(17.00 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Za této situace mi, kolegyně a kolegové, nedá, abych se nezmínil o další pro české zemědělce velmi svízelné situaci, a to situaci kolem Eastern Sugar, tří cukrovarů, které má tato společnost v České republice zavřít - Němčice na Hané, Kojetín a Hrochův Týnec. Je tu, a můžete mi vyčítat, že to vidím jednostranně, důvodné podezření, že staré země Evropské unie se snaží řešit zemědělskou reformu a snižování produkce cukru na úkor nových členských zemí.

Proti rozhodnutí německo-britské cukrovarnické společnosti Eastern Sugar uzavřít tři cukrovary se právem ostře zemědělci ohrazují a musím říci, že mými ústy se poslanecký klub KSČM k tomuto protestu na tiskové konferenci před třemi týdny připojil. Společnost totiž nemá důvody pro uzavření těchto cukrovarů, protože zkrátka a dobře, pokud má Evropská unie snižovat výrobu cukru tam, kde je tato výroba nerentabilní, tak musím s plnou vážností prohlásit, že na Hané, které se toto opatření bude zejména týkat, je výroba cukru rentabilní, je pěstování cukrovky rentabilní a v žádném případě nelze na úkor těchto zemědělců v České republice řešit situaci tím, že se staneme dovozní zemí, a to ze zemí Anglie nebo Francie, čili ze starých zemí Evropské unie. Podle nás je to rozhodnutí politické, je to rozhodnutí dlouhodobě naplánované. A zde také plně souhlasím s prohlášením prezidenta Agrární komory České republiky pana Veleby, že jde o zločin.

Závěrem je třeba říci, že zelená zpráva poskytuje dostatek informací k objektivnímu posouzení stavu českého zemědělství a jeho vývoje v meziročním období. Tradičně však klade důraz právě pouze na to meziroční porovnávání a jen v České republice, a tím přirozeně některé dlouhodobé či širší tendence nepostihuje. Málo využívá srovnávání se zeměmi Evropské unie jako celku, a tím snižuje možnost jejího využití k lepší orientaci zemědělských podniků do budoucna.

Co nás trápí docela dost, je to, že v opatřeních nenavrhuje růst produkčního rozměru zemědělství, že nenavrhuje nápravu ztráty pozic na trzích a že nenavrhuje opatření možná jenom k směřování k soběstačnosti v rozhodujících komoditách vepřové, hovězí maso, vejce, drůbež. A také to, že neřeší výraznější omezení záporného agrárního salda a u vyvážených zemědělských komodit zlepšení přidané hodnoty, což je vlastně proti dnes platným závěrům Agendy 2000 přijatým původními členy EU 15.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Pavlovi Kováčikovi. Byl posledním písemně přihlášeným do obecné rozpravy. Zeptám se tedy na to, zda se ještě někdo této rozpravy chce zúčastnit. Nechce.

Končíme všeobecnou rozpravu, a ještě než přistoupím k rozpravě podrobné, protože přece jenom zde zazněla některá slova, zeptám se paní ministryně, zda chce využít možnosti závěrečného slova. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně zemědělství ČR Milena Vicenová Děkuji, paní předsedající. Já v závěrečném vystoupení zdůrazním velmi stručně hlavní pozitivní prvky českého zemědělství, které zdůrazňuje nejen zelená zpráva, ale ráda bych je zde připomněla paním poslankyním, pánům poslancům: V roce 2004 a 2005 8 miliard aktivního salda zemědělství po dlouhých obdobích ztrát, zvýšení produktivity o 279 %. Kromě klesajících stád dojných krav jsou vyvážena výrazně vyšší užitkovostí, kdy z úrovně přibližně dva tisíce kilogramů jsme se dostali na průměr pět, šest tisíc kilogramů dnes, špičkové chovy jedenáct tisíc kilogramů. Zemědělství neznamená dnes již jenom klasickou zemědělskou prvovýrobu, ale také důraznou péči o životní prostředí, péči o hospodaření s tak cennou komoditou, jako je voda v krajině, budování pěkného a zdravého životního prostředí pro všechny obyvatele venkova, zvyšování kvality života na venkově.

Co mne znepokojuje, je skutečnost, že 92 % půdy je stále ještě obhospodařované v nájmu. Proto velice vítám to, že mám v našem rozpočtu 700 milionů korun na pozemkové úpravy, a jsem velice ráda, že tato vláda pozemkové úpravy považuje za svou prioritu. To považuji za zásadní a základní otázku, kterou je třeba řešit.

Dále pokud jde o investice a nedostatek investic, ráda bych připomněla přibližně 2,4 miliardy korun, které nám přinesl program SAPARD, přibližně 8 miliard korun, které přinesl Operační program zemědělství, a připadne nám třináct miliard korun, které nám přinese fond EAFRD. Z toho 26 % mohou zemědělci vždy investovat. Jsem přesvědčena, že všichni zemědělci mohou své investice, požadavky jak na naplňování integrované produkce, nitrátové směrnice a dalších požadavků uplatnit z těchto fondů na rozvoj zemědělství a venkova.

K otázce cukru bude připravena samostatná zpráva. Ráda bych tady připomenula, že je třeba říct, že cílem cukerné reformy bylo snížení ceny cukru v Evropě. Připomínám, že cena cukru pro spotřebitele v Evropě je dvaapůl- až třikrát vyšší než na světových trzích. To byl hlavní důvod cukerné reformy. Ale toto nebylo předmětem zelené zprávy, stejně tak jako problém Eastern Sugar. Budete o tom informováni zvláštní zprávou.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní ministryni. Zeptám se ještě pana zpravodaje, zda chce po všeobecné rozpravě využít možnosti závěrečného slova. Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k rozpravě podrobné. Já jenom oznámím, že máme před sebou všichni sněmovní tisk 13/1, je to usnesení zemědělského výboru a pro pořádek si je osvojuji.

Zeptám se, zda v rámci podrobné rozpravy se ještě někdo hlásí, kdo by chtěl vystoupit s nějakým návrhem na usnesení. Není tomu tak. Uzavírám tedy podrobnou rozpravu.

Budeme se věnovat usnesení výboru zemědělského, tak jak jsme s ním byli seznámeni v průběhu debaty o této zprávě.

 

O návrhu usnesení rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 121, které jsem zahájila. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 121 přítomno 147, pro 132, proti nikdo. Návrh usnesení byl přijat.

 

Tím jsme se vyrovnali s bodem číslo 44, Zprávou o stavu zemědělství České republiky za rok 2005. Byl to poslední bod, který nám časový harmonogram umožňuje dnes projednat. Proto dovolte, abych vám poděkovala za dnešní účast a oznámila, že zítra, tedy ve středu 6. prosince, máme pevně zařazené body číslo 33 a číslo 3, u nichž proběhne sloučená rozprava, a poté je zde dále pevně zařazený bod číslo 64.

Přeji vám příjemný zbytek dne a zítra na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 16.58 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP