(18.00 hodin)

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl v tuto chvíli přijít ještě s určitou legislativně technickou úpravou. Protože jsme ve sněmovním tisku 1172 schválili již jinou novelu zákona o zrušení Fondu národního majetku, která také obsahovala zmocnění k převodu určité finanční částky, a do příslušné právní normy se již dostala úprava, která znamená nové písmeno i), dovolte mi, abych navrhl drobnou legislativně technickou úpravu textu.

Zněla by tak, že ve stávajícím textu zákona se za písmenem i) tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno j). Čili tato moje legislativně technická úprava znamená, že místo písmenka i) se označí toto písmeno jako j). Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Kdo další se hlásí do rozpravy? Přihlášku nevidím, rozpravu končím. Prosím pana zpravodaje - právě jsem po vás pátral.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Děkuji, pane místopředsedo. Jak již bylo řečeno, jde o materiál 1222/3, který je základem pozměňovacích návrhů, o kterých budeme hlasovat. Když k tomu připojím to, co přednesl pan poslanec Hašek, tak doporučuji, abychom hlasovali ve čtyřech bodech. (Hluk v sále) Nejdříve o legislativně technických úpravách, které přednesl překladatel poslanec Hašek, pak máme před sebou tři bloky pozměňovacích návrhů. "A" je usnesení rozpočtového výboru, které doporučuje hlasovat o návrhu ve znění předkladatelů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane zpravodaji. Kolegyně a kolegové, prosím o klid, pan zpravodaj by měl rekapitulovat pozměňovací návrhy, které zazněly, a přednést proceduru. Byl bych rád, aby tak učinil v klidné atmosféře, ve které by bylo zjevné, čím se budeme řídit při hlasování.

Zkuste to, pane poslanče.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Děkuji. Takže jak jsem už řekl, navrhuji, abychom se řídili hlasováním ve čtyřech bodech. Jako první hlasování o legislativně technických úpravách, které přednesl pan poslanec Hašek, jako druhý pozměňovací návrh pod bodem A, což je vlastně doporučení rozpočtového výboru, které doporučuje Poslanecké sněmovně původní znění předkladatelů. A pak jsou to pozměňovací návrhy pana poslance Doktora - doporučuji hlasovat B jako celek, které hovoří o problematice vyrovnání některých restů u zkrachovalých bank. Pod písmenem C je to návrh poslance Oldřicha Vojíře, který se dotýká problematiky převodu věcných břemen v souvislosti s provozem podniku a jeho převodem na jinou osobu nebo navrhovatele. Čili doporučuji, abychom hlasovali ve čtyřech bodech.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Námitku nevidím, budeme tedy hlasovat. Prosím - první pozměňovací návrh. Toto je jediná cesta, jak se pokusit zajistit klid v sále. Prosím nejprve legislativně technické úpravy. (Zpravodaj souhlasí.)

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 15. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 178 pro 160, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Další pozměňovací návrh pod písmenem A. Stanoviska? (Zpravodaj: Doporučuji.) Omlouvám se, ještě pan kolega Vymětal. Prosím.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Já jsem se chtěl jenom zeptat, o čem budeme hlasovat, když pod bodem A není žádný pozměňovací návrh. Já kvituji s povděkem, že to pan zpravodaj doporučuje, ale nevím co. Děkuji.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Omlouvám se. Budeme hlasovat o bodu B.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já jsem vás odhlásil. Budeme hlasovat o…

 

Poslanec Alfréd Michalík: … návrhu poslance Michala Doktora pod písmenem B jako celek.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Stanoviska? (Zpravodaj: Neutrální. Předkladatel posl. Hašek: Neutrální až mírně pozitivní.)

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 16. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 167 pro návrh 142, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Pozměňovací návrh - písmeno C.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Poslanec Oldřich Vojíř.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Stanoviska? (Zpravodaj: Doporučuji. Předkladatel: Doporučuji.)

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 17. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 174 pro návrh 163, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Takže nyní můžeme hlasovat o celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Michala Haška, Michala Krause a Jiřího Dolejše na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 178/2005 Sb., o zrušení Fondu národního majetku České republiky a o působnosti Ministerstva financí při privatizaci majetku České republiky (zákon o zrušení Fondu národního majetku), podle sněmovního tisku 1222, ve znění schválených pozměňovacích úprav."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 18. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 172 poslanců pro návrh 156, proti 3. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 5, kterým je

 

5.
Zákon o omezení provozu zastaváren a některých jiných provozoven v noční době
/sněmovní tisk 1025/4/ - vrácený prezidentem republiky

 

Dříve než zahájím projednávání tohoto bodu, chci poprosit všechny kolegyně a kolegy, aby se opravdu zklidnili. V takovéto atmosféře se skutečně nedají návrhy zákonů projednávat. Já avizuji, že budu přerušovat jednání schůze v okamžiku, kdy budu mít pocit, že je zde příliš velký hluk. Prosím pana poslance Vojíře, aby šel administrovat mimo jednací sál.

Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1025/5. Ptám se zástupce navrhovatelů pana kolegy Františka Beneše, zda se chce vyjádřit. Ano. Prosím.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, dovolte mi, abych v tuto chvíli, kdy zcela nepochybně k vám mluvím naposledy v tomto volebním období Sněmovny, se na vás obrátil se žádostí, abychom ještě jednou hlasováním rozhodli o zákonu, který samozřejmě není světoborný. O zákonu, který nemá převratné cíle a nemá charakter žádného kodexu. Ale o zákonu, který je potřebný a který jsme již my i Senát schválili.

Dovolte mi, abych se velmi stručně vyjádřil k námitkám pana prezidenta. Za prvé, proč jsme zvolili zvláštní zákon. Bylo to docela záměrně. Bylo to po poradě se sněmovní legislativou. A bylo to proto, že jsme chtěli dát jednoznačně najevo, že nechceme omezovat provozní dobu žádných jiných živností, že nejsou na místě žádné obavy, že bychom chtěli zastavit provoz supermarketů, že bychom chtěli v noci zakázat prodej u benzinových pump apod. Chtěli jsme zcela jednoznačně omezit prodej právě jenom této komodity. To za prvé.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP