(16.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám písemnou přihlášku. Táži se na přihlášky z místa. Nemám takovou přihlášku, a končím tedy obecnou rozpravu.

Protože nebyla podána žádná námitka, rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování tohoto návrhu. Přivolávám naše kolegy a mezitím vám přednesu návrh usnesení. Ten zní takto: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1267 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 90 a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 90 - z přítomných 108 pro bylo 85, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. Poslanecká sněmovna tedy souhlasí s tím, abychom vyslovili souhlas již v prvém čtení.

 

Návrh usnesení byl schválen, a já tedy mohu zahájit podrobnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Ptám se na případné přihlášky z místa. Nevidím je. Končím podrobnou rozpravu.

Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (knihovní zákon), ve znění zákona č. 1/2005 Sb., podle sněmovního tisku 1267."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 91 a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 91 - z přítomných 109 pro bylo 86, proti 1. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Ministr kultury ČR Vítězslav Jandák: Dámy a pánové, děkuji vám. Paní předsedající také.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Je před námi další bod naší schůze a tímto bodem je bod č. 54. Jedná se o

 

54.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 585/2004 Sb., o branné
povinnosti a jejím zajišťování (branný zákon), ve znění zákona č. 112/2006 Sb.
/sněmovní tisk 1279/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Nyní prosím za navrhovatele pana ministra obrany Karla Kühnla, aby se ujal slova.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, návrh, který máte před sebou, není návrhem novým, ale je pokusem o nápravu jednoho nešťastného legislativního omylu. Když jsme před časem projednávali zákon č. 112/2006, tedy zákon, který se později stal číslem 112/2006, kterým se měnily některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o životním a existenčním minimu, byla také mezi jinými navržena změna branného zákona, a to zrušení institutu tzv. základní přípravy jako jednoho z druhů činné vojenské služby. Základní příprava, to jsou první tři měsíce, které musí absolvovat každý voják, každý voják z povolání, a základní příprava v branném zákoně, tak jak byla dosud obsažena, byla jakýmsi pozůstatkem doby základní přípravy ještě vojáků základní služby s tím výsledkem, že po vytvoření profesionální armády tito vojáci, kteří se první tři měsíce připravují v tzv. základní přípravě, dostávali pouze 500 korun tzv. žoldu. Neplatilo se za ně žádné sociální a zdravotní pojištění. To si museli platit sami. Nedostávali žádnou mzdu.

To je, jak jistě uznáte, neúnosná situace. Proto já jsem sám navrhl při projednávání zákona 112 změnu branného zákona, kterou se tento institut základní přípravy zrušuje, takže vojáci z povolání se hned od začátku mohou zařadit do systému a dostat alespoň ten minimální tarif a platí se za ně sociální pojištění. Navrhl jsem doslova a do písmene v příslušném bodě, který se nyní navrhuje napravit, "§ 10 včetně poznámky pod čarou se zrušuje". Nešťastnou shodou okolností při přepisu stenozáznamu z toho vzniklo "v § 10 se poznámka pod čarou zrušuje" a v této zcela vadné podobě byl potom zákon přijat Senátem, podepsán prezidentem a vyhlášen ve Sbírce. Došlo vlastně ke zmatečné situaci, kdy asi tři jiné paragrafy, které se týkají samotné existence základní přípravy, byly zrušeny. Tento § 10, který popisuje, co to je základní příprava, jak dlouho trvá, jaké je postavení vojáka atd., zrušen nebyl.

Náprava je možná jedině cestou této rychlé novely. Proto je tedy i navržena procedura § 90 odst. 2. Jinak to není prostě možné stihnout. Prosím tedy o podporu tohoto návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Pavel Hönig. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Pavel Hönig: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jak se můžete dočíst v důvodové zprávě, která je přílohou této novely, v průběhu tohoto volebního období došlo vlivem nepřijetí zákona o vojácích z povolání, který leží zaparkován ve výboru pro obranu a bezpečnost, k administrativnímu nedopatření. Toto nedopatření spočívá v ponechání § 10 v zákoně č. 112/2006 Sb. Tento paragraf upravuje obsah základní přípravy, její délku a právní poměry vojáků základní přípravy.

Základní příprava měla trvat tři měsíce a měla začít dnem nastoupení jejího výkonu u vojenského útvaru a končit dnem propuštění od vojenského útvaru. Průběh základní přípravy měl být obdobný průběhu náhradní služby podle zákona č. 220/1999 Sb., o průběhu základní nebo náhradní služby, vojenských cvičení a o některých právních poměrech vojáků v záloze, ve znění zákona č. 128/2002. Základní příprava ale byla zrušena a dále byla zrušena pravidla pro povolání do základní přípravy, pravidla pro její nastoupení a propuštění. Toto ustanovení není způsobilé vyvolávat právní účinky, neboť je ustanovením solitérním, které bez zrušených ustanovení nemůže zakládat prakticky žádná práva a povinnosti.

Dámy a pánové, poněvadž se jedná čistě o administrativní nedopatření a ryze technickou novelu, žádám vás o přijetí této novely zákona již v prvém čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Táži se tedy na případné přihlášky z místa. Nevidím takovou přihlášku, končím obecnou rozpravu.

Nebyla námitka, proto nyní rozhodneme podle § 90 odst. 2 o pokračování projednávání tohoto návrhu zákona a přednesu návrh usnesení, o němž posléze dám hlasovat. Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1279 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Přivolávám do sněmovny naše kolegy, registruji žádost o odhlášení. Prosím tedy, abyste se opět zaregistrovali.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP