(18.10 hodin)
(pokračuje F. Beneš)

Za druhé se chci vyjádřit k výhradám pana prezidenta, které se týkají pojmenování a pojmů, které jsou v zákoně použity. Dovolím si tvrdit, že pojmy, které jsou použity, jsou přesně v duchu živnostenského zákona. My nezakazujeme prodej, nákup a činnost živnostníků. My se vyjadřujeme k činnostem, které jsou popsány v živnostenském zákoně. Tyto činnosti jsou zakázány v době od 22 do 6 hodin ráno. Činnosti a pochopitelně provozované činnosti ve všech provozovnách, které jsou na ně navázány.

Za třetí, náš návrh zákona si klade za cíl snížit touto formou prevence drobnou kriminalitu. Není to zákon proti živnostníkům, není to zákon proti všem poctivým. Je to zákon proti zlodějům a notorickým hráčům, kteří potřebují právě v noční době získat prostředky pro své potřeby.

Nechci už dál hovořit, protože Sněmovna se tímto zákonem zabývala dávno. Proto se na vás obracím se žádostí, abyste znovu podpořili své původní stanovisko. Za to vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Chci se zeptat, zda se chce ke stanovisku prezidenta vyjádřit pan kolega Sýkora. Není tomu tak. Otevírám rozpravu, do které mám přihlášku pana kolega Grebeníčka. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych začal netradičně, a to citací ze zákona, který právě teď posuzujeme: V noční době mezi 22. a 6. hodinou je zakázán nákup a prodej veškerého použitého zboží nebo zboží bez dokladu nabytí, přijímání tohoto zboží do zástavy nebo zprostředkování jeho nákupu či přijetí do zástavy v bazarech a zastavárnách a výkup odpadu v zařízeních určených ke sběru a výkupu odpadů. Konec citátu.

Dámy a pánové, pro zákon, který nám prezident republiky vrátil, hlasovalo v této Sněmovně, když jsme jej schvalovali, 112 ze 134 přítomných poslanců. Proti bylo jen 16 hlasů, z toho 15 z poslaneckého klubu ODS. Pokud by prezident republiky v případě tohoto zákona dopočítával do jedné, mohla to být pro nás i pro něj velmi jednoduchá matematika.

Zákon jsme přijímali proto, abychom zkomplikovali život zlodějům a překupníkům kradeného zboží a materiálu. Proto se na něm tato Sněmovna napříč politickým spektrem - s výjimkou klubu ODS - tak jednoznačně a bezvýhradně shodla.

Odmítavému postoji prezidenta republiky nelze rozumět. Jeho výtky, že jsme schválili příliš krátký a jednoduchý zákon, že on si jej takto nepřeje, si dovolím označit jako pozoruhodné.

Pokud jde o precedenty, kterých se obává, s trochou nadsázky řečeno - nic nebrání dnes ani do budoucna tomu, aby kupř. otevírací hodiny Kanceláře prezidenta republiky byly prodlouženy. Ty občany, pro jejichž problémy má pan prezident málo pochopení a na které se dnes asi Hradu nedostává času, by mohla jeho kancelář přijímat třeba od 22. hodiny do 6 hodin ráno. Může si být jist, že zájemci se najdou.

Nyní beze vší ironie: Bylo by dobré, kdyby se hlava státu zorientovala v tom, co se děje v podhradí. Pochopí pak občany a instituce, jejichž majetek chceme před nočními krádežemi a snadným nočním výkupem chránit. Proto veto prezidenta republiky odmítáme.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Kdo se další hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím, proto rozpravu končím.

Článek 50 odstavec 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že nebyl přijat. Proto prosím o nastavení potřebného kvora.

Budeme hlasovat o následujícím návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu o omezení provozu zastaváren a některých jiných provozoven v noční době, podle sněmovního tisku 1025/4."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 19. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 166 pro návrh 116, proti 19. Konstatuji, že usnesení bylo schváleno a zákon bude vyhlášen.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

6.
Návrh zákona, kterým se upravují další požadavky bezpečnosti
a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti
a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy
(zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci)
/sněmovní tisk 1155/3/ - zamítnutý Senátem

 

Usnesení, jímž Senát zamítl tento návrh zákona, vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1155/4. Vítám pana senátora Novotného.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu vyjádřil místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí pan Zdeněk Škromach.

(Výměna předsedajících.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach nechce nyní vystoupit. Zeptám se, zda se k usnesení Senátu chce vyjádřit zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan kolega Miroslav Krajíček. Také necítí potřebu. Proto otevírám rozpravu. Oznamuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku, ale o slovo se hlásí pan senátor Josef Novotný. Prosím, pane senátore.

 

Senátor Josef Novotný: Vážená paní místopředsedkyně, páni ministři, vážené poslankyně, vážení poslanci, zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci - chci vám jen krátce připomenout, že návrh zákona přímo souvisí s již schváleným zákoníkem práce, který jeho existenci předpokládá. Neschválení zákoníku práce bylo hlavním argumentem Senátu pro zamítnutí tohoto zákona. Nebýt uvedené souvislosti v zákoníku práce, nebyly by vážnější připomínky ani k tomuto zákonu. Proto po změně situace, která nastala schválením zákoníku práce, tato podmínka padá. Tento zákon je možno schválit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu senátorovi Josefu Novotnému. Zeptám se, zda se někdo další hlásí do otevřené rozpravy. Není žádná taková přihláška, proto rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odstavec 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Dovolím si vás upozornit na to, že k přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance. Prosím o nastavení potřebného kvora, tedy kvora 101 - což se stalo.

Než dorazí naši kolegové na toto hlasování, seznámím vás s návrhem usnesení. Zní takto: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci), podle sněmovního tisku 1155/3."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP