(9.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, přeji hezký den a zároveň vám oznamuji, že poslanecký klub sociální demokracie požádal o přestávku v délce 20 minut. To znamená, že budeme zahajovat naše dnešní jednání v 9.20 hodin.

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
27. ledna 2006 v 9.00 hodin

Přítomno: 158 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji čtvrtý jednací den 53. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Vlastimil Dlab z důvodu plánovaného lékařského vyšetření, Jana Hamplová z důvodu nemoci, Josef Mandík z rodinných důvodů, Veronika Nedvědová z důvodu účasti na zasedání výboru pro lidská práva parlamentářů Meziparlamentní unie, Evžen Snítilý ze zdravotních důvodů, Miroslav Beneš, Anna Čurdová, Václav Exner, Kateřina Konečná, Miloš Kužvart, Petr Lachnit, Jaroslav Lobkowicz, Miloš Melčák a Miroslava Němcová z důvodu účasti na plenárním zasedání Rady Evropy ve Štrasburku.

Dále členové vlády, a to premiér Jiří Paroubek z důvodu neodkladných pracovních povinností mimo Prahu, Petr Buzková z důvodu účasti na výročním shromáždění České konference lektorů v Brně, Jan Mládek z důvodu účasti na jednání v Senátu, Bohuslav Sobotka z důvodu účasti na zahraniční pracovní cestě, Cyril Svoboda z důvodu pracovní návštěvy Angolské republiky, Namibijské republiky, Tanzanské sjednocené republiky a Nigerijské federativní republiky, Zdeněk Škromach z důvodu na účasti jednání v Senátu.

Dnešní dopoledne zahájíme pevně zařazenými body 131 a 132, další bod z bloku třetího čtení, který lze projednat, je bod 164. Dále jsme si pevně zařadili body 24 a 28, to jsou druhá čtení, poté budeme pokračovat podle schváleného pořadí, samozřejmě za předpokladu, že nedojde k nějaké změně teď v půlhodině po zahájení schůze.

Ještě jednu informaci - před projednáváním pevně zařazených bodů bychom nejprve odhlasovali nesouhlas se čtyřmi písemnými interpelacemi.

O slovo se přihlásil pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych požádal o změnu programu, a to abychom přeřadili dnešní bod pevně zařazený číslo jedna, třetí čtení, o rozhlasovém a televizním vysílání, bod 131, na pátek příští týden, jako první bod… (Poznámky a gestikulace místopředsedy Langera.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Příští týden jako první bod v úterý? (Hlasy: Důvody! Odpověď poslance Skopala: V pátek.) V pátek.

Pan poslanec Vojíř má náhradní kartu číslo 2.

(Poznámky z pléna.) Bylo by asi dobré říci důvody.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Z důvodu, že je potřeba ještě prodiskutovat některé problematické body tohoto zákona, protože tento zákon je natolik důležitý, že je potřeba ho schválit, a bylo by nešťastné kvůli některým nevyjasněným problémům, kdyby zákon nebyl schválen.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já jenom upozorňuji, že na příští pátek 3. 2. máme již pevně zařazen jeden první bod. Já bych se pana poslance Skopala chtěla zeptat, zda souhlasí s tím, aby to bylo zařazeno jako druhý bod. Příští pátek již je zařazen první bod. (Hlasy: A 13 "senátů". Poznámky z pléna.) A 13 senátů. Prosím o upřesnění.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Dáme to jako druhý bod po těch senátech.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Senátů je asi 9, jestli se nemýlím. (Hlas: 13.) Takže až po senátech. Anebo jako druhý bod? Já to jenom upřesním: Máme zařazen jako první bod 179, pak by mělo následovat projednání zákonů vrácených nebo zamítnutých Senátem. Je tedy možné navrhnout zařazení tohoto bodu jako druhý bod po tom prvním pevně zařazeném.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Takže žádám zařadit jako druhý bod po tom prvním pevně zařazeném. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Dále se hlásí pan poslanec Karel Kratochvíle.

 

Poslanec Karel Kratochvíle: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych požádal o přeřazení bodu č. 65, sněmovní tisk 1232, na čtvrtek jako první bod jednání, a to z toho důvodu, že tento tisk by měl být projednáván dneska a ministr zemědělství je dnes na jednání v Senátě.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Bod č. 65 na čtvrtek příští týden jako první bod. Kdo další se hlásí k programu? Pokud nikdo, přistoupíme k hlasování. Prosím vás, kolegyně a kolegové, o klid.

Domnívám se, že budeme muset hlasovat dvakrát, a to nejdříve o tom, zda jsou takové závažné důvody, které by nás měly k tomu, abychom schválili přeřazení, protože zde byly určité připomínky. Ještě předtím pan místopředseda.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, já bych rád upozornil, že v případě přijetí návrhu kolegy Skopala to znamená, že v pátek tato sněmovna, odhaduji, bude jednat tak do osmé hodiny večerní. Děkuji. (Poznámky z pléna.) Vzhledem k tomu obrovskému objemu zákonů vrácených Senátem a očekávanému zhruba dvouhodinovému hlasování k zákonu č. 231.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nejdříve budeme hlasovat o závažnosti důvodů, které sdělil pan poslanec Skopal.

 

Zahajuji hlasování. Kdo se domnívá, že jde o závažné důvody, které by nás mohly vést k odložení, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 106 z přítomných 138 pro hlasovalo 86, proti 30. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní tedy přikročíme k hlasování o návrhu pana poslance Skopala, který navrhuje, abychom bod 131 přeřadili a pevně zařadili na příští týden jako druhý bod pátečního ranního jednání.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 107 z přítomných 141 pro hlasovalo 89, proti 32. Tento návrh byl přijat.

 

A nyní přistoupíme k návrhu pana poslance Karla Kratochvíleho, který navrhuje, aby bod 65 byl pevně zařazen na příští čtvrtek jako první bod dopoledního jednání. Nejdříve budeme hlasovat o závažnosti důvodu. Pan poslanec Kratochvíle tento návrh zdůvodňoval dnešní nepřítomností pana ministra zde ve Sněmovně a jeho přítomností v Senátu.

Zahajuji hlasování. Kdo se domnívá, že tento důvod je závažný, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 108 z přítomných 144 pro bylo 90, proti 13. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP