(17.50 hodin)
(pokračuje Schwippel)

Na dotaz v průběhu jednání zahraničního výboru, zda se náhodou nejedná o přechodné období, které nikdy neskončí, tak zástupci Ministerstva financí nebyli schopni dát žádnou odpověď. Takže to je jedna stránka věci.

Po toto přechodné období celá řada států nebude povinna se zúčastnit automatické výměny informací. Konkrétně jde o Belgii, Švýcarsko, Rakousko, Nizozemské Antily, Guernsey, Jersey a další území a teritoria a to znamená, že v této době nebudou informovat o držitelích jednotlivých kont, ale budou pouze aplikovat tzv. srážkovou daň. Ovšem z pohledu České republiky půjde nepochybně o slepé zdanění, protože nikdy se nebudeme moci zcela spolehnout, že výše té srážkové daně, kterou tato území a země přiznávají, že je skutečně férová a že odpovídá té výši, kterou by odevzdávat měly.

Ale co je ještě významnější, to je, že celá řada států a teritorií není pokryta těmito úmluvami. Jsou to daňové ráje mimo Evropskou unii, ale nikoliv pouze mimo Evropskou unii. Namátkou bych tady uvedl Bahamy, Seychely, které mimochodem byly korunní kolonií až do roku 1976, Hongkong, Singapur a další země, ale jsou mezi nimi i státy a teritoria, která mají zcela shodný statut s těmi, o nichž dnes hovoříme, jako je Guernsey, Jersey, Ostrov Man a další, namátkou bych uvedl Falklandské ostrovy, Bermudy, Ostrov Svatá Helena a další, které mají zcela stejný statut, to znamená statut asociované země k Evropskému společenství, a není zřejmé, proč v jejich případě tyto smlouvy se na ně nevztahují. Čili to, k čemu se vší pravděpodobností, řekl bych s jistotou dojde, je, že nastane předisponování úspor z těch území a států, které jsou pokryty touto úmluvou, do těch, které těmito úmluvami pokryty nejsou. A existují již náznaky, že k tomu dochází, že jsou úspory předisponovány směrem k Singapuru, Hongkongu a dalším zemím. Čili v jejich případě past líčená touto úmluvou zaklapne zcela naprázdno a mine se svým účinkem.

Ale zdá se mi podstatnější něco jiného, a to je celá filozofie, která je skryta za těmito úmluvami a kterou já považuji za zcela problematickou. Tato filozofie vychází z toho, že by v rámci Evropské unie, a možná nejenom v rámci Evropské unie, neměly existovat daňové ráje, neměly by existovat země, které používají daňovou konkurenci. Já se domnívám, že to je představa, která je naprosto falešná. Dovolím si tady jeden citát a je to citát jednoho z evropských politiků, který prohlásil: "Daňová politika by měla být věcí státní suverenity. Pokud by bylo zdaňování předepisováno centrálně, ztratil by politický život v členských zemích smysl, zdaňování by nemohlo odrážet voličské preference." Pokud vás zajímá, kdo to řekl, tak to nebyl žádný pravicový politik ani ultraliberál, ale byl to sponzor kampaně sociální demokracie a britský premiér pan Tony Blair.

Musím říci, že já s ním v této věci zcela souhlasím, že si nemyslím, že tou správnou cestou je daňová harmonizace, ani daňový kartel, předepisování někomu výše zdanění nebo daňových sazeb. Domnívám se, že správnou cestou je daňová konkurence a že nejde o to, vytrestat daňové ráje, ale jde o to, činit příznivější a přátelštější to prostředí, z něhož dnes daně unikají.

Pan ministr Urban řekl, že Česká republika nemusí být daňovým rájem. Já s ním v tomto souhlasím, protože jsem přesvědčen, že stejně jako není vhodné někomu nařizovat zvyšování daní, tak samozřejmě nepokládám za vhodné ani někomu nařizovat shora, aby daně snižoval. Co ale pokládám za důležité, je, aby nedocházelo k dalšímu zvyšování zdanění v České republice, aby nedocházelo k tomu, že dále klesá míra ekonomické svobody v České republice, aby toto prostředí nebylo čím dál méně přátelské a nenutilo aktivní a mladé lidi odcházet za lepším do zahraničí.

Takže závěrem říkám ano, pane ministře Urbane, Česká republika nemusí být daňovým rájem, ale rozhodně by měla přestat být daňovým peklem.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Schwippelovi. Ptám se, kdo se hlásí do sloučené rozpravy ke všem deseti smlouvám dále. Není taková přihláška a já tuto rozpravu končím.

Můžeme tedy přikročit k prvnímu z navržených usnesení. Myslím, že nás s ním seznámil pan zpravodaj zahraničního výboru poslanec Stanislav Fischer. Je to usnesení, které se týká sněmovního tisku 1237, bodu č. 62, a toto usnesení doporučuje Poslanecké sněmovně, aby dala souhlas s ratifikací Smlouvy o zdanění příjmů z úspor mezi Guernsey a Českou republikou.

 

O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 104, které zahajuji. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 104, přítomno 90, pro 50, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas, a tím končím projednávání bodu č. 62.

 

Nyní je před námi projednávání bodu 63. Je to

 

63.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva o zdanění
příjmů z úspor mezi Jersey a Českou republikou
/sněmovní tisk 1238/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo poprosím pana místopředsedu vlády Sobotku.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, s odkazem na dříve již řečené se vzdávám úvodního vystoupení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pana zpravodaje zahraničního výboru Stanislava Fischera prosím o návrh usnesení, o kterém budeme vzápětí hlasovat, protože rozpravu jsme již absolvovali.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Děkuji. Paní předsedající, tisk 1238 žádá vyslovit souhlas s ratifikací Smlouvy o zdanění příjmů z úspor mezi Jersey a Českou republikou. Text usnesení je stejný, jako byl v předchozím případě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Ještě zde máme usnesení rozpočtového výboru. Prosím zpravodaje tohoto výboru pana poslance Svatomíra Recmana.

 

Poslanec Svatomír Recman: Rozpočtový výbor to projednal na 59. schůzi dne 5. dubna, přijal k němu rovněž usnesení, ve kterém dává podporu tomuto návrhu smlouvy. Text usnesení je identický s usnesením zahraničního výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Máme vlastně dvě možnosti. Buď přeruším projednávání tohoto bodu a projdeme všechny ostatní, anebo rovnou budeme hlasovat. Určitě je správnější druhá (?) možnost.

Takže přerušuji projednávání tohoto bodu. Budeme se věnovat bodu č. 64. Tímto bodem je

 

64.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva o zdanění
příjmů z úspor mezi Ostrovem Man a Českou republikou
/sněmovní tisk 1239/ - druhé čtení

 

Prosím opět místopředsedu vlády a ministra financí Bohuslava Sobotku.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, i v tomto bodu se vzdávám úvodního vystoupení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o slovo poslance zahraničního výboru zpravodaje pana kolegu Stanislava Fischera.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Ke sněmovnímu tisku 1239 přijal zahraniční výbor identické usnesení na své 54. schůzi 30. března.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím teď o slovo druhého ze zpravodajů pana kolegu Svatomíra Recmana, zpravodaje rozpočtového výboru.

 

Poslanec Svatomír Recman: Rozpočtový výbor projednal uvedenou smlouvu na 59. schůzi 5. dubna. Rovněž rozpočtový výbor stejně jako zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s ratifikací smlouvy. Text usnesení rozpočtového výboru je identický s textem usnesení zahraničního výboru. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP