(10.50 hodin)
(pokračuje Šimonovský)

Přiznám se, že Poslanecká sněmovna asi tady není rozhodující partner pro restrukturalizaci Českých drah, a já bych velmi uvítal, kdyby se k této naší výzvě, kterou pravděpodobně přijmeme za chvíli schválením zákona, aby se k tomu přihlásila také složka výkonná, aby se k tomu přihlásil pan ministr dopravy. Já jsem doufal, že vystoupí hned na začátku a ujistí nás, že tento náš krok, jakási iniciativa, není krokem zbytečným, není krokem nazdařbůh a že tím, že převedeme provozování na státní podnik, tak také provozování dráhy, které se skládá ze tří elementů - zabezpečení vlastní dráhy, organizace dopravy na dráze a také za třetí obsluha dráhy, to znamená řízení vlastního provozu dráhy, že také má jakousi vizi, že to bude převedeno na státní podnik tak, aby národní dopravce byl skutečně konkurenceschopný ostatním dopravcům a byl jim roven a konkuroval jim kvalitou dopravy, nikoliv tím, že ovládá řízení provozu, obsluhu dráhy a že vlastně je zase v postavení výjimečném. Protože zákon, který za chvíli pravděpodobně schválíme, já proti němu nic nemám, je pouze prvním krokem a Sněmovna se s touto svou iniciativou vydává do určitého neznáma, protože neví, jak celá akce dopadne.

Proto znovu apeluji, jak už jsem v hospodářském výboru apeloval na prvního náměstka ministra, aby nám pan ministr sdělil tuto vizi a trošku nám zabezpečil naše černé myšlenky, abychom nemuseli všechna doprovodná usnesení potom nějak se snažit vymáhat, protože ona jsou to skutečně jen doprovodná usnesení a pouze říkají rámec, jak si Sněmovna představuje, že by to mělo všechno fungovat.

Takže, pane ministře, prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, probíhá rozprava ve třetím čtení. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Už se nikdo nehlásí, v tom případě bych zřejmě rozpravu ukončil a požádám o závěrečná slova.

Kdo se hlásí o závěrečné slovo, se ptám. Jestli se nikdo nehlásí, tak bych si rád vzal slovo sám a zeptal bych se tady Vojty Filipa, jestli by mně třeba na chvilku to tady podržel.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobrý den, dámy a pánové, pane předsedo vlády, členové vlády, slova se ujme místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Kolegové, já se trochu omlouvám, protože samozřejmě nejsem žádný odborník na dopravu, ale přesto mi dovolte jenom, abych řekl, že mně to přece jenom trochu udivuje, ta situace, protože naprosto rozumím tomu, co řekl pan poslanec Šimonovský. Tady je návrh, pokud vím, transformace Českých drah, to je otázka programového prohlášení vlády. Mě jako laika také trochu udivuje, že tento návrh je předkládán jako poslanecká iniciativa, protože jak řekl pan Šimonovský, tomu rozumím, že jdeme trochu do neznáma, pokud to není vládní návrh a pokud není jeho součástí koncepce, která by ukazovala, jakým směrem se tady vydáváme. Takže i já se přiznám, byť tedy se nevěnuji dopravě, že je pro mě situace ne úplně pochopitelná, a máme-li hlasovat o nějakém kroku ve věci tak zásadní, jako je transformace Českých drah, tak bych také přivítal stanovisko ministra dopravy a stanovisko vlády, protože to není legrace.

Opakuji, je to v programovém prohlášení vlády, týká se to vize dalšího pohybu Českých drah, a pan ministr tady sice stojí s rukama založenýma a tváří se, že nějak to vnímá a chápe, ale pro mě je to trošku málo, pro hlasování o tak zásadní věci!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, to byl pan místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Kdo další do rozpravy? Předám řízení panu kolegovi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pokud už nic nezazní, tak bych požádal zpravodaje, to bude pan poslanec Sehoř, aby se ujal mikrofonu.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mně nezbývá, než abych navrhl proceduru usnesení. Procedura by měla být asi taková, abych uspokojil všechny, kteří mě oslovili, že by se hlasovalo o bodech 1 až 7 hospodářského výboru najednou, pak by se hlasovalo o bodu 8 zvlášť, pak by se hlasovalo o zákonu jako celku, pak bychom hlasovali o doprovodných usneseních. Navrhuji, aby se jako první vzalo doprovodné usnesení pana poslance Vojíře. Pokud bude odsouhlaseno, považuji ostatní doprovodná usnesení za nehlasovatelná. To je můj návrh.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: K proceduře předpokládám pan poslanec Šimonovský. Prosím.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Pane místopředsedo, já vznáším námitku proti tomuto postupu. Myslím si, že doprovodná usnesení, která přijal hospodářský výbor, jsou relevantní a neměli bychom takto zacházet s usneseními hospodářského výboru. Myslím, že doprovodná usnesení, která ve druhém čtení navrhl pan předseda hospodářského výboru poslanec Oldřich Vojíř, jsou slučitelná s usneseními, která doporučuje Sněmovně hospodářský výbor. Proto navrhuji, aby pan zpravodaj přehodnotil svoje stanovisko a abychom hlasovali o všech těchto doprovodných usneseních.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zeptám se zpravodaje, jestli je hotov vyhovět tomuto návrhu.

 

Poslanec Karel Sehoř: Abych předešel nějakým zbytečným hlasováním, tak tedy opravuji svůj názor na doprovodná usnesení. Hlasovali bychom první o poslanci Vojířovi a následovně i o jednotlivých bodech doprovodného usnesení hospodářského výboru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Souhlas všech? (Ano.) Já to nechám odhlasovat. Nechám hlasovat.

 

Kdo souhlasí s procedurou, jak jsme se na ní dohodli? Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové 98, přítomno 182, pro hlasovalo 174, proti 1. Návrh procedury byl přijat. To znamená, že můžeme teď postupovat tak, jak bylo navrženo a schváleno.

 

Poslanec Karel Sehoř: V souladu s procedurou navrhuji, aby se první hlasování odehrálo o prvních sedmi bodech hospodářského výboru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme postupně, nebo…?

 

Poslanec Karel Sehoř: O bodech 1 až 7 najednou, v jednom hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, navrhovatel? (Souhlasí.) Zpravodaj? (Souhlasí.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout těchto prvních sedm bodů, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 99, přítomno je 182, pro hlasovalo 175, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím dál.

 

Poslanec Karel Sehoř: Nyní budeme hlasovat o bodu č. 8 hospodářského výboru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Navrhovatel? (Nedoporučuji.) Zpravodaj? (Neutrální stanovisko.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 100, přítomno 182, pro hlasovalo 37, proti 108. Návrh nebyl přijat. Můžeme dál.

 

Poslanec Karel Sehoř: Nyní bychom měli hlasovat o zákonu jako celku, jestli není námitek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Navrhovatel? (Doporučuji. Zpravodaj: Taktéž doporučuji.)

Přečtu vám návrh textu usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslance Oldřicha Vojíře na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 77/2002 Sb., o akciové společnosti České dráhy, státní organizaci Správa železniční dopravní cesty a o změně zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů, ve znění nálezu Ústavního soudu vyhlášeného pod č. 83/2003 Sb., zákona č. 179/2003 Sb., a zákona č. 293/2004 Sb., podle sněmovního tisku 380, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP