(9.30 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Nyní budeme hlasovat o samotném pevném zařazení na příští čtvrtek jako první bod číslo 65.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 109 z přítomných 145 pro hlasovalo 97, proti 8. I tento návrh byl přijat.

 

Kolegyně a kolegové, nyní můžeme zahájit naše konkrétní projednávání. Nejdříve se budeme zabývat hlasováním o návrzích na vyslovení nesouhlasu se čtyřmi odpověďmi na

písemné interpelace (bod 215).

Na pořad jednání 53. schůze Poslanecké sněmovny bylo předloženo jedenáct odpovědí na písemné interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Včera, 26. ledna, jsme projednali devět z nich. Vzhledem k tomu, že Sněmovna nebyla usnášeníschopná, bylo nutné přerušit projednávání čtyř z těchto odpovědí na interpelace, a to právě do této chvíle. Jedná se o následující odpovědi.

 

Předseda vlády Jiří Paroubek odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka ve věci neústavního jednání ministra obrany Karla Kühnla, který v rozporu s platným právním řádem České republiky, bez projednání ve vládě a bez schválení Parlamentem České republiky vydal ministru obrany USA Rumsfeldovi veřejný příslib vyslání 120 vojáků Armády České republiky do válečných operací vedených Spojenými státy mimo rámec NATO a bez mandátu OSN na území Afghánistánu. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1219. Projednávání této odpovědi na interpelaci bylo přerušeno po uzavření rozpravy.

Poslanec Grebeníček navrhl, aby Poslanecká sněmovna vyslovila nesouhlas s touto odpovědí. Já nyní zahájím hlasování k této věci.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na vyslovení nesouhlasu s odpovědí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 110 z přítomných 148 pro hlasovalo 42, proti 72. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní přistoupíme ke druhé odpovědi na písemnou interpelaci. Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková odpověděla na interpelaci poslance Waltera Bartoše ve věci vysvětlení důvodů zamítnutí žádosti soukromé základní školy Cesta k úspěchu v Praze, s.r.o., o zařazení do školského rejstříku. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1218. Projednávání této odpovědi na interpelaci bylo přerušeno po uzavření rozpravy.

Poslanec Walter Bartoš navrhl, aby Poslanecká sněmovna vyslovila nesouhlas s touto odpovědí.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na vyslovení nesouhlasu s odpovědí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 111 z přítomných 148 pro hlasovalo 44, proti 46. Návrh nebyl přijat.

 

Třetí interpelace. Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková odpověděla na interpelaci poslance Petra Bratského ve věci státního rozpočtu na rok 2006. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1231. Projednávání této odpovědi na interpelaci bylo přerušeno po uzavření rozpravy.

Poslanec Petr Bratský navrhl, aby Poslanecká sněmovna vyslovila nesouhlas s touto odpovědí.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na vyslovení nesouhlasu s odpovědí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 112 z přítomných 149 pro hlasovalo 37, proti 41. Návrh nebyl přijat.

 

Poslední odpověď na písemnou interpelaci. Ministr zdravotnictví David Rath odpověděl na interpelaci poslance Petra Bratského ve věci výstavby nové vzletové a přistávací dráhy letiště Ruzyně. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1235. Projednávání této odpovědi na interpelaci bylo přerušeno po uzavření rozpravy.

Poslanec Petr Bratský navrhl, aby Poslanecká sněmovna vyslovila nesouhlas s touto odpovědí.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na vyslovení nesouhlasu s odpovědí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 113 z přítomných 150 pro hlasovalo 40, proti 44. Návrh nebyl přijat.

 

Můžeme ukončit tento bod.

 

Kolegyně a kolegové, dostáváme se k pevně zařazeným bodům. Nejprve bod

 

132.
Vládní návrh zákona, kterým se mění
zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 22/2004 Sb., o místním referendu a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 987/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr vnitra František Bublan a zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, pan poslanec Michal Hašek. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 987/3.

Otevírám rozpravu, do které nemám zatím žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se do rozpravy hlásí někdo z místa. Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegové a kolegyně, vládo, dovolte mi, abych vás seznámil s procedurálním postupem při hlasování o pozměňovacích návrzích k tisku 987, tak jak jsou obsaženy v tisku 987/3. Postup hlasování, který nyní navrhnu, byl konzultován s příslušnými garanty všech poslaneckých klubů a byl předběžně schválen. Tolik předběžná poznámka.

Nyní již tedy vlastní procedura. Prosím, aby jí věnovali pozornost ti z vás, kteří máte podány příslušné návrhy nebo se tomuto tisku blíže věnujete, protože procedura není úplně jednoduchá.

(V sále je velký hluk, předsedající zvoní.)

Nejprve bychom jako o celku hlasovali o pozměňovacím návrhu kolegy Zajíčka pod písmenem O, který komplexním způsobem řeší záležitosti dozoru a kontroly a není možné podle názoru mého ani garantů jednotlivých klubů hlasovat jednotlivě.

Za druhé bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích z bloku L, a sice L6, L7, L10, L11, L12, L13, L14. Hlasovali bychom o nich jako o komplexu, protože opět řeší komplexním způsobem, byť v jiném gardu, záležitosti dozoru a kontroly.

V dalším kroku bychom odhlasovali zbývající pozměňovací návrhy uvedené pod písmenem L, a to L1, L2, L3, L4, L5, L8, L9, L15. Průběžně budu sdělovat eventuální nehlasovatelnosti vyplývající z přijetí příslušných pozměňovacích návrhů.

V dalším kroku bychom hlasovali společně o pozměňovacích návrzích pod písmeny B1 až B4, event., pokud padne takový návrh, lze bod B4 hlasovat samostatně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP