(15.20 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Tento návrh byl projednán i zemědělským výborem na jeho schůzi v březnu roku 2006 a zemědělský výbor přijal komplexní pozměňovací návrh, se kterým vás pak seznámí kolega zpravodaj.

Já bych chtěl požádat jménem předkladatelů i jménem všech dotčených institucí, abyste tuto ryze technickou normu uvádějící v soulad zákon a skutečnost podpořili. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru zemědělskému. Usnesení výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1088/2. Nyní požádám pana zpravodaje Oldřicha Němce, aby nás seznámil s usnesením svého výboru.

 

Poslanec Oldřich Němec: Ano. Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Zemědělský výbor na své schůzi 29. března t. r. k tomuto sněmovnímu tisku 1088 přijal usnesení, a to toto:

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově poslance Jana Grůzy, zpravodajské zprávě poslance Oldřicha Němce a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně návrh poslanců Michala Haška, Jana Grůzy, Pavla Kováčika, Josefa Řiháka, Karla Kratochvíle, Jiřího Hanuše a Ladislava Skopala na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1088, schválit ve znění přijatého komplexního pozměňovacího návrhu - který, jak avizovala paní místopředsedkyně, jste dostali na své lavice.

Já avizuji, že se přihlásím potom ještě do podrobné rozpravy, kde budu mít také nějaké drobné technické pozměňovací návrhy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku. Vyzývám tedy k případným přihláškám nyní. Takovou přihlášku ale neregistruji. Proto končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Do této rozpravy mám tři přihlášky. První je písemná a ta má přednost - od pana poslance Miloše Melčáka. Poté jsem registrovala přihlášku pana zpravodaje Oldřicha Němce. Poté pan kolega Kratochvíle. Prosím, slovo má pan poslanec Miloš Melčák.

 

Poslanec Miloš Melčák: Dobré odpoledne. Děkuji za udělení slova paní předsedající. Musím se pro jistotu podívat, protože se mi dneska měníte nějak na pana místopředsedu Langera. Je to dobré. Tentokrát se mně to nestalo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: My jsme si k nerozeznání podobní, víte?

 

Poslanec Miloš Melčák: Já jsem se vyjádřil způsobem, který moji kolegové překládají, že pan místopředseda je hezčí než vy. Nemyslím si to.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych okomentoval pozměňovací návrhy, které jsem nechal rozdat na lavice ke sněmovnímu tisku 1088.

První část pozměňovacího návrhu mění § 12 odst. 3. Podle mého soudu a podle názoru odborníků je tato formulace přesnější a znemožňuje dvojí výklad úředníkům, čímž je tento odstavec odolný proti případné korupci.

A dovolil jsem si jako část druhou vložit změnu zákona o dani z přidané hodnoty. Tento pozměňovací návrh spočívá v tom, že do seznamu zboží podléhajícího snížené sazbě daně podle přílohy č. 1 k zákonu č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, se doplní následující číselné kódy harmonizovaného systému popisu číselného označování zboží, a to číselný kód 4401, který se týká palivového dřeva v polenech atd. Přesná specifikace je uvedena písemně v tom rozdaném pozměňovacím návrhu. A další část zboží podle číselného kódu má označení 1213 a týká se slámy a plev zemědělských plodin atd. Opět to máte uvedeno v pozměňovacím návrhu, který jsem nechal rozdat na lavice.

Dovolil jsem si nabídnout dvě varianty účinnosti, protože v původním zákoně je účinnost od 1. ledna 2006, což pochopitelně už je za námi. Ve výboru je navrhováno znění od 1. ledna 2007. Domnívám se, že pokud jde zejména o tu druhou část, o tu změnu daně z přidané hodnoty, pokud se tak rozhodneme učinit, bylo by dobře, kdybychom umožnili občanům, aby se sníženou sazbou DPH nakupovali tyto produkty již v podstatě začátkem letošní topné sezóny. To znamená - navrhuji tu variantu účinnost nabývá dnem 1. října 2006.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Nyní prosím pana poslance Oldřicha Němce, který je také přihlášen do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Oldřich Němec: Děkuji za slovo. Především se, kolegyně a kolegové, omlouvám, že jsem vám to nestihl rozdat na lavice. Potřeboval jsem ještě prokonzultovat některé záležitosti týkající se mých pozměňovacích návrhů s odbornými lesními hospodáři. Pokud bych byl tedy trošku delší, promiňte mi to, prosím. Není to proto, že bych chtěl zdržovat projednávání tohoto zákona.

Navrhuji na základě těch konzultací, o kterých jsem říkal, v § 57 odst. 1 lesního zákona pátý řádek změnit na text: "náhradní správy lesů odbornému lesnímu hospodáři, který bude souhlasit s náhradní správou lesů, doložením čestného prohlášení o souhlasu s náhradní správou."

A dovolte mi krátké odůvodnění. Jedná se o odborné lesní hospodáře, kteří jsou v evidenci orgánů státní správy lesů, včetně odborných lesních hospodářů u Lesů ČR, s. p. To je první změna.

Druhá navrhovaná změna. V § 57 odst. 2 navrhuji poslední větu změnit na tento text: "Orgán státní správy lesů předá ověřené kopie lesního hospodářského plánu či lesní hospodářské osnovy náhradnímu správci, který s nimi bude nakládat dle § 57 odst. 5 tohoto zákona."

Třetí změna se týká § 57 odst. 5, kde v druhé větě navrhuji toto znění: "Správce je povinen vést evidenci provedené činnosti a plánované činnosti, která bude zapsána do pravé strany hospodářské knihy s poznámkou náhradní správa."

A poslední změna v tomto zákoně by byla v § 57 odst. 6, kde první řádek navrhuji v tomto znění: "Vlastník lesa, kterému byla rozhodnutím OSSL udělena náhradní správa lesů, má možnost nahlížet do lesnické evidence provedených činností či plánovaných činností a do účetní evidence po celou dobu trvání náhradní správy."

A k tomu mi dovolte krátké odůvodnění. Vlastník by měl mít přehled, jak je s jeho majetkem nakládáno v průběhu náhradní správy, ač on sám dobře nehospodařil na svém majetku.

Tolik k tomu, co se týká lesního zákona. V tuto chvíli se musím strašně moc omluvit. Dělám to poprvé za čtyři roky před touto váženou Poslaneckou sněmovnou, ještě jsem toho nevyužil. Současně se zněním navrhovaných změn lesního zákona si dovoluji navrhnout změnu zákona číslo 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny v platném znění, a to v § 8 odst. 3.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP