(16.00 hodin)
(pokračuje Kubinyi)

IV. Doporučuje Všeobecné zdravotní pojišťovně zkvalitnit vnitřní kontrolní systém, zavést systém hodnocení a kontroly efektivity prostředků vynakládaných na zdravotní péči, provést hloubkový neboli forenzní audit v oblasti hospodaření s fondem prevence, provozním fondem, fondem majetku a fondem reprodukce majetku, provést analýzu a následné přehodnocení smluvních vztahů poskytovatelům zdravotní péče.

V. Souhlasí, aby činnost komise byla prodloužena do konce tohoto volebního období - toto už se uskutečnilo při posledním jednání Poslanecké sněmovny -, aby i po ukončení činnosti komise byly materiály komise k dispozici pro využití Poslanecké sněmovně, Všeobecné zdravotní pojišťovně, Ministerstvu zdravotnictví, Ministerstvu financí, Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Policii České republiky.

VI. Ukládá vyšetřovací komisi podat Poslanecké sněmovně na její schůzi nejpozději do konce tohoto volebního období další poznatky, které zjistí při své činnosti.

 

Závěrem možná jen několik málo slov. Chtěl bych poděkovat všem členům komise, poslancům, chtěl bych poděkovat vyšetřovatelům i tajemnici za odvedenou práci, které bylo skutečně hodně. Myslím, že je z mé strany slušností poděkovat spolupracujícím orgánům. Musím říci, že pan ředitel, který už dnes ředitelem pojišťovny není, to znamená Ing. Čekal, k nám byl velice vstřícný, a vůbec pracovníci VZP naše požadavky plnili promptně, bez odkladů a v dostatečné kvalitě. Také pokud jde o Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo financí, když jsme cokoliv potřebovali, nám maximálně vycházeli vstříc. A v neposlední řadě Kancelář Poslanecké sněmovny v čele s panem kancléřem se nám snažila pro naši práci vytvořit podmínky, abychom mohli pracovat. Z tohoto místa bych jim všem chtěl poděkovat a říci, že do značné míry výsledek práce komise je i jejich zásluha.

Děkuji vám za pozornost. Promiňte, jestli to bylo poněkud delší, ale bohužel tuto zprávu podstatnějším způsobem už zkrátit nešlo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji předsedovi vyšetřovací komise. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Písemné přihlášky nemám. Dívám se, kdo se do obecné rozpravy v této chvíli hlásí z místa. (Nehlásí se nikdo.) Ještě jednou se ptám, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Pan poslanec Janeček se přihlásil o slovo.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení přátelé, nebudu vás zdržovat. Já chci jen ocenit to, co tady říkal pan předseda, protože zapomněl na jednoho člena komise, to je na sebe, protože si myslím, že odvedl obrovský kus práce, a byl bych velmi rád, aby závěry, které jsou na konci, se staly podkladem pro seriózní diskusi o našem zdravotnictví, protože tam jsou závěry, které neukazují na to, že někdo by byl zločinec a někdo ne. Ukazují na to, že neochota a přehnaná politizace té věci je vlastně to, co škodí našemu zdravotnictví. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nikdo další se do obecné rozpravy nehlásí, takže já obecnou rozpravu v této chvíli končím. Pravděpodobně není ani o čem hlasovat v obecné rozpravě, takže můžeme přistoupit k rozpravě podrobné.

Otevírám rozpravu podrobnou a do té písemnou přihlášku mám od pana poslance Krákory. Prosím pana poslance Krákoru, aby přednesl svůj návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane předsedo, já bych si dovolil přednést návrh na usnesení Poslanecké sněmovny.

Návrh usnesení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prošetření hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky Poslanecké sněmovně:

Poslanecká sněmovna

1. bere na vědomí zprávu vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prošetření hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky.

2. Doporučuje Všeobecné zdravotní pojišťovně zkvalitnit vnitřní kontrolní systém, zavést systém hodnocení a kontroly efektivity prostředků vynakládaných na zdravotní péči, provést hloubkový forenzní audit v oblasti hospodaření s fondem prevence, provozním fondem, fondem majetku a fondem reprodukce majetku, provést analýzu a následné přehodnocení smluvních vztahů k poskytovatelům zdravotní péče.

3. Souhlasí, aby činnost komise byla prodloužena do konce tohoto volebního období, aby po skončení činnosti komise byly materiály komise k dispozici pro využití Poslanecké sněmovně, Všeobecné zdravotní pojišťovně, Ministerstvu zdravotnictví, Ministerstvu financí, Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Policii České republiky.

4. Ukládá vyšetřovací komisi podat Poslanecké sněmovně na její schůzi nejpozději do konce tohoto volebního období další poznatky, které zjistí při své činnosti.

Ještě bych doplnil, že z původního usnesení vypadají body II. a III., a to z toho důvodu, že vlastně Sněmovna, která končí, žádá nebo ukládá politickým stranám do dalšího období a žádá vládu a ukládá jí také, aby připravila další zákony, což si myslíme, že není úplně v souladu, aby tato Sněmovna ukládala nebo žádala politické strany a další zvolenou Sněmovnu v dalším období.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Podrobná rozprava probíhá. Hlásí se do ní pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Já jsem poslouchal návrh usnesení a myslím si, že pokud bychom chtěli toto usnesení rozšířit v duchu oné zprávy, tak by měly být obdobné povinnosti přeneseny na všechny aktéry, kteří se ve zdravotnickém systému pohybují, například na to, jak byla zpracována a za jakých podmínek byla ukončena nucená správa, zdali skutečně je naplněn rezervní fond, a pokud není naplněn, nechť je uvalena nucená správa na Ministerstvo zdravotnictví, pokud ho nenaplnilo, protože to byl jeden z důvodů uvalení nucené správy na VZP, zdali tedy VZP už platí pohledávky do 20 dnů, neboť to byl jeden z důvodu uvalení nucené správy na VZP, a všechny tyto věci. Potom bychom se mohli bavit o tom, že je to usnesení objektivní. Takto se domnívám, že je trošku snaha přece jen vytáhnout jakoby jednoho viníka.

Pokud bychom se například zabývali otázkou uvalení nucené správy a splněním podmínek poté, co nucená správa byla odvolána, myslím si, že bychom možná zjistili, že prakticky žádné z podmínek napraveny nebyly, že to tedy byl možná akt, jehož cílem bylo něco jiného než vnést pořádek do Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Čili říkám - nebráním se tomu, co říkal kolega Krákora, ale bylo by z hlediska objektivity velmi moudré, kdyby ta věc byla rozšířena na více aktérů.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Požádal bych pana poslance Krákoru, který v rozpravě vystoupil jako první diskutující, jestli by se neujal role zpravodaje, protože bude muset vnést pořádek do návrhů, které tady zaznívají. Zeptám se, jestli někdo ze Sněmovny má námitky proti tomu, aby se pan poslanec Krákora jako první vystupující v rozpravě ujal této role. Pokud není námitek, nemusíme o tom hlasovat. Jde o to, aby někdo jiný než já navrhl postup.

Nyní vidím pana ministra Ratha, který se hlásí do podrobné rozpravy, ale může samozřejmě mluvit o čemkoliv.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP