(15.50 hodin)
(pokračuje Ambrozek)

Možná bych ještě závěrem mohl zmínit, že samozřejmě probíhá šetření, pokud už nebylo uzavřeno, i na dalších lokalitách spojených s nelegálním dovozem odpadu. Ty lokality, které patří k největším, především Sosnová-Ramš a Arnoltice, kde bylo uloženo v jednom případě asi 6,5 tisíce tun, ve druhém případě asi 8 tisíc tun, tak tam inspekcí životního prostředí byla uložena pokuta a nápravné opatření, kde má daná podnikatelka, která odpad nechala dovézt, tento odpad odstranit. V případě provozovny Sosnová-Ramš již byly dvě třetiny odvezeny, v případě Arnoltic odvážení rovněž začalo. V dalších lokalitách, především Úholičky, Lahovičky, Milovice - to jsou ty větší - probíhá šetření s tím, že tyto případy jsou zároveň vyšetřovány i Policií České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi Liboru Ambrozkovi a zahajuji všeobecnou rozpravu. Mám do ní zatím jednu písemnou přihlášku a ta je od pana poslance Josefa Šenfelda, kterého prosím o slovo.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážení kolegové, současné zákony o odpadech zakazují dovoz do České republiky za účelem jeho zneškodnění. Dovozem odpadu do České republiky je porušován zákon o odpadech, o tom není sporu. Hlavním viníkem aféry s nezákonným dovozem odpadu z Německa do České republiky jsou někteří podnikatelé z Německa, ale i z České republiky. Chci upozornit na to, že někteří podnikatelé si dlouho dopředu zajišťují lukrativní surovinu pro případ, že bude prosazena výstavba dalších spaloven k energetickému využití. O podvodném jednání s úmyslem na samém začátku ponechat odpad na státu zde nemusím hovořit.

Z nezákonného dovozu odpadů do České republiky Evropskou unii vinit nemůžeme. Každá členská země má právo dovoz odpadů za účelem jejich zneškodnění do své země zakázat a k zajištění použít přiměřených prostředků. Po vstupu České republiky do Evropské unie nastal problém se zrušením celních kontrol na našich státních hranicích, které měly kromě jiného včas odhalovat a postihovat i takovéto praktiky. Uhlídat nezákonný dovoz odpadu do České republiky není vůbec jednoduché. Samy státní orgány to nemohou zvládnout, i když je tato povinnost především na nich. Starostové obcí také nemohou ve svých obcích vše ohlídat, třebaže v konkrétním případě paní starostky Libčevsi ona věděla o problému včas a snažila se najít řešení. Horký brambor ve smyslu kompetence byl však dlouho přehazován. Ani ekology včetně Strany zelených v této záležitosti nebylo mnoho slyšet. Mrzela mě v této souvislosti některá vyjádření kolegů politiků, kteří zlehčovali množství škodlivin v ovzduší. Pokud chceme, aby se naše republika nestala smetištěm Evropy, je nutné, aby většina občanů nebyla k uvedeným praktikám lhostejná.

Avizuji, že v podrobné rozpravě navrhnu usnesení k tomuto bodu, a tímto se do této rozpravy přihlašuji. Zatím děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Josefu Šenfeldovi. Zeptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Pan kolega Václav Mencl má slovo.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, pan ministr Ambrozek nám to tady vysvětlil takovým technokratickým postupem, že vlastně jakoby nějakým způsobem se tady odpady ocitly a teď se bavíme o tom, kdy jaký státní orgán co vydal. Myslím, že ta věc je trochu komplikovanější.

Dovolte mi, abych začal tím, že jednoznačně byly špatně vyjednány vstupní podmínky do Evropské unie, protože jsme např. na rozdíl od Polska zůstali odkryti a neměli jsme na mnoho událostí potom takový vliv, jaký bychom byli měli, kdybychom si ty podmínky vyjednali lépe. To je na margo vlády sociální demokracie.

Za druhé. Vládě, nebo alespoň doufám Ministerstvu životního prostředí bylo nejméně od jara minulého roku jasné, že v Německu se odpadový zákon zpřísňuje, nakládání s odpady se zdražuje a z toho vyplývá, že se stáváme ohroženou cílovou zemí, protože Polsko je daleko více chráněno a jiná země, kam by se tak snadno vyváželo, na dohled od německých hranic není. Místo aby se na to vláda připravila, neudělala nic a žádná příprava nebyla. V důsledku toho ministr financí neaktivoval celníky tak, jak měl, protože celníci jsou naší základní zábranou proti nelegálnímu dovozu. Celníci podle mých informací ani celkem netušili, že je něco takového čeká, a ani se o to příliš nezajímali. Zajímali se o jiné věci, já jim to nevyčítám, oni mají práce víc než dost, ale v této chvíli bylo prioritou zabránit nelegálnímu dovozu odpadů.

Obdobně tedy selhaly kontrolní orgány Ministerstva životního prostředí. Myslím tím inspekci, která byla v zásadě velmi překvapena, že se něco takového děje, a dost dlouho si nevěděla rady, co si s tím má počít. Do jisté míry to dopadlo i na policisty, kteří prioritně nejsou ti, kteří se o to mají starat, ale ani oni si příliš s vyšetřováním toho dovozu rady nevěděli, neboť je to komplikovaný proces. Státní orgány se dlouho nemohly dohodnout, co udělají. Myslím, že nejlepší je zeptat se starostů, např. zrovna paní starostky Libčevsi, která toto říká velmi jasně.

Samozřejmě, teď je otázka, co máme dělat my. Myslím, že Sněmovna se zachovala velmi akčně, velmi rozumně, protože hned k první možnosti, kterou měla, tj. k novele zákona o odpadech, přidala daleko větší pravomoci kontrolních orgánů včetně zvýšení trestní odpovědnosti dovozců. Já myslím, že to je krok číslo jedna. Za druhé, státní správa se sice po půlročním zpoždění, ale přece zaktivizovala a činí.

Přece jen bych ale chtěl vyzvat pana ministra životního prostředí, zda je příliš moudré předstírat před občany, že odpovědnost Německa je větší než odpovědnost naší vlády. Nemyslím si, že výroky typu "tlak na Německo přináší výsledky" nebo "pokud Němci nebudou aktivní, dojde ke zhoršení česko-německých vztahů" jsou na místě, jestliže selhaly především orgány českého státu, a nikoli orgány německé. Jsem si vědom toho, co nám umožňuje německá směrnice, ale s takovými výroky bych velmi, velmi šetřil, pane ministře. Prosil bych vás tedy, abyste, případně po poradě se svým stranickým kolegou ministrem zahraničí, zvážil, zda podobné výroky jsou opravdu na místě. Myslím si, že tyto odpadky nám neposlala německá vláda ani vlády spolkových zemí, nýbrž bohužel jim nedokázaly zabránit, resp. mafiánským praktikám jistě částečně německých občanů, ale jak vidíme, především českých občanů, české státní orgány.

Za druhé si tedy myslím a doufám, že ve zbývajících pěti týdnech do voleb tato vláda dokáže udržet aktivitu státní správy tak, aby dalším dovozům bylo zabráněno. A za třetí se domnívám, že po volbách je na místě, ať už bude vláda jakákoliv, aby Sněmovna tento problém sledovala a abychom také jednali s orgány Evropské unie o případném plošném, či alespoň zpřísnění pro Českou republiku, abychom nelegálním dovozům odpadů zabránili.

Děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Táži se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Prosím, o slovo se hlásí pan kolega Hovorka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP