Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
2. února 2006 v 9.04 hodin

Přítomno: 155 poslanců

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobré ráno, paní a pánové, zahajuji další jednací den 53. schůze Poslanecké sněmovny.

Pan poslanec Michal Hašek má náhradní kartu číslo 8. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami.

Já vám přečtu jména těch, kteří požádali o omluvu. Jsou to poslanci Bartoš, Hamplová, Kocourek, Kužvart, Kvapil, Ostrý, Turek, Vokáč, z důvodů někdy pracovních, někdy rodinných. Z vlády jsou omluveni ministři Jandák, Němec, Sobotka, Svoboda, Šimonovský a Škromach. Ministři Sobotka a Škromach se účastní jednání v Senátu.

Na dnešní dopoledne máme pevně zařazeny body 65 a 118 a připomínám, že je přerušen bod Návrh na odvolání členů dozorčí rady České konsolidační agentury.

Pan poslanec Kapoun má náhradní kartu číslo 1.

Ještě připomenu, že pan místopředseda Vojtěch Filip, který řídil včera navečer, oznámil, že tímto přerušeným bodem se budeme zabývat jako druhým bodem dnes ráno. Protože však toto oznámení dosud neschválila Sněmovna, mělo by se o něm dát hlasovat, ale připomenu, že pevně zařazeny máme dva body, ne jeden.

Tolik z mé strany do úvodu a nepochybuji o tom, že se přihlásí kromě pana poslance Krákory možná ještě další. V tuto chvíli vystoupí pan poslanec Krákora. Ještě připomenu, že do 11 hodin je dneska možno podávat přihlášky k ústním interpelacím a v 11.30 proběhne jejich slavnostní slosování.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych navrhl pevné zařazení bodů 49 a 50, to jsou sněmovní tisky 1156 a 1157, úrazové pojištění zaměstnanců a úrazové pojištění zaměstnanců v souvislostech, jako pevně zařazené body dnes odpoledne po ústních interpelacích.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Bohužel mám pro vás špatnou zprávu, protože tam je zařazen bod Odpovědi na písemné interpelace. A obávám se, že asi nebude možno s tím v tuto chvíli příliš hýbat. Sněmovna může rozhodnout, samozřejmě. Já jenom upozorňuji na to, že už posledně jsme měli problémy, aby se sešli současně ministři a současně interpelující poslanci. Dneska se všeobecně počítalo s tím, že k odpovědím na písemné interpelace dojde. Nijak nezpochybňuji relevantnost vašeho návrhu, protože už to odkládáme poněkolikáté. Toho jsem si vědom. Jak se k tomu postavit v tuto chvíli? Co doporučujete?

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Těžko něco doporučit. Jenom můžu říci, že na tom návrhu trvám, tak dejte když tak hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Jsou nějaké další návrhy? Připomínky? Pan poslanec Michal Hašek.

Já ještě řeknu, že pan poslanec Rafaj má náhradní kartu číslo 3.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já vám přeji dobré ráno. Dovolte, abych přispěl drobným návrhem, a sice abychom dnes před polední pauzou zařadili bod 173, Návrh na změnu ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Myslím si, že jak věcně, tak časově ten bod není náročný, a minimálně kluby sociální demokracie a ODS podaly návrhy, které je potřeba odhlasovat, aby se příslušní kolegové mohli zařadit do příslušných výborů a mohli pracovat. Takže věřím, že nás to příliš dlouho nezdrží. Ještě jednou opakuji - bod 173, změna ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, dnes před obědem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já děkuji panu poslanci Haškovi. Takže máme dva návrhy. Poté ještě musíme rozhodnout o tom, co avizoval včera pan místopředseda Vojtěch Filip, zřejmě v určité modifikaci.

 

Nejprve pan poslanec Krákora navrhl, aby body 49 a 50 byly zařazeny pevně na dnešní odpoledne hned po ústních interpelacích.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 299. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 109 poslanců. Pro bylo 48, proti 28. Tento návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Michal Hašek navrhuje, aby bod 173, Návrh na změnu ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, byl projednán dnes jako poslední bod před polední přestávkou.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 300. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 118 poslanců, 106 pro, 1 proti. Panu poslanci Haškovi jsme vyhověli.

 

A nyní se musíme nějakým způsobem vyrovnat s návrhem pana místopředsedy Vojtěcha Filipa, resp. s tím, co zaznělo včera odpoledne. Já se domnívám, že by bylo nejjednodušší, kdybychom se shodli na tom, že první dva pevně zařazené body projednáme, jako třetí bod doprojednáme to, co se nazývá Návrh na odvolání členů dozorčí rady České konsolidační agentury.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP