(15.20 hodin)
(pokračuje Kühnl)

V letošním roce na podzim na vrcholovém setkání na summitu NATO v Rize by mělo dojít k vyhlášení takzvaných plných operačních schopností systému pohotovostních jednotek NATO. Tomu ještě určité nedostatky brání. Jedním z těchto nedostatků je dosud neúplné naplnění potřeb tzv. 7. rotace Sil rychlé reakce NATO pro 2. pololetí letošního roku a úspěšné dokončení certifikačního cvičení na Kapverdských ostrovech, které má proběhnout v červnu.

Protože Česká republika spolu s Litvou zůstaly jako jediné dvě země Severoatlantické aliance, které neměly žádnou, ani symbolickou, účast v této 7. rotaci, navrhuje vláda, abychom přispěli k naplnění této 7. rotace maximálně do deseti odborníků důstojníků, zejména na logistiku, to je do oblasti, která co do odbornosti v této 7. rotaci schází především. Je to účast symbolická, je to účast mnohem menší, než jakou plánujeme do 8. rotace Sil rychlé reakce NATO. Do 8. rotace plánuje Česká republika převzít úlohu vedoucí země při výstavbě mnohonárodního praporu NATO. Pro chemickou, biologickou a radiační ochranu to bude znamenat účast asi 400 našich vojáků v těchto pohotovostních silách.

Vláda tedy navrhuje zapojení vojáků Armády České republiky v počtu do deseti osob do 7. rotace Sil rychlé reakce NATO v období od 1. července 2006 do 15. ledna 2007. Finanční náklady navíc spojené s touto účastí by činily asi 9,5 mil. Kč a budou plně hrazeny z rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany.

Dámy a pánové, žádám vás proto o vyslovení souhlasu s předkládaným materiálem. Samozřejmě usnesení obsahuje i formulaci, podle níž v případě souhlasu Parlamentu České republiky, a Senát Parlamentu České republiky již tento souhlas vyslovil, rozhodne o případném konkrétním vyslání příslušníků Armády České republiky do konkrétní operace Sil rychlé reakce NATO vláda, která samozřejmě, tak jak jí ústava přikazuje, neprodleně o takovém kroku informuje obě komory Parlamentu, které potom o takovém kroku budou dále jednat, budou ho případně dále schvalovat.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost a žádám vás o schválení tohoto návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu a bezpečnost. Usnesení tohoto výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1268/2. Iniciativně tento návrh projednal také zahraniční výbor. Jeho usnesení nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1268/1. Prosím tedy zpravodaje, nejprve zpravodaje výboru pro obranu a bezpečnost pana kolegu Miloše Titze, aby nás informoval o jednání výboru a přednesl návrh na usnesení. Slovo má pan poslanec Miloš Titz.

 

Poslanec Miloš Titz: Děkuji, paní předsedající. Milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s 266. usnesením výboru pro obranu a bezpečnost, které vzniklo na 70. schůzi dne 30. 3. tohoto roku k vládnímu návrhu na zapojení České republiky do 7. rotace Sil rychlé reakce Organizace Severoatlantické smlouvy, sněmovní tisk 1268.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany Ing. Martina Bělčíka, zpravodajské zprávě poslance Titze a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vyslovit souhlas s návrhem na působení příslušníků Armády České republiky v operacích Sil rychlé reakce Organizace Severoatlantické smlouvy mimo území České republiky v celkovém počtu do deseti osob na dobu od 1. července letošního roku do 15. ledna 2007 s tím, že o případném vyslání do konkrétní operace rozhodne vláda, která o takovém rozhodnutí neprodleně informuje obě komory Parlamentu České republiky;

II. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

Vážení kolegové, myslím si, že po vyčerpávajícím referátu ministra obrany je těžko co dodávat. Nicméně mi dovolte -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte mi, pane kolego, váš znělý úchvatný hlas poslouchám vždycky ráda, ale obávám se, že v tuto chvíli je v této síni menšina, která se kochá barvitostí vašeho hlasu. Proto chci požádat ty, kteří se dobrovolně vzdávají této šance, aby opustili jednací sál a věnovali se svým záležitostem mimo jednací síň. Prosím.

 

Poslanec Miloš Titz: Já těch pár vět si dovolím říct. Já s účastí na 7. rotaci osobně nemám vůbec žádné potíže, naopak s původním předpokladem, že se Armáda České republiky této 7. rotace nezúčastní, vzhledem k tomu, že se zúčastnila všech šesti předchozích, tak bych velké potíže měl a styděl bych se za to, že v armádním rozpočtu se 9,5 mil. pro deset lidí nenašlo. Ale myslím si, že se nemusím stydět, protože resort obrany a armáda vzaly rozum do hrsti a my se této 7. rotace podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí maximálně deseti lidmi zúčastníme.

A proto se na vás obracím, pokud nemáte nějakou zásadní potíž, abyste zvednutím ruky kvorum 101 naplnili. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní zpravodaje zahraničního výboru pana kolegu Viléma Holáně, aby nás seznámil s jednáním a usnesením tohoto výboru.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, zahraniční výbor doporučuje Sněmovně, aby vyslovila souhlas s návrhem na působení příslušníků Armády České republiky v Silách rychlé reakce NATO v počtu do deseti osob mezi 1. červencem letošního roku a 15. lednem příštího roku. O případném skutečném vyslání do konkrétní operace rozhodne vláda operativně. Musí tak učinit ve velmi krátkém časovém úseku do pěti dnů podle potřeb naší obranné aliance. Tato situace nemusí nastat. Nastane-li, musí vláda neprodleně informovat obě komory Parlamentu.

Zahraniční výbor vycházel při svém doporučení ze skutečnosti, že vyčlenění těchto, tentokrát minimálních, sil patří k naší účasti, řekl bych k našim povinnostem při budování Sil rychlé reakce naší aliance, jejíž vybudování jsme spolu s ostatními členy schválili.

Přesné znění návrhu, o kterém budeme hlasovat, je uvedeno v tisku 1268/1. Doporučuji jeho přijetí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Vilému Holáňovi. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku do této rozpravy, a proto se ptám, zda se někdo hlásí v tuto chvíli do rozpravy. Pokud tomu tak není, tak tuto rozpravu končím a můžeme přistoupit k rozpravě podrobné.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Táži se na vaše přihlášky a mezitím přivolávám naše kolegy do jednacího sálu. Pokud nemá nikdo návrh, který by mohl vznést v podrobné rozpravě, podrobnou rozpravu končím. Zeptám se ještě pana ministra, zda nechce vystoupit se závěrečným slovem. Není tomu tak.

Protože k přijetí usnesení o souhlasu s vysláním ozbrojených sil mimo území České republiky je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců dle čl. 43 odst. 3 ústavy, žádám tedy, aby bylo nastaveno kvorum 101, abychom se mohli zhostit nadcházejícího hlasování. Kvorum je nastaveno. Ještě tedy chvilku počkáme, aby mohli dojít do jednacího sálu všichni, kteří jsou na cestě.

Požádám teď pana zpravodaje, aby nám přednesl ještě jednou návrh, o němž budeme hlasovat. Pan kolega Titz.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP