(16.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tuto zprávu. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku do obecné rozpravy nemám, kromě avizované přihlášky pana zpravodaje, kterému nyní dávám slovo.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jako zpravodaj rozpočtového výboru dávám návrh na přerušení projednávání tohoto bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za přednesení návrhu.

Pan poslanec Karel Vymětal se ještě hlásí o slovo. Jsme v obecné rozpravě.

 

Poslanec Karel Vymětal: Ano, děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jsem vyslechl slovo pana zpravodaje a trochu mi v tom slově chybělo odůvodnění, co že je za příčinu, že rozpočtovému výboru nestačila ani prodloužená lhůta. My jsme v prvním čtení - navíc ten tisk už tady leží rok téměř, od června loňského roku - rozpočtovému výboru prodloužili lhůtu o 20 dnů na 80 dnů, a přesto se mu nepodařilo naplnit tu lhůtu, takže bych poprosil, kdyby bylo možno říci, v čem je příčina v jednání rozpočtového výboru.

Jinak ten návrh, který tu pan zpravodaj přednesl, je zásadně nehlasovatelný, protože on měl říci, do kdy navrhuje to přerušení - nějaké události, data apod.

Já bych si dovolil to doplnit, že navrhuji přerušit projednávání tohoto bodu do zítřka do 9 hodin ráno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Mám zde tři přihlášky - pan zpravodaj, poté paní navrhovatelka, poté pan kolega Lobkowicz. Nejprve tedy pan poslanec Libor Ježek.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, rozpočtový výbor dvakrát prodloužil lhůtu k podávání pozměňovacích návrhů tak, aby předkladatelé, pokud to skutečně myslí vážně, v této době mohli své pozměňovací návrhy předložit. Dosud se tak na půdě rozpočtového výboru nestalo.

Takže máme-li přerušit do někdy, pak přerušení do projednání nebo do předání usnesení rozpočtového výboru a hlasování pozměňovacích návrhů, které budou do rozpočtového výboru dodány. Rozpočtový výbor je projedná, bude mít usnesení - takže do doby rozdání usnesení na lavice v Poslanecké sněmovně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Poznamenala jsem si váš návrh.

Nyní paní poslankyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte, abych se ohradila proti tomuto návrhu.

Především bych se ráda ohradila proti pocitu, který tento návrh vzbuzuje, že výbor rozpočtový anebo vůbec kterýkoli výbor je nadřazen plénu Poslanecké sněmovny. Každý z výborů má stanovenu příslušnou lhůtu k projednávání, v tomto případě dokonce prodlouženou lhůtu.

Samozřejmě je právem, nikoli povinností poslanců, členů výboru, popř. dalších poslanců - podotýkám, že já jako jedna z předkladatelů jsem nebyla o tomto jednání ani uvědoměna - aby své návrhy předložili, a je na výboru, aby pokud normu neshledává v pořádku, aby ji odmítl, popř. sám upravil. V tomto případě se tak nestalo.

Já jsem v úvodu svého vystoupení avizovala, že respektuji připomínky vlády, že na ně reaguji, k některým jsem se vyjádřila, u dalších jsem avizovala předložení pozměňovacích návrhů v podrobné rozpravě na tomto plénu Sněmovny. Nevidím důvod, proč bych měla být povinna to činit na rozpočtovém výboru a proč by mu měla být znovu prodlužována lhůta, která povede pouze k jednomu, že ti, kteří se bojí majetkových přiznání, zmaří projednání tohoto zákona v tomto volebním období. (Potlesk poslanců klubu KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní se o slovo hlásí pan kolega Lobkowicz - i když pan zpravodaj má přednost. Prosím tedy nejprve pana kolegu Libora Ježka.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji, vážená paní předsedající. Dámy a pánové, já se za rozpočtový výbor dovolím ohradit proti slovům paní předkladatelky. Přečtu zápis z jednání rozpočtového výboru: "Poslanec pan Kováčik za předkladatele souhlasil s tím, že předkladatelé předloží v požadovaném termínu zmíněné legislativní úpravy a nedostatky odstraní." Rozpočtový výbor v tomto vyšel předkladatelům vstříc.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. O slovo se nyní hlásí, opět s přednostním právem, pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, dámy a pánové, na toto tvrzení musím reagovat tak, že zřejmě došlo k určitému nedorozumění, možná jsem se ne dosti přesně vyjádřil na rozpočtovém výboru, ale ta šance rozpočtovému výboru skutečně dána je.

Musím ale souhlasit s tím, že jsou-li pozměňovací návrhy k dispozici alespoň nyní, je předností Poslanecké sněmovny, aby byly předloženy na plénu Poslanecké sněmovny. Pokud nebude dáno sluchu této možnosti, přestože jednací řád ji řekněme upřednostňuje - dívám se na kolegu Vymětala, jestli mám pravdu, a on kývá - tak bych přece jen měl určité vstřícné řešení v zásobě.

Nicméně viděl jsem, že je do rozpravy přihlášen ještě první z předkladatelů kolega Vojtěch Filip, a já bych si dovolil to řešení předložit až poté. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Místopředseda Sněmovny má slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, vážená paní předsedající, páni ministři, páni a pánové, já budu poměrně stručný. Jen připomenu to, co jsem říkal při projednávání v prvém čtení.

Tento návrh není z autorské dílny nás pěti, je z autorské dílny vlády z roku 1999 a je upraven podle jednání Poslanecké sněmovny v roce 1999 a 2000 tak, jak vycházelo. Proti původnímu znění vlády jsou tam vyměněny tři věty. Jestli opravdu myslíte, že tři věty, které nemají zásadní charakter, stojí za vrácení výboru rozpočtovému, já tomu nevěřím. Prostě jenom nechcete, aby tento zákon byl projednán.

My jsme ho řádně předložili v červenci loňského roku, 1. července, tak aby mohl stihnout všechny lhůty. A je evidentní, že se někdo toho zákona bojí. Přitom ten zákon je jedním ze zákonů, které mohou přispět ke dvěma věcem. K větší důvěryhodnosti Poslanecké sněmovny, k mnohem transparentnějšímu jednání nejen poslanců, ale všech orgánů veřejné moci, a samozřejmě také k mnohem průhlednějšímu jednání mezi podnikateli. Protože vždycky tou stranou korupce není pouze veřejná moc, je jí někdo, kdo o takové veřejné zakázky usiluje. A všimněte si, že nejsou to politici, kteří by zpochybňovali výsledky veřejných výběrových řízení, jsou to vždycky neúspěšní žadatelé o takovou veřejnou zakázku. A o to také mimo jiné v tomto zákoně jde.

Já jsem přesvědčen, že pro projasnění celé politické scény, pro projasnění těch vztahů, které existují v České republice u jednotlivých zakázek, je důležité, aby takový zákon, který venkoncem je součástí téměř všech právních řádů celé pětadvacítky, byl také součástí právního řádu České republiky. Nevidím žádný důvod to přenášet do jednání rozpočtového výboru.

Jestli chcete - a já se omlouvám, nebyl jsem ten den ani v republice, abych se zúčastnil jednání rozpočtového výboru - jestli je to potřeba, jsem ochoten na jednání rozpočtového výboru, pokud ho svoláte, přijít třeba dnes večer.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi Vojtěchu Filipovi. O slovo se ještě hlásí pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já si, paní předsedající, dovolím přednést návrh, který by měl být kompromisem mezi návrhem pana zpravodaje a návrhem pana kolegy Vymětala. Dovolím si jej přednést jako návrh podmíněný, nebo svého druhu podmíněný.

V případě, že budeme hlasovat jako Poslanecká sněmovna o tom přerušení pozitivně, potom navrhuji, aby to bylo přerušeno do úterý, tedy do příštího úterý, do 14 hodin 30 minut.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Rozumím tomu dobře, že zde mám zatím tři návrhy na přerušení projednávání tohoto bodu? Jeden z nich je od pana poslance Vymětala, a to do zítřka do 9 hodin, druhý návrh je pana poslance Ježka, ten zní do doby, než rozpočtový výbor doprojedná a předá své usnesení Poslanecké sněmovně, a třetí je - podmíněný, anebo nepodmíněný návrh pana poslance Kováčika, aby bylo přerušeno projednávání tohoto bodu do úterý do 14.30 hodin?

 

Poslanec Pavel Kováčik: Takže já to ještě jednou zopakuji. Pokud se poslanci rozhodnou hlasovat pro tento návrh, potom mám návrh v této verzi - do úterý do 14.30 hodin. To je můj návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Ano, děkuji, jde spíše o procedurální poznámku. Já chápu tento kompromis, a proto stahuji svůj návrh a doporučuji Sněmovně, aby hlasovala kladně o návrhu pana poslance Kováčika.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Ptám se na další přihlášku do stále ještě otevřené obecné rozpravy. O slovo se hlásil pan poslanec Jaroslav Lobkowicz. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Lobkowicz: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové. Rád bych položil jen jednu jednoduchou otázku. Mluvíme zde o majetkovém přiznání a mimo jiné též o majetkovém přiznání společného majetku manželů. Rád bych se zeptal, jestli toto přiznání se týká též společného majetku registrovaných partnerů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Paní poslankyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Já pouze odpovím panu poslanci Lobkowiczovi, protože už jsem to sice učinila, ale zřejmě moji odpověď nezaznamenal.

Odkazuji na § 3 odst. 4, který počítá s řešením situace společného majetku manželů, který se pro účely tohoto zákona dělí stejným dílem.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za vaše vyjádření. Je nějaká další přihláška do obecné rozpravy? Pan ministr Karel Kühnl. Prosím.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, jakkoli jednací řád samozřejmě umožňuje projednání ve druhém čtení bez projednání ve výboru, těžko bych si vzpomněl na podobný příklad, jakkoli existují.

Já jen připomínám, že je určitým vyjádřením úcty navrhovatelů vůči Sněmovně jako takové, že se vyčká projednání ve výboru. Připomínám, že tak postupuje i vláda. Já např. za svou osobu mohu říci, že mám dva zákony, zákon o službě vojáků z povolání a zákon o Vojenské policii, již více než rok, jeden o něco méně než rok. Dosud je neprojednal příslušný výbor, a já respektuji postup výboru, a proto netrvám na projednání těchto zákonů v Poslanecké sněmovně.

Myslím si, že správný a uctivý postup všech navrhovatelů v Poslanecké sněmovně je právě tento, nikoli trvání na projednání bez projednání ve výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Je další přihláška do obecné rozpravy? Pokud tomu tak není, končím obecnou rozpravu. A jsou před námi hlasování o dvou návrzích, jak byly tyto návrhy podány.

 

První z návrhů přednesl zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Libor Ježek. V hlasování rozhodneme o tom, zda souhlasíme s přerušením projednávání tohoto bodu do doby přijetí usnesení rozpočtového výboru a rozdání tohoto usnesení poslancům na lavice. Říkám to přesně, pane zpravodaji? (Souhlas.) Je to tedy tak, tak zní návrh, o němž nyní hlasujeme.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 88. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem na přerušení projednávání. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 88 z přítomných 114 pro 51, proti 19. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP