(14.50 hodin)

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, zákoník práce je zásadní důležitá zákonná norma, která svým dopadem zasahuje do života více než poloviny obyvatel. Na tom se jistě všichni shodneme. O to politováníhodnější je způsob, jakým dlouho očekávaný nový pracovní kodex přichází na svět. Řečeno slovy klasika: Tento způsob přijímání zákona zdá se mi býti poněkud nešťastným. Takový nešťastný způsob přijímání zákona se ale stal bohužel typickou ukázkou práce současné vlády, která přijímá zákony nestandardním způsobem, a pak je mění několikrát za rok, nebere v potaz názory odborné veřejnosti, obchází svoji legislativní radu, obchází připomínková řízení a obchází i Radu hospodářské a sociální dohody. Každá slušná demokratická vláda by se hluboce styděla za takto nekvalitní normu šitou horkou jehlou, ale pan předseda je podle svých vlastních slov dokonce hrdý na to, že legislativní smršť jeho vlády je ještě silnější, než byla legislativní smršť vlády Zemanovy.

Oč je smršť silnější, o to je také ničivější. Jednotná a nerozborná fronta komunistů a socialistů postupně válcuje vše, co se jí postaví do cesty, bez ohledu na kompetentní názory, bez ohledu na to, jaké problémy občanům způsobí. Nulová tolerance po bolševicku. Ano, nulová tolerance po bolševicku, to je dokonalé vystižení způsobu práce současné vlády.

Vláda před předložením zákoníku práce do Poslanecké sněmovny nejprve zválcovala odbornou veřejnost. Cituji názor odborné veřejnosti na tuto vládní normu: "Pokud jde o obsah návrhu nového zákoníku práce, nezbývá než s politováním konstatovat, že očekávání na zcela zásadně novou úpravu pracovněprávních vztahů odpovídajících 21. století a plně reflektující požadavky společenských a ekonomických změn naplněna nebyla. V návrhu nového zákoníku práce není dle našeho názoru dostatečně zohledněn požadavek, aby tato základní pracovněprávní úprava byla maximálně jednoduchá a pro všechny uživatele zcela srozumitelná. Navrhovanou úpravu lze naopak hodnotit jako málo přehlednou, místy zbytečně rozsáhlou a v některých případech zcela nesrozumitelnou." Tolik hlas odborné veřejnosti. (V sále je velký hluk.)

Vláda po odmítnutí připomínek odborné veřejnosti dále zválcovala tripartitu. Cituji z prohlášení zástupců zaměstnavatelů: "Návrh zákoníku práce bohužel nesplňuje ani jeden z požadavků, po kterém se volalo. Všichni zástupci zaměstnavatelů jednotně - Svaz průmyslu a dopravy ve shodě s Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Svazem obchodu a cestovního ruchu, Svazem podnikatelů ve stavebnictví a Hospodářskou komorou - jej proto zásadní odmítají a nemohou jej podpořit.

Pro odmítnutí navrhovaného nového zákoníku práce uvádějí zaměstnavatelé celou řadu důvodů. Nový zákoník práce nepředstavuje žádnou zásadně novou úpravu, ale přebírá úpravu dosavadní, kterou dále zakonzervovává. To nepřináší zjednodušení, naopak výrazně komplikuje pracovněprávní vztahy. V návrhu jsou jasné rozpory s Ústavou České republiky a Listinou základních práv a svobod, které nový zákoník předem zásadně zpochybňují. I Legislativní rada vlády upozorňuje na to, že navrhovaná právní úprava je přinejmenším problematická. Je to zejména tím, že vysoká provázanost s občanským zákoníkem, jehož nový návrh se teprve připravuje, neskýtá záruku stability zákona. Při přípravě zákona byly zcela a bezprecedentním způsobem ignorovány hlasy jednoho ze sociálních partnerů - zaměstnavatelů. Připomínky k věcnému záměru nebyly vůbec vypořádány, a proto se nepodařilo vypracovat všeobecně přijatelný návrh nového zákoníku práce. Zákoník práce zvýhodňuje jednostranně pozici odborů a narušuje tak potřebnou rovnost sociálních partnerů v pracovněprávních vztazích. Ve svých důsledcích je nevyhovující jak pro zaměstnance, protože jim bere možnost rychle získat práci, pokud ji ztratí, tak pro zaměstnavatele, kterým velmi omezuje flexibilitu rozhodování a navíc prodražuje podnikání se všemi důsledky z toho vyplývajícími." Konec citace prohlášení zaměstnavatelů.

Po zválcování odborné veřejnosti a sociálních partnerů pokračuje válcování i v Poslanecké sněmovně. Na výboru pro sociální politiku a zdravotnictví jsem předložila pozměňovací návrhy vypracované ve spolupráci s týmem právníků z Asociace pro kolektivní vyjednávání a pracovní právo, které směřovaly ke zjednodušení normy. Kolega Miroslav Krajíček předložil pozměňovací návrhy vypracované ve spolupráci s právníky zaměstnavatelských svazů. Dohromady jsme s kolegou Krajíčkem předložili desítky pozměňovacích návrhů, jejichž přípravě jsme se pečlivě věnovali. Bohužel hned na začátku jednání výboru nám ministr Škromach s bolševickou upřímností oznámil, že se návrhy ODS nebude zabývat, a že tudíž nebude žádný z pozměňovacích návrhů Občanské demokratické strany přijat. Naopak byly přijaty pozměňovací návrhy poslanců zvolených za Komunistickou stranu Čech a Moravy.

Pan ministr své počínání zdůvodnil tím, že Občanská demokratická strana zákoník nepodpoří, a proto není žádný důvod přijímat pozměňovací návrh jejich poslanců. I kdyby byl třeba některý z návrhů dobrý a prospěl našim občanům, předem je zavržen jen proto, že jej předložila Občanská demokratická strana. Ano, to je přesně ukázka nulové tolerance po bolševicku. (Velký hluk a neklid v sále.)

Nyní mi dovolte okomentovat pozměňovací návrhy, které výbor přijal většinou na návrh poslanců zvolených za komunistickou stranu a které ministr práce a sociálních věcí Škromach podpořil.

Pod bodem číslo 2 navrhuje výbor pro účely uzavírání kolektivních smluv ustanovení, podle něhož nejpočetnější odborová organizace či koalice těchto organizací takzvaně bere vše. Připomínám, že loni na podzim Sněmovna neschválila účelový návrh poslance Kapouna, který měl znevýhodnit v kolektivním vyjednávání malé odborové organizace a konkrétně v Českých dráhách potlačit práva menšinové, ale nikoliv početně zanedbatelné Odborové organizace strojvůdců. Výbor se snaží do našeho práva zapracovat něco podobného cestou změny zákoníku práce.

Pane předsedo, já vás žádám, abyste uklidnil levou stranu Sněmovny a balkon. (Předsedající zvoní.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zvonec tedy platí pro levou stranu Sněmovny, která by se měla uklidnit. Doufám, že se tak děje.

Prosím, můžete pokračovat. Ještě jednou prosím, aby byl ve Sněmovně klid a mohli jsme projednávat. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Výbor se snaží do našeho práva zapracovat na návrh komunistů něco podobného cestou změny zákoníku práce, a to ještě v silnější podobě, neboť v Kapounově návrhu se počítalo s tím, že rozhodující slovo budou mít odborové organizace se 75 % členů podniku. Návrh výboru požaduje pouhou nadpoloviční většinu. Tuto úpravu považuji za protiústavní, neboť porušuje článek 27 odst. 2 Listiny základních práv a svobod, který ukládá, že nelze znevýhodňovat žádnou odborovou organizaci v podniku nebo odvětví.

Pod bodem 16 se skrývá velmi výrazné zvýšení odstupného pro zaměstnance, kteří dostanou výpověď z důvodu zdravotní nezpůsobilosti v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. Odstupné se zvyšuje z trojnásobku na dvanáctinásobek průměrného výdělku. Přitom v současnosti nepřísluší těmto zaměstnancům žádné odstupné, neboť jejich nároky jsou řešeny v rámci náhrady škody. Považuji zaváděnou novinku, to je odstupné těmto zaměstnancům, za nesystémovou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP