(15.30 hodin)

Poslanec Miloš Titz: Vážení kolegové, výbor pro obranu a bezpečnosti Poslanecké sněmovně doporučil, aby vyslovila souhlas s návrhem na působení příslušníků Armády České republiky v operacích Sil rychlé reakce od 1. července letošního roku do 15. ledna příštího roku s tím, že o případném vyslání do konkrétní operace rozhodne vláda, která o takovém rozhodnutí neprodleně informuje obě komory Parlamentu České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: V tomto slova smyslu byl předložen i návrh druhého výboru, který se tímto bodem zabýval.

 

Toto je také návrh, o němž rozhodneme teď v hlasování, které má pořadové číslo 261. Zahajuji hlasování pořadové číslo 261. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 261. Z přítomných 151 pro bylo 99, proti 38. Tento návrh nebyl přijat.

 

Ale probíhá, jak vidíte, kontrola hlasování. Proto prosím o chvíli vaší trpělivosti. Paní poslankyně Orgoníková se hlásí o slovo.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, omlouvám se, ale při tomto hlasování jsem hlasovalo ano, a na výpisu z hlasování mám křížek. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O námitce rozhodneme v hlasování pořadové číslo 262. Zahajuji toto hlasování. Táži se, kdo souhlasí s námitkou paní poslankyně Orgoníkové. Kdo je proti této námitce?

Hlasování pořadové číslo 262 skončilo. Přítomno 151, pro 104, proti 3. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování. Kontroluji si, že je nastaveno kvorum 101.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu usnesení, se kterým jsme byli před chvílí seznámeni. Zahajuji hlasování pořadové číslo 263. Táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 263. Přítomno 151, pro 104, proti 37. Tentokrát byl návrh přijat. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi i oběma pánům zpravodajům. Končí tak projednávání bodu 109, sněmovní tisk 1268. (V sále je hluk.)

 

Dalším pevně zařazeným bodem našeho dnešního odpoledne je bod

 

124.
Zpráva ministra životního prostředí o řešení problematiky
nelegálně dovezeného komunálního odpadu uloženého v obci Libčevsi

 

Dámy a pánové, prosím vás všechny o pochopení, že pokračujeme dále v programu, a to bodem, který bezpochyby zaujal naši veřejnost a také naše média. Myslím, že bychom měli svou pozornost soustředit i my k tomuto tématu. Prosím tedy o úvodní slovo ministra životního prostředí Libora Ambrozka. Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, dovolím si přednést informaci k problematice nelegálně dovezeného komunálního odpadu uloženého v obci Libčeves. Nejprve bych seznámil Poslaneckou sněmovnu s chronologií, se všemi kroky, které proběhly ze strany ať už Ministerstva životního prostředí či České inspekce životního prostředí v této kauze.

Dne 16. prosince 2005 Městský úřad Louny pořídil za účasti policie protokol, pozval k jednání Českou inspekci životního prostředí, která provedla první kontrolu 20. prosince a další kontrolu společně s Celním úřadem Most 5. ledna, kdy byly identifikovány v objektu ukládané odpady původem ze Spolkové republiky Německo, především odpady textilu a odpady znečištěné směsi plastu komunálního charakteru.

Dne 21. prosince byl zadržen v Dubí Celním úřadem Most kamion s odpady určenými do Libčevsi. Na základě žádosti Ministerstva životního prostředí adresované zemskému ministerstvu v Sasku-Anhaltsku v Halle byl vrácen do Německa 5. února 2006.

Dne 5. a 6. ledna byly zadrženy v Dubí a v Libčevsi další tři kamiony. Na základě žádosti Ministerstva životního prostředí byly vráceny do Německa 8. března a 19. března.

Dne 26. ledna obdrželo Ministerstvo životního prostředí první podklady od České inspekce životního prostředí.

Dne 30. ledna ministerstvo zaslalo odboru odpadů na zemské ministerstvo v Sasku-Anhaltsku žádost o poskytnutí údajů z evidence - německý odesílatel odpadů - společnost Dux.

Dne 16. února bylo Českou inspekcí životního prostředí zahájeno se společností Bau 24, s. r. o., řízení o pokutě. Rozhodnutí o uložení pokuty ve výši 10 milionů korun bylo vydáno 24. března 2006.

Dne 20. února Ministerstvo životního prostředí na základě shromážděných podkladů požádalo zemské ministerstvo v Sasku-Anhaltsku o převzetí všech odpadů z Libčevsi společností Dux, případně samotným úřadem. Dělo se tak v souladu s evropskou legislativou, kdy je odpovědný původce, v tomto případě německý odesílatel; v případě, že není možné ho postihnout, tak odpovídá země původu odpadu.

Ve stejný den byl náměstkyní ministra, která má problematiku odpadů v kompetenci, zaslán dopis adresovaný ministru životního prostředí Saska, Saska-Anhaltska, Bavorska a Braniborska s informací, jak česká strana pohlíží na odpady pocházející z komunálních odpadů, to znamená naše jasné sdělení, že je nelze považovat za odpady ze zeleného seznamu, a že tudíž veškerý jejich dovoz do České republiky je nelegální.

Dne 20. února obdrželo Ministerstvo životního prostředí od zemského ministerstva v Sasku-Anhaltsku první informace z evidence odpadů odeslaných společností Dux do České republiky.

Dne 28. února zahájila Česká inspekce životního prostředí řízení o nápravném opatření a v rámci tohoto řízení vydala společnosti Bau 24, s. r. o., dne 28. února rozhodnutí o předběžném opatření nejpozději do sedmi dnů od doručení uložit veškeré odpady z Libčevsi u osoby oprávněné k nakládání s příslušnými odpady.

Toto je důležitý moment, protože podle zákona o odpadech je v podstatě kompetence k převozu na místo dočasného uložení, než jsou odpady převzaty samotným původcem. Tuto kompetenci ze zákona má buď Česká inspekce životního prostředí, anebo obec s přenesenou působností, v tomto případě město Louny. Inspekce životního prostředí zahájila řízení, jehož cílem bylo v případě, že by tak neučinila společnost Bau 24, formou exekučního rozhodnutí zajistit uložení odpadu z Libčevsi na dočasné místo, než bude vyřešen jejich návrat do Německa.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP