(19.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Tyto problémy nebyly způsobeny sociálně demokratickými vládami. Sociálně demokratické vlády ovšem musely tyto problémy řešit. Byly s nimi konfrontovány. My jsme vyhráli volby až v roce 1998 a to už bylo na některá řešení příliš pozdě a museli jsme se vypořádat s dědictvím, které zde bylo. Jednou výraznou částí tohoto dědictví byla Investiční a Poštovní banka a její tehdejší hospodářská situace. Je to tedy smutné, není to veselé, ale šest let po pádu Investiční a Poštovní banky stále nemáme vyřešeny a uzavřeny všechny potenciální právní vztahy, které vznikaly v dobách před šesti lety, a musíme se s tím vyrovnávat a musíme hledat taková řešení, která budou ve prospěch české společnosti, která budou zákonná, která budou rozpočtově šetrná, která budou v souladu s normami Evropské unie.

A pokud zde hovořím o Evropské unii, chtěl bych také připomenout, že Evropská unie notifikovala veřejnou podporu, která byla poskytnuta v souvislosti s pádem Investiční a Poštovní banky. To je myslím také důležité si uvědomit, když zde budeme hovořit o té sérii smluv, jež byly uzavřeny na začátku této dekády. A je také dobré si uvědomit, že každá změna těchto smluvních vztahů, každá úprava těchto smluvních vztahů by musela podléhat notifikaci a schválení ze strany Evropské komise. České vládě se podařilo notifikovat všechny procesy, které byly spojeny se sanací a privatizací bankovního sektoru, tak, aby to pro nás dnes nepředstavovalo žádný problém z pohledu našeho členství v Evropské unii.

Takže není zde žádná kauza, o které tady byla řeč. Skutečně není. Myslím si, že je to celé omyl. To si myslím, že je naprosto zřetelné. A myslím si také, že nelze tuto věc v žádném případě spojovat s návrhem na odvolání dvou členů dozorčí rady ČKA. To jsou prostě věci, které jsou v odpovědnosti Poslanecké sněmovny. Poslanecká sněmovna jmenuje a odvolává členy dozorčí rady ČKA. A vy jistě víte, že já jsem zde v minulosti několikrát hovořil o tom, že by bylo vhodné, aby si Poslanecká sněmovna například vyslechla zprávu o činnosti těchto zástupců v dozorčí radě ČKA, aby se Poslanecká sněmovna zabývala činností členů dozorčí rady ČKA. Takže tato okolnost - návrh na odvolání dvou členů dozorčí rady - je myslím také dobrou příležitostí k tomu, abychom vůbec vedli diskusi o činnosti dozorčí rady ČKA, abychom se zabývali tím, co tam naši volení zástupci této dozorčí rady dělají, jakým způsobem hájí zájmy státu, jakým způsobem postupují ve funkci, do které byli nominováni touto Poslaneckou sněmovnou.

Já si pro tuto chvíli dovoluji rozloučit se s Poslaneckou sněmovnou, samozřejmě jsem připraven účastnit se další diskuse, pokud to bude pro Poslaneckou sněmovnu užitečné. Děkuji. (Poslanci ČSSD tleskají.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji panu místopředsedovi vlády a panu ministru financí. Nedám teď slovo přihlášeným, jenom zopakuji, že přihlášeni do rozpravy jsou: s faktickou poznámkou Miroslav Kalousek, s přednostním právem pan poslanec Vlastimil Tlustý, po něm pan poslanec Doktor a poté pan poslanec Vojíř. Nikomu slovo nedám a upozorňuji vás, že podle § 53 našeho zákona o jednacím řádu můžeme pokračovat, pokud nejde o jednání o zákonech, do 21 hodin. V mezidobí jsem zjistil stanoviska jednotlivých klubů a zjistil jsem, že by některé kluby žádaly o přestávku na klub v této záležitosti. Proto uznávám, že čtyři z pěti klubů jsou pro přerušení, jeden klub je pro přestávku na poradu klubu, a proto poslyšte, jak naložíme s bodem 169. Já v tuto chvíli přeruším jednání Poslanecké sněmovny do zítřka do 9 hodin s tím, že podle schváleného pořadu schůze bude zítra první bod jednání bod č. 65 a poté se vrátíme do tohoto přerušeného bodu 169, byť uznávám, že zítra mezi devátou a půl desátou mohou někteří lidé navrhnout změnu pořadí jednotlivých bodů schůze, ale toto bude pevně zařazeno jako druhý bod našeho zítřejšího jednacího dne, s ohlášením jednotlivých řečníků, kteří byli přihlášeni a jejichž přihlášku jsem evidoval.

Přeji vám hezký večer, dobrou chuť k večeři a těším se zítra v 9 hodin ráno.

 

(Jednání skončilo v 19.04 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP