(11.40 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji paní poslankyni Parkanové. Dále se z místa hlásí paní poslankyně Konečná. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se přihlásila ke svému pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán na lavice, a zároveň ho doplnila ještě novým textem odstavce 4 věty třetí § 112, který bude znít: "Předseda Sněmovny ji zašle všem poslancům a zařadí ji na pořad nejbližší schůze Sněmovny ve stanoveném jednacím dnu připadajícím na čtvrtek od 9 do 11 hodin."

Jedná se mi o to, že v tomto svém pozměňovacím návrhu chci prodloužit dobu na ústní interpelace. Protože se pořadí interpelací určuje losováním, velmi často se stává, mně se to stalo v minulém volebním období možná pětkrát po sobě, že týž poslanec je několikrát za sebou vylosován tak, že na zodpovězení jeho interpelace vůbec nedojde. Pokud bychom navíc přijali tu praxi, kterou jsme tady včera zažili, to znamená, že interpelovat budou i sami vládní poslanci, na což samozřejmě mají právo, já jim ho neberu, tak ale jsme se dostali k počtu interpelací 49, vyčerpali jsme jich asi 7, a já si prostě myslím, že kontrolní funkce Poslanecké sněmovny je i v těch interpelacích a že by bylo dobře, aby ten čas vymezený na interpelace byl delší. Přece jenom je to pro nevládní poslance jediná možnost, jak se obracet na ministry a řešit aktuální problémy. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Hlásí se někdo dále do podrobné rozpravy? Nikdo se nehlásí, podrobnou rozpravu končím.

Ptám se paní předkladatelky a pana zpravodaje, jestli chtějí mít závěrečná slova. Nechtějí. Takže končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Vážené kolegyně a kolegové, já nyní zahájím poslední bod dnešního jednání, a je to bod

 

64.
Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů
Armády České republiky se zahraničními partnery na území
České republiky i mimo ně za období leden - červen 2006
/sněmovní tisk 21/

 

Tento materiál uvede ministr obrany Jiří Šedivý. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr obrany ČR Jiří Šedivý Děkuji vám, pane předsedo. Vážené dámy, vážení pánové, předkládám vám materiál Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně, a to za období leden - červen 2006. Materiál poskytuje informace o hlavních cvičeních se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za uvedené období, která byla realizována podle plánu schváleného usnesením vlády ze dne 14. prosince 2005 č. 1627 a prvního doplňku ze dne…, z června 2006 č. 695.

Armáda České republiky se účastnila 33 cvičení a společných výcviků. Z tohoto počtu proběhlo na území České republiky osm cvičení a celková finanční částka potřebná k provedení těchto cvičení činí 47 274 638 korun českých k 30. 6. 2006. Finančně nejnáročnějším cvičením s bojovou střelbou je BALT 2006 s finálním rozpočtem 23 587 198 korun.

Ve sledovaném období byla uskutečněna tato hlavní vojenská cvičení: MOUNTAIN RAT 2006 proběhlo 24. ledna až 10. února 2006 jako výcvik speciálních jednotek ve vysokohorském terénu v Alpách v Itálii. Cvičení BRILLIANT ARROW 2006 proběhlo 21. března až 6. dubna 2006 v severním regionu NATO. Cvičení CLEAN VALLEY 2006 proběhlo 2. až 15. dubna jako společný výcvik specialistů na ochranu proti zbraním hromadného ničení Armády České republiky a Texaské národní gardy. Cvičení ELITE 2006 proběhlo 3. až 18. května v Německu jako mezinárodní cvičení protivzdušné obrany. Cvičení je považováno za nejrozsáhlejší svého druhu v Evropě. Cvičení BALT 2006 proběhlo 8. až 14. června v Polsku. Jednalo se o taktické cvičení s bojovou střelbou. Cvičení STEADFAST JAGUAR 2006 proběhlo 15. až 28. června na Kapverdských ostrovech. Cílem cvičení bylo otestovat připravenost sil rychlé reakce NATO. Konečně cvičení FLYING RHINO 2006 proběhlo 22. května až 2. června. Cílem britsko-českého cvičení bylo získání, udržení a zvýšení kvalifikace pro letecké návodčí a pro cvičení spolupráce a koordinace činnosti pozemních a leteckých jednotek.

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, žádám vás, abyste vzali uvedenou informaci a dokument Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za období leden až červen 2006 na vědomí. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 21/1. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru poslanec Jiří Čepelka a informoval nás o jednání výboru a přednesl nám návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Pane poslanče, ujměte se slova.

Pan poslanec Čepelka zjevně není přítomen. Je schopen někdo z výboru pro obranu ho zastoupit? Ptám se členů výboru pro obranu, jestli jsou schopni zastoupit pana poslance Čepelku. Ano, vidím, pan poslanec Černý. Pane poslanče, prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Alexander Černý: Děkuji, pane předsedo. Páni ministři, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s 9. usnesením výboru pro obranu z 3. schůze ze dne 4. října 2006 k Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za období leden až červen 2006, sněmovní tisk 21.

Po odůvodnění brigádního generála Ing. Petra Pavla, ředitele operačního odboru Ministerstva obrany, zpravodajské zprávě poslance Jiřího Čepelky a po rozpravě výbor pro obranu doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu vzít na vědomí Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za období leden až červen 2006. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Prosím vás, zaujměte místo u stolku zpravodajů.

Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které písemné přihlášky nemám. Hlásí se někdo z místa? Nikdo se nehlásí, končím všeobecnou rozpravu. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Taktéž nemám žádné písemné přihlášky, z místa přihlášku také neregistruji. Rozpravu končím.

Nyní budeme hlasovat o návrhu usnesení, tak jak je uvedeno ve sněmovním tisku 21/1.

 

Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 88 z přítomných 131 poslanců pro návrh 91, proti nikdo. Konstatuji, že usnesení jsme schválili.

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás ještě jednou rád upozornil na to, abyste si uklidili na svých pracovních stolcích, protože zde bude v sobotu probíhat den otevřených dveří, povede tady jedna prohlídková trasa, která půjde naší Poslaneckou sněmovnou.

Přerušuji schůzi do úterý 7. listopadu do 14.00 hodin. Děkuji. Na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 11.50 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP