(12.20 hodin)
(pokračuje I. Šedivá)

Nicméně byl zde opakovaně kladen důraz na nutnost kontroly a prevence a konsensuálně byl v našem výboru přijat názor, že je třeba posílit možnosti vstupu Policie České republiky do všech prostor objektů pro sběr a výkup odpadů, což bylo v souhlasu s názory, které mělo i Ministerstvo vnitra, a tyto názory byly tlumočeny přímo prvním náměstkem Ministerstva vnitra panem Koudelným.

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo životního prostředí k této novele víceméně zaujímala negativní postoj vzhledem k tomu, že se domnívala, že problém, který je zde nastolen, je dostatečně legislativně ošetřen. Na konci celé diskuse, která byla na našem výboru, bohužel nebyl časový prostor na to, zabývat se částí novely, která se týká autovraků, která byla přijata na hospodářském výboru, a z těchto důvodů potom došlo k dalšímu jednání na Ministerstvu průmyslu a obchodu; nicméně k tomu bych se chtěla vyjádřit v obecné rozpravě.

Ještě bych potřebovala říci, že sněmovní tisk, který se touto problematikou zabýval, nese z našeho výboru číslo 1031/2 a byl vám rozdán do vašich materiálů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Prosím nyní, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan Andrej Grega. (Není přítomen.) Ví někdo něco o panu poslanci Gregovi? Prosím předsedu hospodářského výboru. Kdo jím teď je? Tady se to mění jak na běžícím pásu, to člověk nestačí ani vnímat. (K posl. Kapounovi:) To jste vy, pane poslanče? Užijte si ještě tuto funkci a v zastoupení pana kolegy Gregy coby předseda hospodářského výboru, pane poslanče, nás informujte o tom, co vymyslel a přijal k tomuto návrhu zákona váš výbor.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já bych přečetl usnesení hospodářského výboru k návrhu poslanců Břetislava Petra, Radima Turka, Miroslava Opálky, Josefa Víchy a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, je to tisk 1031.

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí úvodního slova poslance Břetislava Petra a zpravodajské zprávě poslance Andreje Gregy a po obecné a podrobné rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit tisk 1031 ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

Pozměňovací návrhy byly písemně rozdány a já je nebudu číst. To je asi všechno, co jsem za kolegu Gregu měl provést. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy se hlásí paní poslankyně Šedivá.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Dovolte mi tedy, abych se ještě vyjádřila dál, jak proběhlo projednávání tohoto zákona potom, co byla přijata usnesení výboru hospodářského a výboru pro životní prostředí. Právě na základě toho, co přijal hospodářský výbor, jsme došli k názoru, že vzhledem k tomu, že tato problematika, která se konkrétně týká nakládání s autovraky a řešení kriminální činnosti s tím spojené, nebyla diskutována a v podstatě ani učesána tím pádem s Ministerstvem průmyslu a obchodu, ani s Ministerstvem životního prostředí, to znamená s legislativou, došla jsem k názoru, že by bylo přínosné vyvolat ještě jednání, které by tuto problematiku mělo probrat na expertní úrovni a zaměřit se na to, aby novela, která by měla problematiku řešit, byla opravdu účelná a přesná a v praxi vyhovující.

Toto jednání proběhlo 13. 4. na Ministerstvu průmyslu a obchodu v Praze, přičemž se zde vyjádřila podpora snahám umožnit živnostenským úřadům a policii řešit požadavkem identifikací osob a identifikací strojů či zařízení, popř. autovraků či automobilů či jejich částí při prodeji na autovrakovištích či výkupu ve sběrnách toto ošetřit. Tato zařízení jsou někdy místně v jednom objektu, z čehož vyplývá i nutnost toho, aby analogicky identifikace osob i identifikace prodávaných či přejímaných částí byla totožná.

Na základě toho byl tedy přijat pozměňovací návrh, který je směrován k usnesení hospodářského výboru, a já bych vás tedy v této chvíli chtěla požádat o to, aby se legislativně dal problém zvládnout, aby se za základ dalšího projednávání vzalo usnesení hospodářského výboru. To by potom umožnilo při kladném hodnocení jak navrhovatelů, tak i Sněmovny umožnit přijetí úpravy, která by měla jak podporu Ministerstva životního prostředí, tak podporu Ministerstva průmyslu a obchodu. Já doufám, že této prosbě bude vyhověno, a pokud tomu tak bude, tak bych potom v podrobné rozpravě se zaměřila na pozměňovací návrh, který je právě výsledkem tohoto jednání, jak jsem zde již zmínila.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Takže budeme posléze hlasovat, aby za základ byl vzat návrh hospodářského výboru. Dobře, děkuji.

Kdo se další hlásí do obecné rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, obecnou rozpravu končím. Zahajuji podrobnou.

Nejprve bychom se měli vypořádat s procedurálním návrhem paní kolegyně Šedivé, tedy aby za základ projednávání bylo vzato usnesení hospodářského výboru. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Procedurální hlasování. Odhlásil jsem vás, prosím, abyste ještě jednou učinili onen úkon přihlášení se.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 83. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z 85 přítomných pro návrh 78, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Do podrobné rozpravy mám přihlášku pana poslance Vojíře. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP