(10.40 hodin)
(pokračuje Křeček)

Ale nebylo přece jen u toho. Pamatujete na záběry televize, rozhovory s vrahem plukovníka Kubiceho, kterou měla organizovat sociální demokracie. Kde to je, toto vyšetření? Co se najednou stalo s touto kauzou, na základě které se tato vláda dostala k moci a vyhrála volby?

Vláda se drží u moci za pomoci politicky i morálně pokleslého přeběhlictví, které dokonce i soudce městského soudu Vojtěch Cepl, a toto jméno něco znamená, uznal, že se tak stalo na základě korupce. A to přece už má nějaký význam.

A samozřejmě kroky Nejvyššího státního zastupitelství byly jen poslední kapkou, která ukazuje, že tato koalice se prostě zřejmě nezastaví před ničím, aby se udržela. Zneužití svazků StB k selektivnímu vytahování jednotlivých věcí, zneužití Nejvyššího státního zastupitelství.

Vystoupení místopředsedy Čunka před několika dny ve Sněmovně, které nemá obdobu v parlamentních vystoupeních! Ukažte jediného občana, voláte-li po rovnosti občanů, by bylo důvodem ke vzetí do vazby, protože nepochybně ovlivňoval vyšetřování, ovlivňoval svědkyni. Každý jiný člověk by samozřejmě kromě toho šel do vazby. To všechno je přece naprosto nepřijatelné.

Na závěr jeden jediný postřeh. Při poslední čtvrteční interpelaci, jestli si pamatujete, tady předseda vlády řekl - a cituji doslova: "Práva obviněného Čunka byla významně porušena vyšetřováním." Ptám se, odkud to předseda vlády ví? Nic takového přece ani nejvyšší státní zástupkyně, ani nikdo jiný nikdy neřekl, a dokonce ředitel odboru vyšetřování těchto věcí dr. Potoček v Otázkách Václava Moravce řekl, že důkazy Nejvyšší státní zastupitelství nemělo k dispozici, nebo nehodnotilo. Takže odkud ví předseda vlády, že práva obviněného Čunka byla porušena? A uvědomíme-li si, že Mirek Topolánek znal některé závěry z Kubiceho zprávy už předem, že je použil v televizní diskusi s Jiřím Paroubkem, tak já se ptám: Nezná náhodou předseda vlády už dnes usnesení, kterým bude odloženo stíhání Čunka a koalice této vlády nebo její životnost dále prodloužena? Velmi bych se tomu, resp. vůbec bych se tomu nedivil. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále v rozpravě vystoupí pan poslanec Tejc, připraví se pan poslanec Seďa. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane předsedo, děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo. Vláda pana premiéra Topolánka i její předchůdkyně, tedy vláda pana premiéra Topolánka, dělá mnoho chyb a vytváří mnoho důvodů, proč jí říci ne a proč dnes nebo kdykoli v budoucnu by mělo dojít k vyslovení nedůvěry této vládě.

Oblast bezpečnosti a justice není rozhodně výjimkou. Dovolte mi, abych se zmínil o několika případech. Začnu kauzou a zprávou plukovníka Kubiceho.

Nezávislé šetření, nejméně nezávislé šetření pracovní skupiny vrchních státních zástupců, ukázalo, že Kubiceho zpráva nebyla opodstatněná a jejím vytvořením a přednesením byl porušen zákon. Přesto nikdo nebyl potrestán. Jak zmínil kolega Křeček, koalice se za každou cenu brání tomu, aby byla zjištěna pravda. A tu pravdu může zjistit dnes pouze jediný orgán, a to vyšetřovací komise parlamentu.

Dodnes existují vážné pochybnosti o snaze politiků ODS ovlivňovat vyšetřování přinejmenším personálními výměnami v inspekci ministerstva vnitra. Vládní prohlášení slibovalo nezávislost této inspekce a její vyčlenění z gesce ministra vnitra. Opak je pravdou. Tato vláda navázala na první vládu Mirka Topolánka a dokončuje čistky v bezpečnostní oblasti. Nestačilo, že byl dosazen nový šéf Národního bezpečnostního úřadu. Pod záminkou reformy tajných služeb a sloučení civilní kontrarozvědky BIS s rozvědkou ÚZSI byl odvolán generál Randák, abychom se následně dozvěděli: žádná reforma se nepřipravuje a ke sloučení těchto služeb nedojde. Následně došlo k tlaku na dalšího odborníka, šéfa Vojenského zpravodajství generála Krejčíka. Ten po několika snahách odvolání ze strany ministryně Parkanové odchází také. ODS a její koaliční partneři tedy umějí jediné - zbavovat se schopných a nestranných odborníků. Bohužel ke škodě této země a její bezpečnosti.

Za této vlády v klidu odejde z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu policista do služeb odsouzeného Tomáše Pitra, kterého krátce předtím vyšetřoval. A opět se nic neděje. Tomuhle říkám prorůstání organizovaného zločinu, ale ne do politiky, ale do struktur, které mají organizovaný zločin potírat.

Tomáši Pitrovi i Radovanu Krejčířovi se boj proti ČSSD před volbami vyplatil. Vládne ODS. Justice za vlády ODS není schopna dostat do vězení odsouzeného Tomáše Pitra. V Jihoafrické republice je za podivných okolností propuštěn Radovan Krejčíř proto, že Česká republika nepodala včas žádost o jeho vydání. Těžko říci, zda v tom hrála nebo nehrála roli i nepromyšlená personální koaliční politika. Jak jsem zjistil ze stránek Ministerstva spravedlnosti, náměstkem ministra pro sekci mezinárodních vztahů za KDU-ČSL je člověk, který nemá právnické vzdělání a jeho doposud jedinou pracovní zkušeností je funkce místostarosty městského obvodu v Plzni.

Už minulá Topolánkova vláda ukázala v případu trestního stíhání manažerů Nomury, že se nebojí vstupovat do trestního řízení. Případ pana Čunka je potom vyvrcholením arogance a všehoschopnosti této vlády ve všech oblastech. Pan Čunek se stal symbolem této vlády, symbolem, který nám jistě nikdo v zahraničí nezávidí.

Říká se, že vše má svou míru. Pro mě jednání této vlády tuto únosnou míru překročilo.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Jandák. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já bych rád malinko jenom narušil ten festival sociální demokracie versus vláda.

Víte, tady jde o jednu věc. My zapomínáme na klima ve společnosti. A já, když jsem nastoupil jako mladičký ministr, tak mě rozsekala paní Němcová v televizi na rozpočtu Ministerstva kultury, že jsem tři dny nespal. A pomáhaly jí k tomu paní Machalická, paní Kálenská. Tito novináři.

Já se teď ptám: Kde jsou tito novináři, když to Ministerstvo kultury má mít skoro o třetinu méně peněz, než měl ten proklatej Jandák? Já se ptám, páni novináři: Budete psát objektivně, nebo opět…? Dál to nevyslovím.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych se vaším prostřednictvím zeptat pana kolegy Jandáka, kdy byl mladičkým ministrem? (Oživení v sále, smích.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan poslanec Jandák bude reagovat na dotaz a faktickou připomínku. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Mám radost, když v této napjaté atmosféře mohu fakticky říci, že jsem jím pořád. Děkuji. (Potlesk, smích.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Seďa. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo. Vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové. V řadě příspěvků už zaznělo mnoho důvodů, které vedou opozici k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky. Chci přidat důvod další a tím je situace v resortu Ministerstva obrany.

Je zřejmé, že jak paní ministryně, tak současná koaliční vláda nesplní programové prohlášení vlády České republiky a sliby v něm uvedené. Konkrétně pro resort obrany slibovala vláda, že výdaje na obranu pro roky 2008 a 2009 neklesnou pod 1,55 % hrubého domácího produktu, a nyní paní ministryně pouze konstatuje, že pro příští rok poklesnou dokonce pod 1,4 % HDP.

Zdá se, že jak paní ministryně, tak koaliční vláda rezignovaly na problémy tohoto resortu. Chci paní ministryni obrany a všechny členy vlády upozornit, že její zpráva o stavu ozbrojených sil České republiky k 31. 12. 2006, kterou vláda schválila 11. června, obsahovala řadu nepřesných a chybných informací, ale především jasně a zřetelně neukázala postup při řešení současných problémů v resortu. Samotná zpráva byla projednána bez rozpravy a s chybami, což ukazuje na nezájem současné koaliční vlády o tento resort. Zřejmě se předpokládá, že při změně druhé etapy reformy Armády České republiky budou kostlivci resortu pochováni dle požadavků současného vedení Ministerstva obrany.

Pokud vláda uložila zpracovat další krok transformace ozbrojených sil České republiky do 30. září t. r., bude velmi obtížné připravit odpovědný návrh rozpočtu kapitoly 307 Ministerstva obrany do konce července tak, aby nejen odpovídal připravovaným změnám reformy, ale především aby rozpočet resortu obrany byl reálný. Je zřejmé, že dnes existující střednědobý plán Ministerstva obrany je nejen nerealistický, ale vůbec neodpovídá současným potřebám armády. Uvědomíme-li si, že koncem loňského roku činil rezervní fond resortu přes 11 mld. Kč, tak všichni tušíme, kde jsou největší nedostatky a rezervy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP