(10.30 hodin)
(pokračuje Exner)

Okupace Evropy v tomto smyslu od druhé světové války Spojenými státy americkými neskončila, i když statut příslušných základen se samozřejmě od té doby na základě různých přátelských smluv s příslušnými zeměmi výrazně změnil.

Musím také konstatovat, že když pan poslanec Grebeníček píše o tom, že Spojené státy americké opakovaně porušují Chartu OSN, že je nutné minimálně konstatovat, že v rámci jednání Rady bezpečnosti o bezpečnostních otázkách jsou právě Spojené státy americké zemí, která nejčastěji používá veto na znemožnění opatření, která by případně Rada bezpečnosti mohla v těchto oblastech přijmout.

Pokud jde o dodržování mezinárodního práva válečného a Ženevských konvencí, potom musím upozornit na usnesení Parlamentního shromáždění Rady Evropy k této otázce a také Evropského parlamentu, která otevřeně konstatují, že např. základna v Guantánamu nesplňuje požadavky, které z tohoto práva vyplývají pro jakoukoliv válčící stranu. Likvidace civilních objektů, ke které masově došlo např. při útoku na Jugoslávii - osobně jsem viděl nejen rozbombardovanou teplárnu v Bělehradě, ale také zničené vysílací studio v Novém Sadě anebo televizní věž u Bělehradu, ale všeobecně je také známa likvidace automobilového závodu v Jugoslávii, což nic z toho nebyly vojenské cíle. Podobný postup použily Spojené státy americké při napadení Afghánistánu i Iráku a v Iráku i v Afghánistánu v podobném chování dále pokračují.

Dámy a pánové, pokud jde o písemnou odpověď předsedy vlády ČR Mirka Topolánka na interpelaci pana poslance Miroslava Grebeníčka, chci upozornit na tu část, kde pan předseda vlády mluví, jako by pan poslanec Grebeníček žádal jakousi teritoriální kontrolu OSN, EU a jiných evropských států. Ale nic takového mezi jeho otázkami není. Odvolával se jenom na příslušnou kontrolu, kterou na území Evropy na základě smluv, které byly podepsány pod patronátem dříve Konference pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, nyní Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, jsou uzavřeny, a ze kterých vyplývají dohody nejméně v oblasti rozmístění konvenčních zbraní, v přesunech vojsk apod. mezi jednotlivými účastnickými státy těchto dohod. Znovu připomenu, že ČR pod záminkou nestažení ruského kontingentu z Moldávie a Gruzie blokuje ratifikaci tzv. adaptované smlouvy o kontrole těchto zbraní.

Myslím si, že je potřeba se také zamyslet nad větou, kdy pan předseda vlády odpovídá, že jiné formy kontroly, např. inspekce odborných mezinárodních odborných organizací či jiných států, nelze vyloučit, pakliže s nimi bude v budoucnu ČR souhlasit. Tady prosím, pokud jde o základnu Spojených států amerických, v žádném případě není možné mluvit o tom, že by stačil souhlas ČR k tomu, aby jakákoliv organizace nebo jiný stát, dokonce se obávám, že se to nebude týkat ani České republiky, provedly kontrolu na nově uvažované zřizované radarové základně Spojených států amerických bez souhlasu právě Spojených států amerických. Prosil bych, jestli by také bylo možné se vyjádřit, zda ba tato případná základna spadala právě pod ten kontrolní režim, který zajišťují už uzavřené evropské dohody, které se právě kontrol týkají.

Nakonec bych chtěl ještě jednou upozornit na to, že pan předseda vlády ve své odpovědi píše: "Žádný souhlas s pobytem ozbrojených sil USA v ČR dosud vydán nebyl." Co tedy znamená nóta vlády Spojených států amerických, proti které zatím nikdo neprotestoval? Co znamená předběžné rozhodnutí Bezpečnostní rady státu o zahájení jednání o těchto otázkách?

Dámy a pánové, chtěl bych ještě upozornit, tak jak to také udělal při otevírání této schůze Poslanecké sněmovny pan místopředseda Zaorálek, že uvedená problematika se skutečně v poslední době stala předmětem rozsáhlého mezinárodního zájmu a zaujímaných stanovisek. Paní státní tajemnice Condoleezza Riceová uvedla, že raketový systém, jenž má být rozmístěn v ČR a Polsku, bude mířit na Írán. Všichni hovoří o tom, že jde o obranný systém, který nikam nebude mířit, ale paní státní tajemnice mluví o tom, že bude mířit. Možná že má mířit v tom smyslu, že má být skutečně obranným systémem.

Nicméně kromě samozřejmě zcela odmítavé reakce Íránu jsou tady nyní už snad notoricky známé odmítavé reakce z Ruské federace, ale také snad mohu oprávněně říci odmítavé reakce pro dvoustranné řešení tohoto problému mezi Polskem a Spojenými státy americkými a Českou republikou a Spojenými státy americkými ze Spolkové republiky Německo, odmítnutí norské ministryně obrany a podobné reakce z dalších zemí.

Jsou tady ale i další reakce. Tak například ministerský předseda Velké Británie Tony Blair také v této souvislosti prohlásil, že je třeba, aby Velká Británie znova rekonstruovala svou obrannou jadernou sílu vzhledem k nebezpečím, která se nově v Evropě rýsují. O tom, že Čínská lidová republika vyzkoušela zbraň stejného fyzikálního původu, fyzikální podstaty, při ničení zastaralé družice kinetickým úderem, tady byla již zmínka. O tom, že včera bylo oznámeno, že Ruská federace reaguje tím, že začne připravovat analogický systém obrany proti balistickým raketám, je dnes plno textu na stránkách novin. Myslím si, že jde o skutečně závažnou záležitost a už je dost toho, co je potřeba, aby nám vysvětlila právě vláda Mirka Topolánka.

Páni poslanci, paní poslankyně, pan předseda vlády se také zmínil o antiamerikanismu Komunistické strany Čech a Moravy. Už na to reagoval můj kolega pan poslanec Hojda. Chci vás ujistit, že neznám v Komunistické straně Čech a Moravy nikoho, kdo by skutečně projevoval antiamerikanismus nezávisle na tom, o jakého Američana jde. Správně bylo citováno, že jsme proti militaristické politice amerického imperialismu, chcete-li to tak slyšet, ale ujišťuji vás, že máme mnoho přátel mezi americkým lidem, že si vážíme mnoha nositelů Nobelových cen, vědeckých objevů učiněných právě Američany, že si vážíme mnoha kulturních děl, která přicházejí ze Spojených států amerických, kromě bohužel také velmi rozsáhlého škváru, se kterým se bohužel častěji setkáváme v našich televizích.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil předseda vlády Mirek Topolánek. Než dojde k řečnickému pultu, oznamuji, že pan poslanec Doktor má náhradní kartu č. 1.

Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážený pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, také Dean Reed byl dobrý.

Přece jenom trochu střízlivěji, a ještě předtím nemohu nereagovat na některé poznámky. Úplně náhodně se mi dostaly do rukou Haló noviny a ta proamerická politika KSČM je tam demonstrována titulkem USA - země jménem Omyl. Musím říci, že to o tom americkém cítění kolegy Exnera vypovídá možná víc než cokoli jiné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP