(16.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku písemnou, táži se, zda se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Končím všeobecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Ani do té nemám písemnou přihlášku. O slovo se hlásí nejprve pan zpravodaj, pan poslanec Antonín Sýkora. Prosím.

 

Poslanec Antonín Sýkora: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, předložím vám usnesení hospodářského výboru z 55. schůze konané dne 20. dubna 2006 k Výroční zprávě o činnosti a účetní uzávěrce Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2005, podle sněmovního tisku 1273:

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí výkladu ředitele SFDI Ing. Pavla Švagra, zpravodajské zprávě poslance Antonína Sýkory a po obecné a podrobné rozpravě

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu schválit Výroční zprávu o činnosti a účetní uzávěrku Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2005;

2. pověřuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny přednesl zprávu o výsledku projednávání této zprávy v hospodářském výboru;

3. pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Ptám se na další přihlášky do podrobné rozpravy. Není taková, končím podrobnou rozpravu. Žádám o případná závěrečná slova - pan ministr avizuje, že nechce vystoupit. Přivolávám naše kolegy. Ani pan zpravodaj nechce vystoupit. Proto žádám všechny, kteří jsou na dosah, aby se dostavili do jednací síně k hlasování, které je před námi. Na žádost vás odhlašuji, prosím, abyste se znovu zaregistrovali vašimi kartami.

Domnívám se, že můžeme zahájit hlasování, že sem naši kolegové stihli doběhnout.

 

Budeme hlasovat o usnesení, tak jak nám jej přečetl pan poslanec Antonín Sýkora.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 265. Táži se, kdo je pro toto usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 265 přítomno 98, pro 84, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že Poslanecká sněmovna s usnesením vyslovila souhlas.

 

Děkuji ministrovi i panu zpravodajovi. Končím projednávání bodu 112, sněmovního tisku 1273.

 

Můžeme se věnovat dalšímu bodu. Tímto bodem je bod číslo

 

127.
Návrh Poslanecké sněmovny na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání

 

K tomuto bodu nám bylo rozdáno usnesení organizačního výboru č. 585 ze dne 26. dubna tohoto roku. Požádám místopředsedu Poslanecké sněmovny Jana Kasala, aby z pověření organizačního výboru předložený návrh uvedl. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, předstupuji před vás opět po roce s velmi zajímavým návrhem, kterým by se Poslanecká sněmovna mohla obrátit na prezidenta republiky a navrhnout mu na vyznamenání řadu skvělých osobností. Musím říci, že vy jakožto poslanci jste převzali celou řadu návrhů od občanů, my jako podvýbor organizačního výboru jsme tyto návrhy řádným způsobem projednali a výsledek práce našeho podvýboru máte dnes na lavicích.

Chtěl bych říci, že se jednání podvýboru aktivně účastnili zástupci všech poslaneckých klubů a tomu také odpovídá vyváženost tohoto návrhu. Doporučuji tedy, abyste poté, co proběhne rozprava, podpořili návrh tak, jak ho máte předložen na lavicích. Děkuji vám pro tuto chvíli za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám. Táži se tedy na vaše přihlášky nyní. Nikdo se do všeobecné rozpravy nehlásí, tedy ji končím.

Můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. Opět konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se na vaše přihlášky. Nevidím žádnou takovou, končím podrobnou rozpravu. Prosím tedy o slovo pana místopředsedu Jana Kasala.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, přečtu návrh na usnesení: Poslanecká sněmovna předkládá prezidentu republiky podle paragrafu 8 zákona č. 157/1994 Sb., o státních vyznamenáních, návrhy na propůjčení Řádu Tomáše Garrigue Masaryka - jsou to jména osobností uvedená v materiálu pod čísly 1 až 10; dále udělení medaile Za hrdinství, jsou v našich materiálech pod čísly 1 až 3, a udělení medaile Za zásluhy, v našich materiálech pod čísly 1 až 18, s tím, že si dovolím upřesnit, že na místě 17 je jméno správně Jiří Zenáhlík, nikoli Znenáhlík.

Tolik tedy návrh na usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Opravujeme si jméno pana plk. Jiřího Zenáhlíka. To jsou všechny úpravy, které bylo potřeba učinit. Budeme moci hlasovat o návrhu usnesení tak, jak jste nás s ním seznámil. Já jsem v průběhu vašeho slova svolávala naše kolegy, domnívám se tedy, že k hlasování můžeme přistoupit.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 266. Táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení tak, jak vás s ním seznámil místopředseda Sněmovny Jan Kasal. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 266 z přítomných 116 pro 78, proti jeden. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Poslanecká sněmovna se tedy postavila kladně k tomuto návrhu. Tím končím projednávání bodu 127. Děkuji panu místopředsedovi Janu Kasalovi.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní místopředsedkyně, děkuji všem, kteří se aktivně zasloužili o to, že tento návrh snad dojde u pana prezidenta příznivého sluchu a že řada z našich návrhů se nakonec setká s porozuměním a s vyznamenáním. Děkuji členům podvýboru a přeji vám všem hezké odpoledne. (Poslanci KDU-ČSL tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji a předávám řízení místopředsedovi Sněmovny Vojtěchu Filipovi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat pátým pevně zařazeným bodem, respektive šestým po té změně, kterou jsme učinili po obědě. Tímto bodem je

 

113.
Souhrnná zpráva o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2005
/sněmovní tisk 1276/

 

Nejdříve mi dovolte, abych mezi námi přivítal veřejného ochránce práv pana dr. Otakara Motejla, a zároveň ho požádám, aby předloženou zprávu uvedl. Než tak učiním, budu konstatovat, že tento sněmovní tisk projednal petiční výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1276/1, a proto požádám pana poslance Petra Krilla, zpravodaje výboru petičního, aby zaujal místo u stolku zpravodajů.

A nyní prosím pana dr. Otakara Motejla, veřejného ochránce práv České republiky, aby se ujal slova. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP