(16.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Můžeme hlasovat. Zahajuji hlasování pořadové číslo 92. Ptám se, kdo je pro, abychom vyslovili souhlas s tímto pokračováním jednání, aby mohl být vysloven souhlas v prvém čtení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 92. Přítomno 84, pro 84, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu. Do podrobné rozpravy nemám písemnou přihlášku. Táži se na vaše přihlášky z místa. Taková přihláška není. Končím i podrobnou rozpravu.

Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu nejprve návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 585/2004 Sb., o branné povinnosti a jejím zajišťování (branný zákon), ve znění zákona č. 112/2006 Sb., podle sněmovního tisku 1279

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 93. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 93. Přítomno 88, pro 83, proti nikdo. Návrh byl schválen. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi. Děkuji také panu zpravodaji.

 

A můžeme přikročit k dalšímu bodu našeho schváleného programu schůze. Tímto bodem je bod

 

55.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb.,
o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění
některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1282/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji tedy opětovně, že je navrženo, abychom s tímto návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl ministr vnitra František Bublan.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Podle § 59 odst. 2 zákona o volbách do Parlamentu České republiky se změní území volebních obvodů pro volby do Senátu Parlamentu České republiky v případě, že počet obyvatel v některém volebním obvodu poklesne nebo se zvýší o 15 procent oproti průměrnému počtu obyvatel připadajícímu na jeden mandát v České republice. Tento důvod změny nastal u volebních obvodů číslo 20 - tj. sídlo Praha 4, číslo 23 - sídlo Praha 8, číslo 26 - sídlo Praha 2, a číslo 27 - sídlo Praha 1. U těchto obvodů poklesl počet obyvatel pod koeficient stanovený zákonem o volbách do Parlamentu České republiky. Navrhuje se proto změna území u těchto volebních obvodů tak, aby splňovaly podmínky dané zákonem o volbách, přičemž v důsledku těchto změn je nezbytné provést úpravu i u volebních obvodů číslo 17 - sídlo Praha 12, číslo 19 - sídlo Praha 11, a číslo 24 - sídlo Praha 9.

Dne 29. července 2005 byl Poslanecké sněmovně předložen k projednání jiný návrh novely zákona o volbách, byl to sněmovní tisk č. 1075, do kterého byla rovněž zahrnuta změna některých volebních obvodů, a to číslo 55 - sídlo Brno-venkov, číslo 61 - sídlo Olomouc, a číslo 66 - opět sídlo Olomouc, na základě změn v území okresů z důvodu nabytí účinnosti vyhlášky č. 623/2004 Sb., kterou se mění vyhláška č. 564/2002 Sb., o stanovení území okresů České republiky a území obvodu hl. m. Prahy. U volebních obvodů č. 7 - sídlo Plzeň-jih, a č. 55 - sídlo Brno-venkov se navrhovala změna názvu a po ukončení činnosti Okresního úřadu Plzeň-jih a Brno-venkov bylo také třeba určit nové sídlo volebních obvodů. Tato novela nebyla dosud Poslaneckou sněmovnou projednána.

Změnu území volebních obvodů lze podle § 59 odst. 2 zákona o volbách do Parlamentu České republiky provést pouze v letech, kdy jsou vyhlášeny volby do Senátu. Proto bylo nutné změnu těchto volebních obvodů zapracovat právě do předkládané novely. Do této novely je také zapracována změna u volebního obvodu č. 25 - sídlo Praha 6, u jehož popisu byla zjištěna jazyková nepřesnost, pouze tvar přechodníku. Nicméně mohla by vyvolávat pochybnosti při výkladu, tak i zde je toto obsahem novely.

S ohledem na končící funkční období Poslanecké sněmovny si vláda dovolila navrhnout podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, aby Poslanecká sněmovna s návrhem vyslovila souhlas již v prvém čtení, a to z důvodu časové naléhavosti přijetí navrhovaného zákona, podle něhož by na podzim letošního roku měly proběhnout volby do Senátu Parlamentu České republiky již v nově vymezených volebních obvodech zachovávajících princip rovnosti hlasů. Věřím, že této mé žádosti bude vyhověno.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážení páni ministři, dámy a pánové, pan ministr vnitra zde detailně uvedl změny, které jsou navrhovány do zákona o volbách do Parlamentu České republiky, do jeho senátních obvodů. Já myslím, že se s nimi dá souhlasit. Vyplývají z požadavku zákona. A v čase, ve kterém jsme, je rozumné je schválit podle § 90.

Já jsem tady při minulém projednávání upozorňoval na onu problematiku - že by mi připadalo účelnější zvednout procento odchylky z 15 na 20 procent, aby nedocházelo k tak časté změně volebních obvodů, protože někdy ty příběhy jsou opravdu zvláštní. Někteří volí dvakrát až třikrát za to šestileté období. Ale na to dnes v tuto chvíli zcela evidentně není vůbec čas ani prostor.

Čili doporučuji, abychom schválili návrh tak, jak ho vláda předložila.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Prosím nyní ty, kteří se chtějí přihlásit do obecné rozpravy, aby tak učinili. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám. Nikdo se nehlásí. Obecnou rozpravu končím.

Rozhodneme o tom, zda budeme pokračovat v projednávání tohoto návrhu zákona tak, aby mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení, tedy podle § 90 odst. 5. Budeme rozhodovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 94. Ptám se vás, kdo souhlasí s tím, abychom takto pokračovali v projednávání tohoto bodu. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 94. Z přítomných 87 pro 72, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu. Nemám písemné přihlášky. Táži se na vaše přihlášky z místa. Není taková. Končím podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

Nejprve tedy přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1282."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP