(11.00 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Doktorovi. Nyní vystoupí pan ministr Mládek, potom pan poslanec Kala.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Mládek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nebudu přispívat k "frípasteringu" jedné opoziční strany, ale jednu technickou poznámku musím. Ověřil jsem si to. Moje jméno dosud zůstalo v dozorčí radě PPP centra, což bývala stoprocentní dceřiná společnost Fondu národního majetku, která byla převedena pod Ministerstvo financí, a požádal jsem bývalého předsedu Juchelku o vymazání. Rezignoval jsem na tuto funkci. Toto nebylo provedeno, postarám se, aby tak provedeno bylo, ale chtěl bych jasně zdůraznit, že nemám žádný konflikt zájmů, nemám žádné činnosti. Na tuto funkci jsem rezignoval. I kdybych nerezignoval, je to státní podnik. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Kala s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, pane místopředsedo. Skutečně jen fakticky bych chtěl odpovědět na v zásadě dva body.

Už jenom porovnáním vystoupení pana poslance Doktora s vystoupeními pana poslance Tlustého je zřejmé, že věta, kterou jsem uvedl ve svém projevu, který jsem si napsal sám, je naprosto pravda, je naprosto pravdivá. Pan Tlustý ve funkci předsedy dozorčího orgánu České konsolidační agentury otevřeně bojuje s vládou a tady to zcela jasně předvedl.

Druhá poznámka. Je tady naznačováno, že poslanecký klub sociální demokracie usiluje o to, aby došlo ke změně většiny v dozorčí radě. Při jednání předsedy poslaneckého klubu Michala Haška se zástupci poslaneckého klubu ODS nabídl poslanecký klub ČSSD poslaneckému klubu ODS, ať si navrhne nového zástupce do dozorčí rady České konsolidační agentury s tím, že tohoto zástupce pomůže poslanecký klub sociální demokracie poslaneckému klubu ODS zvolit. Taková jsou fakta.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: S faktickou poznámkou pan kolega Doktor, poté řádně přihlášený pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Michal Doktor: Abych nezneužil instrument technické poznámky, chtěl bych říci na vysvětlenou k tomu imperativu, který zde vznesl k rozhodnutí poslaneckého klubu Občanské demokratické strany, jediné. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný legitimní důvod pro odvolání mých kolegů, zejména pro odvolání předsedy dozorčí rady pana poslance Vlastimila Tlustého, je pro poslanecký klub Občanské demokratické strany naprosto nepřijatelné - nepřijatelné! - přistoupit na hru, že bude klub sociální demokracie snad autoritou nebo arbitrem, který bude rozhodovat, kdo bude dovolen za pana poslance Tlustého do dozorčí rady České konsolidační agentury. (Potlesk z řad ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedající, členové vlády, dámy a pánové, musím říci, že mě zaráží fakt, že se zabýváme dva dny a už několik hodin situací v České konsolidační agentuře, jako bychom neměli na starosti něco důležitějšího, co by přineslo především efekt našim spoluobčanům, jako bychom neměli na stole dostatek zákonů, které by měly být přijaty, neboť mohou zlepšit podmínky nejen života, ale třeba i podnikání v České republice. Zabýváme se narychlo zrealizovanou akcí čistka v České konsolidační agentuře. Nelze se pak divit, že se někteří z nás nemohou zbavit onoho dojmu, že buď - a předkladatel tohoto bodu pan poslanec Kala, kterého zde momentálně nevidím, bývalo vždy zvykem, že předkladatel byl přítomen, aby mohl reagovat.

Pane předsedající, mohl by pan Kala, když už se odhodlal k tomu, že bude předkladatel, a když zplodil důvodovou zprávu takovou, jakou zplodil, zde sedět?

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Není jeho povinností z jednacího řádu zde být, nicméně dosud zde byl. Pokusím se jej přivolat prostřednictvím předsedy poslaneckého klubu ČSSD.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Já vám děkuji. Myslím si, že záležitost je ryze a jen politická a není věcná. Není přece ani pochyb o tom, že jak kolega Doležal, tak kolega Tlustý mají patřičné vzdělání, patřičné dovednosti a schopnosti na to, aby mohli být členy takovéhoto orgánu. Ono to není tak jednoduché. Vy, kteří zasedáte v orgánech ať už obchodních společností, nebo v orgánech, do kterých jste byli zvoleni Poslaneckou sněmovnou, ale ony mají charakter obchodních společností, i když jimi nejsou, ať už je to Pozemkový fond nebo kdysi existující a nedávno zrušený Fond národního majetku, mohl bych jmenovat další instituce - vždy platila formulace, že musíte jednat s péčí řádného hospodáře. I když se na vás přímo obchodní zákoník nevztahoval, nepřímo tam vždy tyto formulace platily. I kdyby ta instituce byla zřízena zvláštním speciálním zákonem.

A v tomto případě platí dvojnásob. Předkladatel tohoto návrhu, mám pocit, se přiznal, že to tak je. Především naši členové, členové ODS se chovají s péčí řádného hospodáře, ale vládě se to nehodí. Vláda potřebuje před volbami vyčistit, dokončit, zakrýt - nevím, které slovo bude správné - transakce, na kterých se buď přímo ministři této vlády, která je nyní aktuální, nebo ministři vlád sociální demokracie zpětně podíleli. Jedná se o dvě megaakce, které se v rukou sociální demokracie ocitly. Zdá se, že se hroutí. Hroutí se takovým způsobem, že to sice nezaplatí zřejmě ani jeden člen sociální demokracie, ale zaplatí to všichni občané České republiky. Tyto dvě megaakce - první se nazývá IPB, druhá se nazývá Setuza. Dovolte mi minimálně k IPB pár poznámek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP