(9.20 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Jaká je situace na trhu práce, je myslím všeobecně známé. Přetrvávají strukturální problémy a tento návrh rozpočtu - a tady prosím je druhý, velmi zřetelný vykřičník - předpokládá, že se podaří snížit nezaměstnanost v průměru o 1 % meziročně při trvajícím nárůstu míry zaměstnanosti i aktivity. Tak jako u prvního vykřičníku jsem vás upozorňoval na to, že v Parlamentu probíhá průběžné projednávání novel několika zákonů, tady mi dovolte učinit jeden vykřičník navíc: Tady totiž neprobíhá, a přesto návrh rozpočtu, tak jak ho připravila už vláda Jiřího Paroubka, očekává, že dojde ke snížení nezaměstnanosti - nicméně, abych to řekl jednoduše, pro to, dámy a pánové, budeme muset něco udělat. Jinými slovy, přijmout k tomu nezbytné změny v zákonech, neboť bez významné změny motivačních podmínek, to znamená poměru mezi rozsahem sociálních dávek a příjmů z práce, nelze v krátkém časovém horizontu očekávat, že v nezaměstnanosti dojde k výrazné změně. Jinými slovy, v rozpočtu je obsažen předpoklad přijetí nezbytných změn, které posílí motivaci k práci, a pokud se tak nestane, očekávané snížení nezaměstnanosti o jeden procentní bod může být nerealisticky optimistické.

Já bych to raději ještě zopakoval, protože by to mělo být jedním z mot naší společné práce v příštím období: rozpočet pro rok 2007 opravdu předpokládá, že dojde k významným změnám motivačních podmínek v poměru rozsahu příjmů z práce a příjmů ze sociálního systému.

Podrobnější informace o očekávaném vývoji české ekonomiky v letech 2006 a 2007 najdete samozřejmě v předloženém materiálu v jeho části A.

Nyní bych se zmínil o těch třech nejvýznamnějších údajích, které jsou předmětem hlasování v prvním čtení.

Příjmy státního rozpočtu v roce 2007 jsou naplánovány ve výši 949,5 miliardy Kč, což znamená, že dojde k absolutnímu nárůstu příjmů v porovnání s rokem 2006, a to o 65,1 miliardy Kč. Tady mi dovolte připomenout, že je ta částka velmi podobná nárůstu sociálních výdajů a že tedy platí neradostná charakteristika vývoje mezi rokem letošním a rokem příštím, která říká, že téměř veškerý nárůst příjmů státního rozpočtu je pohlcován sociálními výdaji a nemohou být tyto prostředky vynaloženy na aktivity vlády, které by mohly přinést další sekundární efekty.

Výdaje státního rozpočtu dosáhnou v příštím roce - nebo jsou naplánovány v rozsahu 1 bilion 40 miliard 800 milionů, což je meziroční zvýšení o 82 miliard Kč.

Deficit státního rozpočtu je navržen ve výši 91,3 miliardy Kč, a to v metodice sestavování státního rozpočtu.

Tady mi dovolte upozornit, a měl by tu být asi další vykřičník, že výdajový rámec státního rozpočtu a státních fondů, který schválila tato Sněmovna na příští rok v určitém rozsahu, je ve srovnání s tímto rozsahem, s tímto návrhem státního rozpočtu překročen o 56 miliard 600 milionů Kč.

Nyní k příjmům z rozpočtu Evropské unie. Jsou rozpočtovány ve výši 61 miliard 600 milionů Kč a ve srovnání s rokem 2006 se tyto příjmy očekávají o 4,7 miliardy Kč vyšší. Jedná se zejména o příjmy z takzvaných strukturálních fondů Evropské unie, Fondu soudružnosti na realizaci společných programů, a to ve výši 20,7 miliardy, ze strukturálních fondů a Fondu soudružnosti na realizaci společných programů v rámci programového období 2007 až 2013 ve výši 22,2 miliardy, a příjmy, které jsou určeny na realizaci opatření v rámci společné zemědělské politiky. Z toho je 8,9 miliardy - protože předpokládám, že tady bude o tom velká diskuse, opakuji 8,9 miliardy - na přímé platby zemědělcům a 8,1 miliardy na realizaci nového Programu obnovy venkova. - Prosím, zaznamenejte, že tedy celková výše těchto podpůrných programů pro zemědělství a venkov dosahuje velmi vysoké výše.

Nyní k výdajové straně. Už jsem tady zmínil, že nárůst příjmů státního rozpočtu je pohlcován sociálními výdaji, a tak vás nepřekvapí, že nadále pokračuje růst podílu takzvaných mandatorních výdajů. Celkové mandatorní výdaje státního rozpočtu jsou pro rok 2007 rozpočtovány ve výši 579,4 miliardy a tvoří již 55,7 procenta výdajů státního rozpočtu. I tady mi tedy dovolte přičinit vykřičníky, a to proto, že tento podíl je nejenom vysoký, ale trvale se zvyšuje.

Od 1. 1. 2007 dojde ke zvýšení, k valorizaci důchodů o průměrnou částku 504 Kč a důsledky toho jsou samozřejmě započítány do výdajů příslušné kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí.

Dovolte mi zmínit další citlivou otázku, diskutovanou zejména na tripartitě. Byla nalezena úroveň růstu platů pro civilní zaměstnance, která byla odsouhlasena tripartitou, to znamená jak zaměstnavateli, tak reprezentanty zaměstnanců, a to ve výši 5 procent proti úrovni letošního roku. Nad touto úrovní je očekávaný růst průměrných platů příslušníků bezpečnostních sborů. Tam se očekává v důsledku nabytí účinnosti služebního zákona růst 7,7 procenta, přičemž v rozpočtové kapitole Všeobecná pokladní správa je k tomuto účelu, to znamená k realizaci služebního zákona, vytvořena rezerva 1 miliarda Kč.

Další, před dnešním jednání často diskutovanou otázkou je úroveň prostředků vynaložených na výzkum a vývoj. Jsou rozpočtovány ve výši 25,1 miliardy Kč a vláda při projednávání konečné podoby rozpočtu tuto částku na tuto úroveň zvýšila z původní úrovně o 1,5 miliardy.

Na takzvané dorovnání přímých plateb neboli subvencování nebo plateb pro naše zemědělce se počítá s částkou 5,3 miliardy Kč. A tady mi dovolte uvést, že to je částka v přesně stejné výši, s jakou počítal návrh rozpočtu vlády Jiřího Paroubka.

V rozpočtu jsou dále zapracovány výdaje ve výši 7 miliard Kč - přibližně 7 miliard Kč - s určením na projekty financované z úvěru od Evropské investiční banky. Jak si jistě vzpomínáte, na této schůzi jsme projednávali čerpání dvou takových úvěrů, a tak mi dovolte uvést, na co budou použity prostředky z nich získané. Je to na rozvoj Masarykovy univerzity v Brně, podporu investičních opatření na ochranu před povodněmi, na výstavbu a obnovu vodovodů a kanalizací, projekt českých dálnic s označením B, projekt dálnice D8 z Trmic na státní hranice a projekt jihozápadní části silničního okruhu Prahy. To jsou tedy akce, na které budou použity úvěry od Evropské investiční banky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP