(9.50 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Ministr zahraničí je však stále ještě upoután na lůžku. Popřejme mu tedy brzké uzdravení a vyčkejme jeho šťastného návratu. Za těchto okolností pochopitelně žádám o přerušení jednání v dané věci, přičemž se mi vybavuje reklama na jistý energetický nápoj s fotografií klimbajícího ministra Schwarzenberga, který však, jak nás ubezpečilo Ministerstvo zahraničí, nespí, ale přemýšlí. A dokonce zmíněnou reklamou baví i zdravotnický personál. Nechť tedy moje vzdorné slovo vypuštěné na svobodu přinese panu ministrovi další živou vodu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Takže vlastně pan poslanec Grebeníček také navrhuje přerušit projednávání této interpelace a vyčkat do doby, kdy bude přítomen ministr zahraničí Schwarzenberg. Je tu návrh na přerušení, kterému tedy vyhovím, a přerušuji projednávání této interpelace až do doby, kdy se pan ministr vrátí.

A můžeme přejít k další interpelaci na pana ministra Schwarzenberga. Už tu byla… Já jsem byl upozorněn, že musím nechat hlasovat o přerušení. Takže budeme hlasovat o návrhu na přerušení projednávání této interpelace. Jenom zazvoním. Zazvoním na poslance, kteří chtějí hlasovat. Moc nás tady není. Mám vás odhlásit, tak to udělám. Odhlašuji vás všechny. A budeme hlasovat o návrhu na přerušení projednávání této interpelace pana poslance Grebeníčka na ministra zahraničí Karla Schwarzenberga s tím, že bychom se k ní vrátili až potom, kdy bude ministr přítomen. No. Takže. Kdo chtěl, tak přišel.

 

Takže ještě jednou. Hlasujeme o návrhu na přerušení projednávání interpelace pana poslance Grebeníčka na ministra Schwarzenberga.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přerušení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 56. Z přítomných 92 pro hlasovalo 47, proti 38. Takže návrh na přerušení byl přijat.

 

To byla poslední interpelace na ministra Schwarzenberga. A můžeme dále. Máme tady interpelaci asi na jediného přítomného ministra spravedlnosti - Jiřího Pospíšila. To je interpelace poslance Davida Ratha ve věci zveřejnění znepokojivých skutečností o práci policie republiky nejvyšší státní zástupkyní doktorkou Veseckou. Tak to je další, co tady máme.

Požádám pana poslance Ratha, je to tisk 408, aby se jako první vyjádřil k odpovědi pana ministra. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, interpelace vychází z rozsáhlého rozhovoru paní Renaty Vesecké, nejvyšší státní zástupkyně. Ten rozhovor byl publikován v září 2007, tedy již více než rok po nástupu nové Topolánkovy vlády. Tam paní nejvyšší státní zástupkyně použila některých citací, které jsou velmi alarmující. Paní státní zástupkyně říkala: "Myslím si, že policie přestala fungovat tak, jak fungovala." To říká zhruba po roce nové vlády. Dále tam říkala: "Ale poslední dobou," podtrhuji znovu a opakuji: "poslední dobou zaznamenávám i práci policistů, kteří na tak důležitou úlohu, jakou je postih kriminality, asi nemají morální předpoklady."

Protože v situaci, kdy nejvyšší státní zástupkyně takto hovoří v podstatě o práci policie, kterou de facto státní zastupitelství má do značné míry, když to zjednoduším, řídit, kontrolovat, vést, tak je to alarmující. A myslím si, že toto je velký signál pro ministra vnitra a pro ministra spravedlnosti.

Již v minulosti jsem se zde při interpelacích ptal pana ministra Langera, zda se s paní nejvyšší státní zástupkyní sešel a zda spolu probrali všechny relevantní doklady a její poznatky o tom, jak poslední dobou, tedy za ministrování pana ministra Langera, se policie prostě takto zhoršila a přestala fungovat tak, jak fungovala. Bohužel pan ministr Langer mně tedy řekl, že ho to příliš nezajímá. Proto jsem volil cestu písemné interpelace, a tedy i na pana ministra Pospíšila, i na pana ministra Langera, který tady dnes není, takže opět požádám pak o přesunutí. A panu ministrovi Pospíšilovi jsem položil následující otázky: Nechal jste poznatky paní nejvyšší státní zástupkyně prověřit a s jakým výsledkem? Jaké opatření jste již udělal a hodláte dále udělat, aby jednotlivá státní zastupitelství v České republice plnila úkoly, které jim ukládají zákony vůči policii?

Nejsem samozřejmě odborníkem na trestní řízení, ale role státního zastupitelství v tomto procesu je dokonce významnější než role samotné policie. A je tedy na místě se ptát, kde je chyba. Zda tedy ve své dozorující pravomoci selhává státní zastupitelství na jednotlivých úrovních, tak jak v tom celém rozhovoru, protože toto jsou jen některé části z toho rozhovoru, v tom svém rozhovoru víceméně přiznává paní nejvyšší státní zástupkyně, anebo druhá věc, policie se pod vedením ministra Langera úplně utrhla ze zákonného dozoru státního zastupitelství. Oba fakty nebo obě možnosti jsou varující.

Ten systém je velmi křehký, je vyvážený. A prostě není možné, aby tady nejvyšší státní zástupkyně v podstatě tlumočila veřejnosti svoji bezmocnost. A já jsem z toho rozhovoru dokonce získal dojem jakési rezignace nad poměry, které nastolila nová vláda jak vůči státnímu zastupitelství, tak vůči Policii České republiky. Já jsem z toho rozhovoru s paní nejvyšší státní zástupkyní získal dojem, že se tyto složky rozkládají, politická moc je ovládá, manipuluje a ony přestaly fungovat tak, jak mají fungovat, to znamená bojovat s tím, proč jsou zřízeny, tedy bojovat se zločinem.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Tak to byly důvody nespokojenosti pana poslance Ratha s odpovědí pana ministra. A pan ministr by se k tomu zřejmě nyní v rozpravě vyjádřil. Prosím, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi stručnou repliku k této interpelaci. Pan poslanec Rath sám konstatoval, že není odborníkem na trestní řízení. Já proto nechci, aby to vypadalo, že ho tady chci nyní školit a vysvětlovat, jaký je vztah mezi Ministerstvem spravedlnosti, státním zastupitelstvím a policií, a co může ministr, co nemůže a co může státní zastupitelství. Přesto mi dovolte několik postřehů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP