(12.30 hodin)

Poslanec Oldřich Vojíř: To bylo velmi rychlé, pane předsedající. Dámy a pánové, mám jednoduchý pozměňovací návrh, neboť tato předloha zároveň otevírá živnostenský zákon. Dovolil bych si načíst jeden pozměňovací návrh, který by se týkal živnostenského zákona.

Do skupiny 214 - Ostatní - zařadit živnost, která by zněla: provádění kontrol, oprav a montáží tělovýchovného zařízení a nářadí včetně venkovních hřišť, dětských hřišť a sportovišť a jejich vybavení.

Nebudu to dlouze zdůvodňovat. Problém se ukazuje především v oblasti školských tělocvičen, kde některá zařízení vyžadují revize, vyžadují odborný servis. Bohužel k tomu není příslušná autorizace, chcete-li příslušná živnost. Pokud by ctěná Sněmovna zvážila, že je to možné odhlasovat, tak budu velmi rád.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí? Paní kolegyně Šedivá. Prosím.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Vážení přítomní, ještě bych velmi krátce okomentovala pozměňovací návrh, který jsem včera rozmnožila a nechala dát na vaše stoly. Je to, jak jsem již říkala, po dohodě se zástupci Policie České republiky, konkrétně Správy hlavního města Prahy z úseku kriminální policie a vyšetřování a odborníků ze strany Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu, živnostenského úřadu atd.

Došli jsme k názoru, že je třeba při respektování potřeb policie napomoci odbourání nadměrné byrokratické zátěže v provozovnách s přihlédnutím k tomu, že je třeba zákon č. 185/2001 Sb. zbytečně nenafukovat a odpovídající požadavky, které jsou v předloze hospodářského výboru, nechat ve vyhlášce tak, aby bylo možno jednoduše reagovat při případných upřesněních z potřeb policejní praxe. Například ve vztahu k příslušným částem autovraků to nechat tak, aby se pozměňovací návrh, který je zde předložen, pokud možno objevil v praxi.

Chci zde upozornit na to, že bylo potřeba vyřadit duplicity, které byly v předloze, které se týkají konkrétně § 37d tisku 1031/3, protože tyto věci jsou zde již řešeny v § 18 odst. 3 zákona o odpadech a zároveň i v zákoně živnostenském, což by samozřejmě v momentu, kdy by tato předloha vstoupila v platnost, znamenalo nepřesnosti, které by mohly vést k tomu, že by praktické využívání zákona hlavně ze strany živnostenského úřadu bylo problematické. Sporným se jevil i bod 37d za páté, který se týká identifikace pro dovoz autovraků, což je oblast, která by vlastně neměla být vůbec v této novele řešena.

Přesné znění tedy je v mém pozměňovacím návrhu, který byl rozdán. Já bych ještě v této souvislosti chtěla upozornit na to, že na stránce 2 je chyba, protože tam za bodem za čtvrté v § 36, kde je další znění za páté a za šesté, kdy bod za páté a za šesté se zrušuje, tak tato předloha byla vypracovávána původně k návrhu, který byl schválen na hospodářském výboru, nicméně nebyl tehdy k dispozici příslušný tisk 1031/3, který potom byl jinak očíslován. Jde tedy o to, že se nejedná o zrušení bodu pět a šest hospodářského výboru, ale bodu čtyři a pět, aby to bylo přesně.

To si myslím, že je z mé strany všechno. Velmi bych vás prosila o pozornost k tomuto pozměňovacímu návrhu, popřípadě k jeho přijetí, protože si myslím, že tato forma je pro praxi přijatelná. O tom svědčí i kladný ohlas právě od Policie České republiky, která se problematickou kriminální činností spojenou s překupováním, prodejem autodílů, které jsou někdy vydávány za odpad, někdy za zboží, zabývá.

Děkuji vám. (V sále je hluk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kolegové, neshlukujte se, rozejděte se, nebo použiji donucovací prostředky.

Kdo se další hlásí do podrobné rozpravy? Podrobnou rozpravu končím. Tím končím i druhé čtení tohoto návrhu zákona.

S procedurálním návrhem předseda rozpočtového výboru.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, já bych chtěl navrhnout, abychom bod 47 neprojednávali teď, ale projednávali ho až příští týden, protože v pátek zasedá rozpočtový výbor. My jsme měli do včerejška termín na podávání pozměňovacích návrhů a tímto zákonem, touto předlohou se budeme zabývat v pátek tohoto týdne. Navrhuji, aby tento bod byl přeřazen na příští týden na úterý.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Bezproblémově bych nechal hlasovat o návrhu přeřadit tento bod na závěr druhých čtení. Vzhledem k tomu, že pevné zařazení může být pouze ve zvlášť odůvodněných případech a návrh je podáván vždy v úvodní části, rozumím dobré snaze pana předsedy rozpočtového výboru. Teď prosím o úvahu, jak se s tímto návrhem vypořádat. Varianta jiná je zahájit projednávání tohoto bodu, přerušit, odročit. To je podle mne procedurálně správný návrh. (Poslanec Vlček mimo mikrofon hovoří s poslancem Kováčikem.)

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, jestli mohu po poradě s jedním z překladatelů, tak zařadit na konec druhých čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Teď se přiznám, že si nejsem zcela jist, zda i takto je to formálně správně. Je to správně. Po schválení pořadu lze navrhnout přeřazení jednotlivých bodů, nikoliv však určovat pevné datum jejich projednávání. To je bod I usnesení č. 755 Sněmovny.

 

Budeme hlasovat o návrhu přeřadit bod č. 47 na závěr bloku druhých čtení.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 84. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 97 pro návrh 76, proti 1. Návrh byl přijat. Tento bod byl zařazen na závěr bloku druhých čtení návrhů zákonů.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

48.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
související s oblastí evidence obyvatel
/sněmovní tisk 1041/ - druhé čtení

 

Avizuji, že to bude poslední bod, který budeme projednávat před polední přestávkou. Z pověření vlády tento návrh uvede ministr vnitra František Bublan.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP