(Jednání pokračovalo v 11.33 hodin.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně, páni poslanci, zahajuji přerušené jednání. Prosím, posaďte se. Budeme pokračovat dalším bodem pořadu, kterým je bod číslo

 

7.
Návrh na potvrzení předsedy mandátového a imunitního výboru

 

Je to § 50 odst. 1 písm. t) jednacího řádu, podle kterého předsedy výborů v jejich funkci po zvolení výborem potvrzuje Sněmovna. Oznamuji vám, že mandátový a imunitní výbor zvolil svým předsedou poslance Miloslava Kalu. Otevírám rozpravu a táži se, zda se chce někdo k této volbě vyjádřit. Má někdo něco k této volbě? Pokud ne, rozpravu končím.

Přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna potvrzuje poslance Miloslava Kalu ve funkci předsedy mandátového a imunitního výboru."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 4. Přítomno 198 poslanců, pro hlasovalo 164, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že návrh usnesení byl schválen, a blahopřeji panu poslanci Miloslavu Kalovi ke zvolení do funkce předsedy mandátového a imunitního výboru. Tento bod tedy máme za sebou.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

8.
Informace mandátového a imunitního výboru o ověření platnosti volby poslanců

 

Prosím, aby se slova ujal nový předseda, pan poslanec Kala, a prosím ho, aby nám dal tuto zásadní informaci. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji vám za důvěru.

Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, paní poslankyně a páni poslanci, mandátový a imunitní výbor se na své první schůzi zabýval platností volby poslanců Poslanecké sněmovny. Dovolte, abych vás seznámil s usnesením číslo 5, které přijal na své první schůzi mandátový a imunitní výbor dne 29. června 2006.

Mandátový a imunitní výbor ověřil platnost volby poslanců Poslanecké sněmovny ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konaných ve dnech 2. a 3. června 2006 podle ustanovení § 45 odst. 1 písm. a) jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Mandátový a imunitní výbor konstatuje, že všichni poslanci Poslanecké sněmovny jsou právoplatně zvoleni. Vzhledem k tomu, že rovněž všichni poslanci podepsali a odevzdali čestné prohlášení, z něhož vyplývá, že nikdo z nich nezastává funkce neslučitelné s výkonem poslaneckého mandátu, nebrání nám nic v tom, aby Poslanecká sněmovna pracovala ve stávajícím složení.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Já vám děkuji, pane předsedo, a zahajuji rozpravu, pokud si někdo přeje toto vystoupení nebo závěr výboru komentovat. Ale pokud ne, tak rozpravu ukončím. Navrhuji, abychom informaci o ověření platnosti volby poslanců, kterou jsme vyslechli, vzali na vědomí.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí informaci mandátového a imunitního výboru o ověření platnosti volby poslanců."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 5. Přítomno 199 poslanců, pro hlasovalo 199, proti žádný. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

S tímto bodem jsme se také vypořádali.

 

Máme před sebou bod číslo

 

9.
Návrh na volbu předsedy Poslanecké sněmovny

 

Prosím předsedu volební komise pana poslance Petra Tluchoře, aby nás informoval o navržené kandidátce, představil nám ji a seznámil nás s dalším postupem při konání volby. Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, volební komise na své druhé schůzi dne 27. června 2006 projednala jediný návrh, a to návrh poslaneckého klubu Občanské demokratické strany na předsedu Poslanecké sněmovny, a přijala své usnesení č. 4.

Jediným navrženým kandidátem je paní poslankyně Miroslava Němcová z Občanské demokratické strany.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: To je vše, nebo ještě…?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano. To je představení kandidáta. Podle zákona číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, se předseda Poslanecké sněmovny volí většinovým způsobem a tajným hlasováním. Volba probíhá nejvýše ve dvou kolech.

Dovolte mi několik slov k organizaci samotného aktu prvního kola první volby.

Volební komise připravila 200 hlasovacích lístků, které jsou opatřeny otiskem razítka Poslanecké sněmovny s textem "tajná volba" a parafami dvou ověřovatelů volební komise. Na hlasovacím lístku jsou obecně uváděni kandidáti v abecedním pořadí a označeni pořadovým číslem.

Hlasovací lístky budou vydávány vždy ve Státních aktech, na levé straně místnosti pro poslance, jejichž příjmení začínají písmeny A až M, a na pravé straně místnosti pro poslance, jejichž příjmení začínají písmeny N až Ž. Zde obdrží každý poslanec od pracovníků Kanceláře Poslanecké sněmovny jeden hlasovací lístek. Ve volební místnosti v zadní části před vstupem na terasu je umístěno osm zástěn pro úpravu hlasovacích lístků a zde dvě zapečetěné volební urny. Platné jsou pouze ty hlasovací lístky, které jsou upraveny buď tak, že souhlas s kandidátem je projeven zakroužkováním pořadového čísla před jménem a pořadové číslo před ostatními kandidáty je přeškrtnuto písmenem x, což se této volby netýká, nebo nesouhlas, je-li pořadové číslo před jménem označeno velkým písmenem X. Jinak upravené hlasovací lístky jsou neplatné. Vzor platných hlasovacích lístků je k dispozici u výdeje hlasovacích lístků.

Proto prosím ještě jednou pro tento případ jednoho kandidáta: Chceme-li vyjádřit souhlas s navrženým kandidátem, zakroužkujeme pořadové číslo před jeho jménem. Chceme-li vyjádřit nesouhlas s tímto kandidátem, pořadové číslo před jeho jménem přeškrtneme velkým písmenem X. Jinak označené hlasovací lístky jsou neplatné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP