(16.00 hodin)

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážená paní předsedající, vážné kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, chtěl bych se vyjádřit, že tato záležitost má samozřejmě více rovin - má rovinu legislativní, tam se určité kroky udělaly, ale má také roviny odpovědnosti. Má roviny konkrétní odpovědnosti konkrétních podnikatelů, kterým nevadí, že dovážejí odpad na naše území, že ho tady ukládají. Je tady samozřejmě určitá odpovědnost i samospráv, které určitě od samého počátku musely vědět, že se přiváží velké množství odpadu, který se ukládá na jejich území. Já jsem pracoval dvanáct let jako starosta a nedovedu si představit, že bych něco podobného zažil, i když samozřejmě naše obec je daleko ve vnitrozemí, ale myslím si, že každá samospráva musela reagovat okamžitě, když něco takového se začalo dít, protože se většinou tak dělo v opuštěných objektech jednotlivých obcí apod.

A je tady jedna věc, která je důležitá, a to je, že selhala celní správa. Já si myslím, že celní dohled je tady především proto, aby kontroloval, co se k nám dováží a co se k nám ukládá. Myslím si, že to není poprvé, co tady došlo k určitému selhání. Známe určité případy nelegálního dovozu obuvi, textilu apod., neprocleného atd. Myslím si, že je velmi jednoduché podsouvat ministrovi, že neúkoloval celní správu apod. Myslím si, že tu příslušní celníci měli přímo konat a měli zajistit, aby se něco podobného nemohlo stát, aby se do České republiky odpad nedovážel. Myslím si, že je třeba tu odpovědnost rozdělit a podívat se na to, co konkrétně kdo zavinil a kdo má konkrétní odpovědnost.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Zeptám se na další přihlášku do rozpravy. Není-li taková, potom všeobecnou rozpravu končím.

Je před námi rozprava podrobná a do této podrobné rozpravy mám opět jednu písemnou přihlášku, a to od pana kolegy Josefa Šenfelda, kterého prosím o slovo jako prvního.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Vážení kolegové, přednesu návrh usnesení k tomuto bodu, ke zprávě ministra životního prostředí o řešení problematiky nelegálně dovezeného komunálního odpadu uloženého v obci Libčeves.

"Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu ČR, aby rozhodněji řešila problematiku nelegálně dováženého komunálního odpadu na území našeho státu, a to především:

a) monitorováním skládek nelegálně dovezeného komunálního odpadu s cílem předejít případným dalším pokusům o likvidaci tohoto odpadu jeho zapálením;

b) okamžitým zajištěním likvidace skládek nelegálně dovezených odpadů;

c) bezodkladným navržením a přijetím opatření, která zamezí dalšímu dovozu komunálního odpadu na území České republiky.

To je celý návrh usnesení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám a ptám se na další přihlášky do rozpravy k tomuto bodu. Podrobné rozpravy, upřesňuji. Není-li tomu tak, končím také podrobnou rozpravu.

Přivolávám naše kolegy a budeme se zabývat návrhem usnesení, které bylo předneseno v podrobné rozpravě. Zeptám se, zda chce ještě využít možnosti závěrečného slova pan ministr Libor Ambrozek. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl bych poděkovat Poslanecké sněmovně za zájem o spolupráci při řešení této problematiky. Jak zmínil pan kolega Mencl velmi správně, tak v rámci projednávání poslanecké novely zákona o odpadech byly přijaty jak partie týkající se zpřísnění trestního zákona, tak posílení pravomocí Policie ČR, tak rozšíření skutkové podstaty přestupku, aby bylo možné postihnout i některé další typy případů, které se nově objevily, tak také zvýšení pokut za tuto činnost. Nicméně je potřeba si uvědomit, že žádné zpřísnění nemůže nelegální činnosti zcela zabránit, stejně tak jako zpřísnění trestního zákoníku a trestních sazeb nezabrání loupežím a vraždám, nicméně samozřejmě každé zpřísnění a větší aktivita orgánů, které k tomu mají kompetence, toto jednání může omezit.

Je potřeba si uvědomit, že nejenom v případě Libčevsi, ale i v případě ostatních velkých skládek se jednalo s největší pravděpodobností nikoliv o náhodný dovoz odpadů, kterých se některé německé firmy či skládky chtěly zbavit, ale že se jednalo o organizovanou činnost, která byla dopředu dlouho připravována, rychle provedena, a že vlastně po této vlně vzniku několika větších skládek již jsou vraceny jednotlivé kamiony a není pozorována další významná aktivita, že to svědčí tedy o činnosti připravené skupiny.

Chtěl bych se zmínit i o tom, o čem hovořil kolega Mencl, totiž o těch vstupních podmínkách. Má skutečně pravdu v tom, že při vyjednávání vstupu do EU jak Slovensko, tak i Polsko a Maďarsko právě kvůli i ochraně svého trhu s druhotnými surovinami vyjednaly, že ten pohyb odpadů, které jsou zařazeny do zeleného seznamu, přes jejich hranice podléhá přísnějším pravidlům. Česká republika tehdy o toto nepožádala. Je ale také potřeba říct, že Polsko je ušetřeno těchto nelegálních dovozů nejenom z důvodu vyjednání přechodných období, ale také proto, že Poláci nemají to ustanovení v zákoně, jako má Česká republika, to znamená, že tam se část německého odpadu vozí klidně do spaloven. My jsme se před mnoha lety rozhodli v této oblasti jít v odpadové legislativě nad minimální požadavky EU a v našem zákoně je jasně definováno, že dovoz odpadů za účelem zneškodnění je zakázán, a protože ať už skládkování nebo spalování komunálního odpadu je stále definováno na základě rozsudku Evropského soudního dvora jako zneškodnění, tak proto k nám žádný takovýto dovoz není možné legálně povolit, a potom samozřejmě sílí snahy o dovoz nelegální.

Tolik k těm vystoupením.

K návrhu usnesení bych chtěl říci, že samozřejmě vítám aktivitu Poslanecké sněmovny, že se jedná z větší části o už plněná přání, ale samozřejmě nechávám na vůli Poslanecké sněmovny, jak se k tomu hlasováním postaví.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře, za toto závěrečné slovo. Mezitím jsem se pokusila přivolat naše kolegy do sněmovny a požádám teď, jak bývá zvykem, že ten, kdo první vystupoval k danému bodu, se také stává tak trochu zpravodajem, takže požádám ještě jednou pana kolegu Josefa Šenfelda, aby těm, kteří nebyli přítomni v Poslanecké sněmovně, zopakoval návrh usnesení, o němž budeme nyní hlasovat.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu ČR, aby rozhodněji řešila problematiku nelegálně dováženého komunálního odpadu na území našeho státu, a to především:

a) monitorováním skládek nelegálně dovezeného komunálního odpadu s cílem předejít případným dalším pokusům o likvidaci tohoto odpadu jeho zapálením;

b) okamžitým zajištěním likvidace skládek nelegálně dovezených odpadů;

c) bezodkladným navržením a přijetím opatření, která zamezí dalšímu dovozu komunálního odpadu na území České republiky."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Toto bylo usnesení, které pan poslanec Josef Šenfeld uvedl již v úvodu. Nyní nám jej zopakoval, abychom věděli, o čem přesně budeme hlasovat. Mám zde žádost o to, abych vás odhlásila. Prosím tedy, abyste se znovu zaregistrovali.

 

O usnesení, se kterým jsme byli seznámeni, rozhodneme v hlasování pořadové číslo 264. Já toto hlasování zahajuji a táži se vás, kdo je pro, aby Poslanecká sněmovna přijala usnesení v navrženém znění. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 264, přítomno 118, pro 78, proti 2. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem usnesení Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas.

 

Tím končím projednávání bodu číslo 124 a děkuji panu ministrovi i kolegům, kteří se na projednávání tohoto bodu účastnili.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP