(10.10 hodin)

Poslanec Zdeněk Prosek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, milé dámy, vážení pánové, dovolte mi nejprve poděkovat všem, kteří se aktivně podíleli na diskusi, zejména na semináři pořádaném hospodářským výborem, a kteří svými podněty a dotazy přispěli k vyjasnění řady věcí a k tomu, že došlo ke shodě nad tím konečným komplexním pozměňovacím návrhem hospodářského výboru.

Hospodářský výbor projednal ten návrh a pozměňovací návrhy 22. ledna a vydal k němu usnesení, které jste obdrželi jako sněmovní tisk 354/2, v němž doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit tisk 354 ve znění přijatých pozměňovacích návrhů uvedených v tisku 354/2.

Jen poslední poznámku. Dovolím si v podrobné rozpravě ještě jeden drobný pozměňovací návrh, a velmi se omlouvám všem, že nebyl zařazen do pozměňovacích návrhů projednávaných na hospodářském výboru. Je to moje vina. Jedná se o dosažení souladu s insolvenčním zákonem. Dovolím si v podrobné rozpravě tento návrh načíst.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, dobře. A teď bych požádal paní poslankyni Annu Čurdovou, ona je zpravodajkou výboru pro sociální politiku pro tisk 354, jestli by nám mohla podat informaci, jak byl v tomto výboru tedy projednán zákon o živnostenském podnikání. I tady z tohoto výboru máme usnesení - č. 354/2.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, výbor pro sociální politiku doporučuje Poslanecké sněmovně zákon neschválit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Usnesení máme na stolech. A nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se mi jako první přihlásil pan poslanec Tomáš… Ne, stahuje svoji přihlášku. Nevadí, ptám se, kdo dál se hlásí do rozpravy. Pan poslanec Urban. Máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem v prvním čtení řekl větu, která platí stále, a to že tento zákon jde správným směrem.

Účastnil jsem se spolu s kolegy jednak jednání hospodářského výboru, ale také semináře, o kterém hovořil pan ministr, a pro to, aby mohla tato norma být schválena ve třetím čtení, jsme si vyžádali některé další podklady, jako např. analýzu, která má potvrdit, zda tato novela je v souladu se směrnicí Evropské unie o službách, kterou bude muset Česká republika transponovat do českého právního prostředí, tedy abychom nemuseli tento zákon posléze v nějakém krátkém čase znovu novelizovat. Tato analýza byla provedena Ministerstvem průmyslu a obchodu a říká, že nedochází k nějakému rozporu v těchto normách, tedy živnostenského zákona České republiky a evropské směrnice. To je první konstatování.

Druhé konstatování je, že bude muset dojít ještě k určitému kompromisu. Já jsem připraven předložit v podrobné rozpravě pozměňovací návrhy, které vycházejí z výhrad Hospodářské komory k této novele. Ty výhrady se týkají částečně prokazování praxe při provozování živnosti, ale také chceme ještě doplnit tento zákon jednou dobrou věcí, a tak ho vylepšit, a to je zařadit do toho systému celý informační státní systém tzv. czech pointů, které by měly sloužit jako místo pro vyřizování agendy mezi podnikateli a státem. Tato novela to v té vládní podobě neřeší, a proto se pokusíme v rámci druhého čtení posunout kvalitu tohoto zákona směrem kupředu tak, aby czech point byl tím asistovaným místem pro komunikaci živnostníků, chcete-li podnikatelů, se státem. Tedy po zapracování tohoto pozměňovacího návrhu, pokud bude přijat, tak dojde k tomu, že obíhat nebude podnikatel, ale obíhat mezi státními institucemi bude informace elektronickým způsobem. Myslím, že dojde k dohodě na tomto pozměňovacím návrhu, neboť byl zkonzultován nejenom na úrovni semináře, ale také s podnikatelskou sférou, tedy s Hospodářskou komorou.

Pokud bude vůle pokračovat v projednávání tohoto zákona stejným způsobem jako doposud, tedy tak, že navazuje na kroky, které byly učiněny předchozími vládami, posouvá podnikatelské prostředí směrem kupředu, myslím, že se nám podaří připravit zákon, který přispěje k rozvoji českého hospodářství. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Další se přihlásil napřed pan poslanec Pavel Hojda do rozpravy, tak ho prosím, aby přednesl svůj příspěvek do rozpravy.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte, abych také přispěl do obecné rozpravy k připravené novele živnostenského zákona.

Jak bylo konstatováno i v prvním čtení, myšlenkou, hlavní myšlenkou této novely je, aby se co nejvíce zjednodušil přístup podnikaní ke změnám v podnikaní, aby podnikatelé nemuseli běhat a neustále jaksi být téměř služebníky úřadům. Obávám se, že v některých případech se dostaneme trošku do opačného extrému, a tím opačným extrémem mám na mysli, že může dojít - a ukazuje se to i už u našich sousedů ze Slovenska - může docházet k určitým problémům při ochraně spotřebitele a zájmu spotřebitele. Proto jsem konzultoval a diskutoval věci i se zástupci měst a obcí. Mým zájmem nebylo chránit zájmy úřadů a úředníků, mým prvotním zájmem je a sleduji tím ochranu spotřebitele, a v těchto případech bývají spotřebiteli i sami podnikatelé.

Myslím si, že návrhy, které budu předkládat v podrobné rozpravě, i když už mám předběžné stanovisko od Ministerstva průmyslu a obchodu negativní, jsou návrhy určitým vstřícným krokem právě k tomu, aby se do jisté míry usnadnila následná kontrola toho, jakým způsobem podnikatelé přistupují k trhu obecně a k zákazníkům.

Ta změna se týká živnosti volné. Původní návrh změny zákona hovoří o živnosti volné jako jedné živnosti s tím, že je vyjmenována celá řada oborů, ke kterým se může podnikatel přihlásit, ale jsou pořád vedeny pod jednou živností, přestože jsou to činnosti rozdílné. A ty činnosti rozdílné právě já chci rozdělit na činnosti, které mají společný charakter a společnou možnost kontroly. Ty činnosti můžeme zařadit pod obchodní činnosti, služby jako takové, výrobu jako takovou a výzkum a vývoj. Každá ta činnost, volná činnost, má samozřejmě svůj charakter a myslím si, že je vhodné to alespoň v tom prvním kroku - měly by potom následovat další, kdyby se to ujalo a nebyly žádné problémy - sjednotit to třeba na jednu činnost spojenou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP