(17.00 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, jestli se někdo dále hlásí do rozpravy. Nikdo se nehlásí. Končím obecnou rozpravu.

Ptám se na případná závěrečná slova. Pan ministr ano, chce vystoupit se závěrečným slovem. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Jenom velmi stručně, pane předsedo. Dámy a pánové, budu reagovat na diskusi, která byla velmi konstruktivní.

Reakce na pana poslance Tejce. Myšlenka, aby jiný soudce přezkoumával, myslím si, je velmi správná, pokud se prodlužuje. Je dobře, že to bude dělat někdo jiný než ten, kdo povoloval.

Na pana kolegu Bendu. Souhlasím s tím, pokud se najde schopnost naformulovat text, to bude ten nejtěžší problém, abychom rozšířili na bankovní tajemství. To je věc, se kterou nemám absolutně problém.

A pak to, co říkal pan poslanec Bublan na závěr. Samozřejmě, ta diskuse se povede o tom, kde je ta míra, abychom na jedné straně posílili práva občanů a na druhé straně nesnižovali efektivitu trestního řízení. Tam je třeba najít právě tu hranici, o které se budeme bavit, to znamená po jaké až době třeba ta informace je poskytnuta atd. Jsme si vědomi toho, že není možné přesunout to kyvadlo směrem, že sice posílíme postavení občana, ale tím znehodnotíme trestní řízení. Takže to je určitě také třeba zohlednit.

Děkuji za diskusi a těším se na rozpravu v ústavněprávním či případně jiném výboru.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Ptám se pana zpravodaje, jestli chce vystoupit se závěrečným slovem. Nechce.

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Pan poslanec Bublan. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji. Navrhuji, aby byl tento tisk přikázán také bezpečnostnímu výboru.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji. Další návrhy? Nejsou. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 396 z přítomných 141 poslankyň a poslanců pro návrh 107, proti nikdo. Konstatuji, že jsme tento návrh přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Bublana. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání bezpečnostnímu výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 397 z přítomných 141 poslankyň a poslanců pro návrh 61, proti 24. Tento návrh nebyl schválen.

 

Počkám chvíli, dojde ke kontrole hlasování. (Poslanci kontrolují výsledky hlasování.) Je to v pořádku, takže konstatuji, že jsme tento návrh přikázali k projednání bezpečnostnímu výboru. Končím bod… (Námitky ze sálu.) Ústavněprávnímu a bezpečnostnímu. Ne? Omlouvám se, byl přikázán tedy jenom k projednání ústavněprávnímu, bezpečnostní výbor teď nebyl schválen. Končím bod 41.

 

Zahajuji bod číslo 45. Je jím

 

45.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 269/1994 Sb.,
o Rejstříku trestů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 281/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych stručně odůvodnil tuto novelu zákona o Rejstříku trestů. Je to součástí našeho konceptu dát Rejstříku trestů lidskou tvář a zkvalitnit jeho služby ve vztahu k občanům.

Tato novela přináší sice drobnou, ale hodně důležitou skutečnost, kdy ve chvíli, kdy občan je účastníkem správního řízení a je povinen předložit výpis z rejstříku trestů, dnes musí podstoupit ono martýrium a výpis z rejstříku trestů získat, opatřit a pak jej předložit příslušnému správnímu orgánu. Naším cílem je, jak jsem řekl, vytvořit přívětivý Rejstřík trestů a toto odstranit. Do budoucnosti tak, pokud tuto novelu přijmeme, již občané nebudou muset žádat o výpis z rejstříku trestů, aby jej opatřovali pro jiný správní orgán, pro jinou složku státu, ale Rejstřík trestů bude povinen sám zaslat výpis z rejstříku trestů příslušnému správnímu orgánu na základě žádosti tohoto správního orgánu. Jinými slovy, chceme tím zkomfortnit vztah občan-stát a nenutit občana, aby do budoucnosti při správním řízení dokládal dokumenty, které si správní orgán sám může opatřit, protože si je opatřuje pouze od jiné organizační složky státu.

Takže novela drobná, leč pro naše občany, myslím si, přínosná. Sníží jejich povinnosti, které mají ve chvíli, kdy jsou účastníky správního řízení. Žádám vás, abyste tento návrh podpořili. Je to pouze jedna část našeho projektu zkvalitnění služeb Rejstříku trestů, ale jak jsem řekl, myslím, že ne úplně nepodstatná. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Požádám vás, abyste se posadil ke stolku předkladatelů.

Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jan Morava. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Morava: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, musím jako zpravodaj konstatovat, že předkladatel, tedy vláda České republiky, předložil sněmovní tisk číslo 281 v souladu se všemi legislativními principy. Tisk obsahuje všechny formální náležitosti, které vyplývají z jednacího řádu.

Důvodová zpráva uvádí, že účelem novely je snížení administrativní zátěže a zrychlení řízení, při nichž je vyžadován výpis z rejstříku trestů za účelem doložení bezúhonnosti. Vláda záměr novely schválila usnesením dne 12. července 2006. Návrhem zákona se mimo znění zákona č. 269/1994 upřesňují a aktualizují také další zákony uvedené v návrhu.

V důvodové zprávě se uvádí, že návrh zákona je v souladu s ústavním pořádkem České republiky, s mezinárodními smlouvami a s právem Evropské unie. Z pohledu fiskálního jsou zde specifikovány jeho dopady.

Tolik moje zpravodajská zpráva.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Poprosím vás, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky, z místa se nikdo nehlásí, proto obecnou rozpravu končím. Táži se pana ministra a pana zpravodaje, jestli chtějí vystoupit se závěrečnými slovy. Asi tomu tak není.

Proto se nyní budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh není, proto přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 398 z přítomných 139 poslankyň a poslanců pro návrh 86, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji. Končím bod číslo 45.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP