(17.30 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Ještě předtím s faktickou poznámkou - před kolegou Koníčkem - pan ministr David Rath. Ale také pouze s faktickou připomínkou. Respektuji, že faktická připomínka má přednost před normálním vystoupením a respektuji přednostní práva těch, kteří mohou vystoupit přednostně, i ve faktických poznámkách. Pokud se vám nelíbí můj způsob řízení, sdělte mi to, já se pokusím se napravit.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Prostřednictvím pana předsedajícího panu poslanci Langerovi. Chce se mi říci: o tempora, o mores - ó časy, ó mravy. Je to skutečně s námi hodně smutné, když člověk těchto kvalit, takového vystupování, takových obchodů a takových vztahů druhé nazývá různými vulgárními názvy. Já myslím, že to nejlépe svědčí o úrovni pana poslance, a myslím si, že by mu stálo za to, aby se nad sebou trochu zamyslel, a možná trochu té sebereflexe by nebylo od věci. (Poslanci ČSSD tleskají.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane ministře, i za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Vladimír Koníček. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, pan kolega Plachý zde v předcházejícím vystoupení uvedl, že v nemocnici s poliklinikou probíhá nějaká anketa, a ve svém předcházejícím vystoupení řekl, že nemocnice s poliklinikou byla zrušena. Takže nevím, kde probíhá ta anketa, ale tu informaci chci uvést na pravou míru, protože dle výpisu z obchodního rejstříku ze 17.10 v Uherském Hradišti existují: Uherskohradišťská nemocnice, a.s., IČO 7660915, Nemocnice s poliklinikou Uherské Hradiště, příspěvková organizace, IČO 00395366. Takže neměl pan pravdu pan kolega Plachý, že něco bylo zrušeno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan kolega Seďa s faktickou poznámkou. (K hlásícímu se poslanci:) Já vás vidím, pane poslanče, ale jste asi pátý v pořadí.

 

Poslanec Antonín Seďa: Já bych vás chtěl, vážené kolegyně, vážené kolegové, seznámit s částí svého dopisu, který jsem adresoval hejtmanovi Zlínského kraje Liboru Lukášovi 1. 12. 2005.

Na základě právního stanoviska Ministerstva zdravotnictví, které se zároveň opírá o právní stanoviska Ministerstva vnitra, vás tímto upozorňuji, že postup Zlínského kraje při realizaci převodu nemocnic s právní formou příspěvkové organizace na obchodní akciové společnosti je v rozporu s příslušnými ustanoveními zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, a zároveň i v rozporu s příslušnými ustanoveními zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů. Právní úkony, které Zlínský kraj provedl, jsou vzhledem ke svému rozporu se zákonem od počátku neplatné ve smyslu ustanovení § 39 občanského zákoníku.

Tolik výpis z mého dopisu, který jsem adresoval hejtmanovi Zlínského kraje. Od té doby se neudálo nic v tom, na co jsem ho upozorňoval. To znamená, že veškeré důsledky za to, co děje v nemocnici, za to, co se děje ve zdravotnictví Zlínského kraje, nese odpovědnost zastupitelstvo Zlínského kraje a pan hejtman.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou pan poslanec Kádner, jestli jsem správně viděl. Po něm se připraví pan poslanec Nájemník. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kádner: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, mě velmi zaujala poznámka pana ministra financí. Já si myslím, že je hrozná škoda, že tady není ministr dopravy, protože mohl by se poučit. Mohl by udělat mezi mašinfíry pendolin anketu o tom, jak jsou spokojeni třeba s kabinami, a nepochybně bychom se dozvěděli, že naše cestující veřejnost je velice spokojena s tím, jak fungují pendolina. To je přesná analogie toho, co jsme se tady dozvěděli. Tady přece jde o to, jak jsou spokojeni pacienti s tou nemocnicí, nikoli jak jsou spokojení zaměstnanci. To si myslím, že je jistě důležité, ale až druhotné.

No a na adresu pana ministra Ratha. Pan ministr se zřejmě poslední dobou začal zabývat okultismem, když tak dobře ví, co si kdo z nás myslí. Slyšeli jsme tady velmi mnoho, co si myslíme a co chceme.

Pane ministře, co kdybychom se začali zabývat tím, co vlastně chcete vy? Pane ministře, proč tedy nepřiznáte, že vlastně vám jde ve skutečnosti o znárodnění nemocnic? (Protesty z pléna proti přímému oslovování ministra. Výkřiky pohoršení z řad sociální demokracie.) Proč to tedy nepřiznáte! (Emotivně:) Proč nepřiznáte, že vám jde o znárodnění ordinací! (Ironický potlesk poslanců sociální demokracie.) Proč to nepřiznáte, na tom přece není nic špatného! Je to váš názor! No tak to tady řekněte! A řekněte to občanům!

Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hovořil pan kolega Kádner. Pan poslanec Václav Nájemník. Připraví se opět pan poslanec Jaroslav Plachý. Prosím, pane poslanče, máte slovo. (Hlas: Stává se z toho besídka pro zvláštní školu!)

 

Poslanec Václav Nájemník: Pokud se zachází s některými údaji týkajícími se petic, dovoluji si vyjádřit se jako místopředseda petičního výboru. Znám početnější petici, za 14 dní měla 30 000 podpisů. Ta petice se týkala zachování dechovky v České televizi. (Veselost.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za připomenutí jedné z významných petic minulého volebního období.

Prosím, pan poslanec Jaroslav Plachý, poté s faktickou poznámkou pan ministr David Rath. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pan kolega Koníček se evidentně nezajímá o práci zastupitelstva Zlínského kraje. Kdyby se o to zajímal, věděl by to, co jsem tady oznámil - totiž to, že zastupitelstvo Zlínského kraje zrušilo svým usnesením příspěvkové organizace a že to dosud není promítnuto do obchodního rejstříku - a tak by takto nevystupoval. Mohu ho ujistit - je to jen otázkou času. Usnesení zastupitelstva má on jako poslanec za Zlínský kraj nepochybně k dispozici. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan ministr David Rath. Zdržím se poznámek právně teoretických i jiných. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já si myslím, že velká pozornost by měla být věnována tomu všemu, co tady zaznělo. A tady bych opravdu byl velmi rád, a pokusím se udělat všechno pro to, aby se to rozšířilo mezi zdravotnickou veřejnost a laickou veřejnost. Protože oficiální názor poslanců ODS, že strojvůdci jsou nějací mašinfírové - myslím si, že je dobře si to zapamatovat. A že zdravotnický personál jsou nějací mašinfírové. Já si myslím, že to krásně deklaruje a dokladuje ten arogantní a přezíravý postoj a politiku Občanské demokratické strany ke všem profesím. Já si myslím, že bude velmi dobře, aby tomu občané věnovali pozornost, aby zdravotníci věděli, že jsou u poslanců ODS "nějací mašinfírové", aby strojvůdci věděli, že jsou "nějací mašinfírové", na jejichž názoru vůbec nezáleží. Já myslím, že bylo dobře, že to tady zaznělo. Já myslím, že je to moc fajn. Jen houšť! Jen víc dávejte najevo, co si myslíte o spoluobčanech, kteří pracují! Jen víc to takto říkejte! Jen víc pohrdejte jejich prací! Jen víc je urážejte! (Projevy nevole z řad poslanců ODS.)

Nezlobte se, ale my si všech těchto profesí hluboce vážíme. (Poslanci ČSSD tleskají.) Ať jde o strojvůdce nebo o zdravotnický personál. Na rozdíl od vás! (Poslanci ČSSD tleskají.)

A ještě jedna poznámka. Znárodnění. Prosím vás, bylo by dobře se možná vrátit viděl bych tak do šesté třídy základní školy, nebo si otevřít encyklopedii a zjistit, co je znárodnění. Jak můžete znárodnit to, co je vlastně veřejné či potažmo jakoby státní! (Ironický smích z řad ODS.) Vždyť stát zřídil kraje. A co jsou kraje? Kraje jsou součástí tohoto státu, které vykonávají správu nad veřejným majetkem!

***




Přihlásit/registrovat se do ISP