(18.40 hodin)
(pokračuje Exner)

Na druhé straně, a to velmi vítám, nás pan místopředseda vlády a ministr financí informuje, jak už tady částečně, ale ne úplně přesně bylo citováno, že - a nyní cituji: v případě, že se český investor setká v souvislosti se svou investicí s takovým jednáním čínských státních úřadů, které by bylo možno hodnotit jako porušení dohody o ochraně investic, dává mu tato dohoda - mluvíme o dohodě z roku 1992, ale velmi pravděpodobně i o té, kterou se nyní případně chystáme doporučit k ratifikaci - účinný nástroj k ochraně předmětné investice. Tedy dohoda dává, konstatujeme, účinný nástroj k ochraně předmětné investice. Pokračuji v citaci: Na základě článku 8 dohody o ochraně investic s Čínou je investor oprávněn uplatnit svůj nárok buď před domácím soudem, nebo se může se svým sporem obrátit k Mezinárodnímu arbitrážnímu tribunálu u Mezinárodního střediska pro řešení sporů z investic, je tady uvedena i zkratka, nebo vytvořenému ad hoc podle pravidel Komise OSN pro mezinárodní právo obchodní, opět uvedena zkratka. Mezinárodní rozhodčí řízení poskytuje investorovi dostatečné záruky, konstatujeme tady, pokud se jedná o nestranné a nezávislé posouzení jeho případu. Rozhodčí nález ve sporu je konečný a závazný. Současně mezinárodní právo v oblasti ochrany investic, jeho součástí jsou rovněž nálezy arbitrážních tribunálů, vytváří velmi silný a trvalý tlak na jednotlivé státy k tomu, aby dodržovaly - je tady "dodržovali" s měkkým "i", ale jde o státy, tak asi to bude s tvrdým "y" - mezinárodní standardy ochrany zahraničních investic. Konec citátu.

Na jedné straně nám představitel naší vlády říká, jak dosavadní i nová dohoda perfektně zajišťuje práva českých podniků. Na druhé straně nás tedy informuje o tom, že je závažné porušování dosavadní dohody ze strany čínských orgánů, ale není schopen uvést jediné opatření, kde bychom využili všech možností, které z příslušné dohody vyplývají, k tomu, abychom dosáhli ochrany našich investic a zájmů našich podniků, kterých se investice týkají.

Já o tom sice hovořím v souvislosti s dohodou o ochraně investic s Čínskou lidovou republikou, ale obávám se, že velmi pravděpodobně se tak Česká republika a naši investoři chovají i v jiných případech dohod o ochraně investic, a že tudíž jsme v takové pozici, že si nakonec neumíme svoje vlastní investice ochránit, a přitom vyslovujeme nejrůznější dohady a věci, které jakoby shazujeme na ostatní partnery. Já se domnívám, že to je příležitost k tomu, abychom vyzvali naši vládu, ministerstvo a také ostatní zainteresované instituce, aby se chytly za hlavu a konečně to, co jsou naše práva z uzavřených dohod o ochraně investic také uplatňovaly a v tomto směru proškolily také naše investory v zahraničí a byly jim v případě potřeby nápomocny.

Děkuji vám za pozornost. Paní místopředsedkyně, prosím vás také, abyste před hlasováním poslance odhlásila a provedla novou registraci.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za vaše úvodní slovo do obecné rozpravy. Ptám se na další přihlášky. Pan kolega Lachnit má slovo jako další. Prosím.

 

Poslanec Petr Lachnit: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, moje vystoupení bude doufám stručné. Já si myslím, že neexistuje v přírodním světě, ve kterém žijeme, proces, který by měl stoprocentní účinnost. Tak tomu je ve fyzikálních procesech a domnívám se, že tak tomu je i v procesech společenských. A proto není možné přijmout přesvědčení, že dosáhneme v dohodách s Čínskou lidovou republikou maxima, 100 %, 120 % a podobně, taková účinnost neexistuje, ale důležité je si říci, zda to, co bylo učiněno v této smlouvě, je evidence of change, čili důkaz o změně k lepšímu. Já se domnívám v souladu s tím, co tady bylo řečeno předřečníkem, že to je změna k lepšímu. Takže to je bod číslo jedna.

Bod číslo dva. Čínská lidová republika, ať chceme nebo nechceme, se stává a stane se během příštích deseti let dalším centrem světového dění. Tak jak svět dospěl od bilaterálního uspořádání k singularitě, kterou dneska je unilaterální jednání Spojených států, tak během deseti let bude svět multilaterální, to znamená, že těch ohnisek řízení světa bude více. A je nepochybné, že Čínská lidová republika bude mezi nimi. Já se domnívám, že za této situace je naprosto pošetilé si zavírat cestu k této v podstatě tržní oblasti, protože se nejedná o stát, nejedná se o ideologii. Jedná se to, že v současné době rostou energie. Proč? Protože je Čína vykupuje. Vykupují je jiné takzvané emerging markets. Já si přeji, aby Česká republika byla přítomna v Číně, v Kazachstánu, ve Vietnamu. Já se ptám, proč nemáme obchodní zastupitelství na našich ambasádách, proč šetříme na nepravém místě v době, kdy se jedná o to, že ve světě probíhá globalizace, kdy Evropa bojuje o své přežití.

Čili já považuji to, že někdo chce torpédovat tyto smlouvy, za naprosto zpozdilé, zhůvěřilé, za krok proti směru času. Jak to vůbec může někdo chtít!

Takže mi dovolte, abych se přimluvil v závěru této řeči za to, aby tato smlouva ratifikována byla, aby byla ratifikována s vědomím, že nikdo nemůžeme dosáhnout maxima, že nikdo se nemůžeme stát univerzálním a nejlepším, ale že tato smlouva přináší proti tomu, co bylo, pozitivní zlepšení a že umožňuje České republice najít modus vivendi v novém, měnícím se světě a v globalizujícím se světě. Děkuji za pozornost. (Poslanci ČSSD tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Petru Lachnitovi. Zeptám se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy. Pan kolega Laštůvka má slovo. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, budu velmi stručný. Při všem respektu ke svému kolegovi Šeichovi bych chtěl na vás apelovat, abyste tuto smlouvu podpořili. Návrh, který zazněl, zamítnout tuto smlouvu, se mi zdá být tváří v tvář realitám, v nichž se nacházíme, pohybujeme a budeme pohybovat, jak říkal kolega Lachnit, velmi pošetilý.

Chtěl bych za prvé konstatovat, že tato smlouva, která jistě není ideální, je maximum toho, co dosáhly všechny jiné členské státy Evropské unie. Argument dvě - tato smlouva je lepší než stávající smlouva o ochraně investic z roku 1992. Myslím si, že pokud chceme brát v úvahu reality světa, v němž se pohybujeme a z něhož nevystoupíme, tak prosím respektujme i danosti, které jsou neměnné.

Ještě jednou vás prosím, podpořte tuto smlouvu. Děkuji vám. (Poslanci ČSSD tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Hlásí se prosím ještě někdo další do obecné rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím.

Budeme se tedy zabývat návrhy na usnesení. Se závěrečným slovem ještě samozřejmě má slovo místopředseda vlády Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, skutečně také velmi stručně.

Chtěl bych poděkovat za ta vystoupení, která zdůraznila, že tato smlouva je změnou k lepšímu proti tomu stavu, ve kterém se nyní ještě stále pohybujeme. Já se domnívám, že je dobře, že se nám podařilo ve smluvních vztazích s Čínou učinit tento pokrok. Domnívám se, že tomu také výrazně napomohla návštěva čínského premiéra, která se uskutečnila zde v České republice. Myslím si, že bez této návštěvy bychom takovéhoto pokroku nedosáhli. Čili přece jenom, ačkoli tady zazněla možná i nepřímá kritika nebo i přímá kritika naší diplomacie, si myslím, že na úrovni vedení státu byl toto velmi důležitý diplomatický krok, kterého se podařilo v České republice dosáhnout.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP