(12.10 hodin)
(pokračuje Škromach)

Který z vás, vážené paní poslankyně, páni poslanci z pravice, kteří jste tohle odhlasovali, jde k lékaři a řekne: no, já ty léky nechci, protože já je nepotřebuji, protože pan lékař, který mě ošetřuje, zřejmě asi neví, co říká, a já teda vystačím s tím acylpyrinem, který si koupím v lékárně. To asi takhle nefunguje. Pokud by tam měla být regulace na předpis léků, pak by tu regulaci musel platit lékař, protože ten jediný je schopen rozhodnout o tom, co zaplatí, nebo ne.

Samozřejmě potom tyto kroky, které nejsou systémové, které vlastně se soustředí na to základní - rozkulačit majetek ve zdravotnictví, a možná že po čase by potom musely následné vlády v situaci, kdy zařízení, která si z toho vyzobají jenom ty činnosti, které pro ně budou lukrativní, zřizovat nové státní nemocnice, které by potom zajišťovaly tu péči, která by byla pro ta privátní zařízení nelukrativní.

Takže bez předložení koncepce - a tahle vláda žádnou zdravotní koncepci nepředložila, předkládá jenom jednotlivé návrhy, jak z toho systému vyčlenit nebo urvat a zabezpečit se do budoucna. A tady myslím, že i pan ministr Julínek a další vůbec neuvažují o nějaké politické budoucnosti ODS, ta je jim v zásadě ukradená. Ti uvažují jenom o své budoucnosti.

A věřte mi, že nemám zájem na tom, aby ODS naplnila svůj volební program. A to, že jej neplní v některých částech, které slibovala a které vykradla z programu sociální demokracie, tak to samozřejmě vadí, ale je potřeba na to upozornit.

A zdravotnictví má samozřejmě výrazné dopady do oblasti sociální. A tady je potřeba říci, že ministerstvo vůbec, nebo vláda vůbec tuto otázku neřeší. Poplatky je samozřejmě věc, která se každého týká, které každý rozumí, ale poplatky je možné zrušit za dne na den. Vlastnické vztahy se samozřejmě ruší už jinak a hůř. Ve chvíli, kdy dojde k privatizaci zdravotnických zařízení, fakultních nemocnic, tak to budou první tito privatizátoři, kteří budou řvát, že se tady znárodňuje, pokud by se měnil statut těchto zařízení akciovek na veřejně prospěšná zdravotnická zařízení.

Samozřejmě že zařízení, která budou muset svým majitelům produkovat zisk, budou si klást další a další poplatky. Ty poplatky musí někdo zaplatit, a tady vůbec nejsou zohledněny sociální dopady na ty nejcitlivější skupiny, to jsou rodiny s dětmi, to jsou důchodci, to jsou lidé se zdravotním postižením, zkrátka ti, kteří zdravotní systém nezbytně potřebují a kteří jej nezneužívají. Tady pod záminkou jakoby zneužívání se nakonec neřeší systém, jak skutečně udělat jej lepším, dostupnějším, kvalitnějším pro ty, kteří jej potřebují, ale tady se řeší majetkové vztahy, tady se řeší převedení státního a veřejného majetku do soukromých rukou. - Pane premiére (na poznámku předsedy vlády), říkám státního a veřejného.

A nikde jsem neviděl, jak vláda bude řešit sociální dopady. Vyjádření pana premiéra - ať si důchodci trhnou, že těch 470 korun, které jim přidali na propad, který byl v letošním roce v inflaci, tak že jim musí stačit na poplatky.

Dopady, které jsou spojeny se zvýšením poplatků na léky také nikdo neřeší.

Těch pět tisíc korun, o nichž se hovoří a tady jsou často zmiňovány, je fikce, která v podstatě nenastane, protože zdravotní pojišťovny samozřejmě si hlídají lékaře, aby tam nedopisovali na léky, na recepty, že nemají jiné řešení. Protože jakmile to tam dopíšou, tak jsou vystaveni sankcím ze strany pojišťoven. Takže je to něco, co vypadá jako vějička, ale v podstatě nefunguje. V zásadě to směřuje jinam, tak jak dneska už o tom špitají i naše noviny a sdělovací prostředky, že léky se vlastně budou zdražovat - doplatky na léky. Jistě, každý může říct, že v každé skupině jsou plně hrazené léky. Ano, to je pravda, i když ne úplně, ale v zásadě z velké části ano. Ale o tom, jaký lék lékař předepíše, nerozhoduje pacient, ale lékař. A umíte si, vážené paní poslankyně a páni poslanci, představit, že přijdete k lékaři, a ten vám řekne - sice je tady plně hrazený lék, ale tenhle s doplatkem je daleko lepší, vy se vyléčíte? Tak, chtěl bych vidět kohokoli z vás, jak si nechá předepsat ten plně hrazený, který mu ten lékař popsal, že vlastně není tak moc účinný a že nakonec pro to jeho zdraví a nebude jaksi nejlepším přínosem. A ten člověk jde a samozřejmě zaplatí poplatky za recepty, které pak sbalí lékárníci, zaplatí doplatky za léky, které potom přispějí k vyšším ziskům farmaceutických firem, no a v nekonečném postupu vlastně to jsou další výdaje, které samozřejmě zatěžují ty nejpotřebnější.

A my často hovoříme, a je to tady často slyšet, o tom, že vlastně systém stojí na pojištění. Jak je možné, že na jedné straně se zdražují léky, na druhé straně je tady snaha privatizovat fakultní nemocnice, privatizovat krajské nemocnice a privatizovat vlastně téměř všechno, ale není tady absolutně žádná koncepce zdravotnictví, kam vlastně by to mělo dojít? A ten cíl samozřejmě se tají, protože ten cíl by ukázal, že to vůbec není v zájmu těch, kteří ten systém potřebují, nemocných, postižených, ale v zájmu jenom těch, kteří ten systém samozřejmě dokáží využívat. Těch 250 miliard, možná že víc, které do toho systému jdou, jsou zajímavé. Zajímavých je i těch 30 miliard, které mají zdravotní pojišťovny na svých kontech. Jak je možné, že pojišťovny mají takové rezervy, a na druhé straně vlastně vytahují občanům, pacientům, pojištěncům další peníze z jejich kapes? Jak to, že na pojistném, které tyto pojišťovny vybírají, vybírají takovým způsobem více, než kolik vydávají na zdravotní péči?

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, považujete to za správné? Nebylo by možná v této souvislosti naopak možno uvažovat o tom, že naši senioři nebo děti by vůbec nemuseli platit nejenom poplatky, ale i nemuseli by ani platit doplatky k lékům, protože ty pojišťovny na to mají? A na co to šetří? Až pan Julínek a jeho kamarádi zprivatizují tyto pojišťovny nikoliv za 30 miliard, ale dostanou to pokud možno zadarmo - vždyť zdravotnictví je ztrátové. No a tyhle peníze budou akorát k dobru.

Samozřejmě podobný postup je připravován i v oblasti důchodů, ale teď hovoříme o zdravotnictví, tak je potřeba se držet tohoto tématu.

A je docela dobré šéfovat zdravotním pojišťovnám, které jsou v zisku, které dokonce dostanou jako věno desítky miliard korun, možná že za rok za dva, až se bude privatizovat, a že to nebudou desítky, ale stovky miliard korun, o které v podstatě zdravotní systém obral všechny občany tím, že povinně platí pojištění, a to je bezva podnikání za peníze, které stanoví stát zákonem, povinně se budou vybírat, povinně se budou platit. Proč bychom takhle nepodnikali? To určitě je velmi zajímavé.

Ale tady byla debata - já si myslím, že je dobré možná i ocenit postoj pana premiéra, nikoli jako ODS, ale jako premiéra koaliční vlády, že pochopil, že projekt ODS na vytunelování zdravotního systému neprojde.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP