyto nemocnice zaniknou.

Pan ministr řekl "budou moci poskytovat péči v jiné formě". Ano, bez peněz. A vzhledem k tomu, že jsme toho bájného komunismu, který předpokládal zrušení peněz, alespoň pokud si to pamatuji správně, a věřím, že kolegové, kteří studovali marxismus-leninismus pečlivěji než já, mě případně opraví - tak peníze jsou stále součástí našeho života a bez peněz není možné žít a bez peněz ani tyto tři nemocnice nemohou existovat.

Kolegyně a kolegové, věřím, že moje vystoupení v tuto chvíli bylo jasným důkazem toho, že tato mapka není žádným výmyslem, že tato mapka je reálným důsledkem tohoto navrženého zákona a že vystoupení pana ministra Ratha nebylo opět ničím jiným než lží.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP