(11.30 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Janeček, po něm paní poslankyně Šedivá.

 

Poslanec Josef Janeček: Já musím také zareagovat na pana profesora Jičínského. Přestože si ho jako právníka vážím, tak mě poněkud zaráží jím mnohokrát opakovaná logika, totiž že pokud někdo je zvolen demokratickým způsobem, je demokratem. Rád bych ho požádal, aby se podíval do historie, a možná že by zjistil, že mnoho a mnoho nedemokratických sil bylo zvoleno demokratickým způsobem. Byl bych rád, kdyby pan profesor Jičínský postřehl ten rozdíl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolegyně Šedivá, pan kolega Doktor, poté pan kolega Jičínský.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, prostřednictvím pana předsedajícího, abych se někoho nedotkla, na pravé straně v poslední době mně začínají vadit neustálé útoky o tom, že tvrdíte, že se spojujeme s komunistickou stranou. Já tady musím poněkolikáté říci, že nebýt komunistické strany, vy byste neměli vašeho pana prezidenta. Myslím si, že byste jim za to měli poděkovat a ne tady pořád někoho urážet a do někoho se navážet.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Teď kolega Doktor a po něm pan profesor Jičínský. Takto je pořadí faktických poznámek. Faktické poznámky v tomto pořadí, řádná přihláška je první pan kolega Beneš.

 

Poslanec Michal Doktor: Pan kolega Jičínský říká, že vzhledem k mému dočasnému hendikepu mám přednost, tedy budiž. Shodou okolností chci vystoupit k jisté části jeho projevu.

Prostřednictvím předsedajícího, vážený pane kolego Jičínský, ano, opravdu, časy se mění. V této Poslanecké sněmovně se čas od času vyskytne politik, jehož chování bylo označeno soudem České republiky jako neslučitelné s právním řádem České republiky. Kdybych to mohl parafrázovat, tak jako jistý druh výtržnictví. Přesto to vaší vládní většině nebrání v tom, abyste ho pověřili vcelku významnou exekutivní mocí a nechali se vláčet jeho pohnutkami, kterými si skrze moc, kterou jste mu svěřili, vypořádává osobní mindráky. To je skutečná změna času.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, jenom stručně. To, co řekl pan poslanec Janeček, je mi samozřejmě známo, ale byl bych rád, pokud chce na mě tuto námitku vztahovat, že jsem neměl pravdu, pokud jde o charakteristiku jednání našich kolegů z komunistické strany, kdyby to, co řekl, mohl dokázat na jejich chování. Já si skutečně nejsem vědom toho a ani z vás nikdo neprokázal, že by chování komunistických poslanců v této Sněmovně bylo v nějakém rozporu s ústavou, s Listinou základních práv a svobod. Čili určité věci včetně toho, když pan kolega Kalousek mluví o stalinistické straně, protože jsem se těmito věcmi poměrně dost zabýval jako historik (hluk a smích v sále), tak bych chtěl říci, že určité pojmy se tady používají jenom jako pejorativní označení bez jejich věcného smyslu.

Pan kolega Teplík vzhledem k svému mládí si dovoluje víc, než by měl. (Protesty a hluk v sále z pravé strany politického spektra.) Myslím si, že ve svém mládí udělal už takové, nechci říci politické, ale rozhodně ideologické obraty včetně určitých posunů, že nevím, kdo by se mu v tom vyrovnal, ale to je prostě na jeho uvážení. Každý to může posoudit.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Přátelé, zkoušíte moji trpělivost. Až já požádám o slovo, tak to teprve něco uslyšíte.

S faktickou poznámkou pan kolega Kalousek, pan kolega Teplík.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, kolegyně a kolegové, byť jsem do této diskuse nevstoupil, byl jsem citován. Dovolte stručnou reakci.

Ano, je mi známo, že se pan profesor Jičínský stalinistickou stranou intenzivně zabýval. Myslím si, že si je toho historie vědoma. Jeho názory nezpochybňuji. Dovolte mi říci svůj názor. Strana, která se veřejně odmítne zřeknout stalinismu, je stalinistická. Myslím si, že rovnice je celkem jednoduchá.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Teplík, pan kolega Opálka.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, vaším prostřednictvím vzkazuji panu kolegovi Jičínskému, že moje mládí je ve srovnání s jeho mládím nic. Ale vzhledem k tomu, že reagoval na moji faktickou poznámku, tak jak reagoval, pak musím říci, že jsem spokojen, protože vím, že mířila správným směrem. A tím směrem je jeho osobní integrita, jeho mládí a jeho vývoj, a přesně tam mířila a já na tom trvám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vidíme krásný přemet, který je v naší společnosti velmi častý, když se řeší problémy a nechce se o nich vědět, tak se začne mluvit o minulosti komunismu. Já bych chtěl říci na adresu pana kolegy Janečka, a myslím si, že jako odborník v profesi, kterou prokazuje ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, tak se s ním často velmi často ztotožním, ale když se pustí do historie, tak je to problém.

Já jsem se narodil v roce 1952, jsem členem dnes Komunistické stran Čech a Moravy a nevím, jakou očistnou kúrou, jakým křestem bych měl projít, abych se zbavil kolektivní viny, která je zde pořád na nás uvrhována. Jestli jsme v něčem nedemokratičtí, tak nemáme na této politické scéně z ústavy co konat. Nemluvte prosím vás o něčem, co je jenom ve frázích, ukažte to na praktických činech. Myslím, že se to opakuje neustále, a jestli si ODS představuje demokracii tak jako ve statutárním městě Opava, že komunisté nejsou ani v komisích, ani ve výborech, čili nemají vůbec žádnou kontrolní činnost v zastupitelstvu, tak je to samozřejmě důkaz, jak si to představujete. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pořád mám ještě pocit, že mluvíme k věci. Slovo má pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Já jenom několik poznámek a pak už se nebudu k této věci vyjadřovat, neboť onen okruh otázek byl způsoben opakovanými výroky pana profesora Jičínského.

To, proč já se domnívám, že nedošlo ke změně myšlení na demokratické, je skutečnost, že např. místopředseda Sněmovny se účastní oslav nedožitých narozenin Gustáva Husáka, reprezentanta režimu, který nechal zavírat naše spoluobčany za to, že nesouhlasili s okupací vlastní země. Vadí mi, že mladí komunisté oslavují výročí Klementa Gottwalda bez toho, že by se jejich političtí reprezentanti zde od takovýchto akcí distancovali. Čili ona věta, kterou zde řekl kolega Kalousek, že jste se nedokázali veřejně zříci ani základních stalinistických principů, je prostě pravda. Mně je to líto, a proto nemohu považovat KSČM za demokratickou stranu. Když poslouchám příběhy lidí, kteří jsou sdruženi v Konfederaci politických vězňů, poslouchám jejich životní příběhy, tak se domnívám, že vývoj v naší společnosti je pro ně velkým a hořkým zklamáním. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Teď s přednostním právem vystoupí pan kolega Vojtěch Filip. Avizuji, že už začínám mít pocit, že se nehovoří k věci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, členové vlády, paní a pánové, já bych rád, abychom se bavili dál o členech dozorčí rady konsolidační agentury. Jediné, co mohu podotknout je, že demokratická debata, rozhodnutí bude o parlamentní demokracii, o tom, jestli má někdo nebo nemá někdo zůstat v té nebo oné funkci, protože do funkce byl nebo nebyl zvolen.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP