(9.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Chtěl bych připomenout, že to není tak dávno, co premiér na svém vystoupení v Černínském paláci opakoval, že Česká republika má zájem na tom, aby Rusko bylo součástí rozhovorů o protiraketové obraně, aby se neeskalovalo napětí tady ve střední Evropě. Já vás ujišťuji, že umístění tohoto systému v Litvě výrazně eskaluje vztahy s Ruskem a že to je proto podle mne zásadně nová kvalita. A je mi velice líto, že o těchto věcech nemůžeme tady mluvit a ujasnit si, jaké jsou vlastně záměry vlády.

A pak bych chtěl zmínit druhou věc. Pan premiér Topolánek včera uveřejnil výzvu, která se týká Lisabonské smlouvy, a v té výzvě vyzval k tomu, abychom hledali shodu tady ve Sněmovně, konsensus ve prospěch všech vzhledem k tomu, jaká situace vznikla po irském referendu. Mluví o tom, že je to nyní situace, která klade větší nároky na koalici i opozici, a že máme společnou povinnost zabránit tomu, aby se politická scéna a společnost štěpily v názoru na problémy, v nichž jde o naše národní zájmy. Premiér vlastně v této své výzvě mimo jiné vyzývá k debatě a vytvoření jakési společné pozice. Já si myslím, že nebylo třeba možná žádné takové oficiální výzvy a stačilo zařadit do programu této schůze bod, ve kterém bychom vedli debatu o společné pozici České republiky k situaci, která vznikla po neúspěšném referendu v Irsku. Myslím si, že Poslanecká sněmovna pár dní předtím, než premiér odcestuje na summit Evropské rady, mohla být informována o tom, jakou pozici Česká republika zaujme, a tím se mohlo pomoci tomu, aby se neštěpily postoje tady na české politické scéně. Byl by to nejefektivnější a nejrychlejší způsob.

Já vás ujišťuji, že v tom jediném prohlášení pana premiéra je celá řada tvrzení, o kterých bych velmi rád vedl debatu. Například jeho prohlášení, ve kterém říká, že se s premiéry ostatních zemí Visegrádu shodl na tom, že bez ohledu na to, zda bude ratifikační proces pokračovat, nebo nebude, Lisabonská smlouva nevstoupí v platnost. Já si nedovedu představit, že by kterýkoli z premiérů, který se té schůzky účastnil, byl schopen toto po panu premiéru Topolánkovi opakovat. Rozumíte, protože některá prohlášení premiérů byla v přímém rozporu s tím, co řekl premiér Topolánek. Například prohlášení premiéra Tuska a podobně. To, že Lisabonská smlouva skončila, to v Evropě zaznělo jenom z úst českého prezidenta Václava Klause a českého premiéra Topolánka v tomto vyhlášení.

Nemá cenu, abyste po mně pokřikoval, pane poslanče Plevo, protože já volám jen po tom, aby se v této Sněmovně konala debata, ve které bychom si tyto věci důstojně bez křiku vyjasnili. A vadí mi, že jste sepsali takový návrh programu, ve kterém k tomu nebude vážná šance. Váš pan premiér tvrdí, že současná smlouva z Nice, o které vy mluvíte, umožní standardní fungování Evropské unie. Já vám říkám , že například co se týče té jedné priority, o které mluvíte, co se týče českého předsednictví, to je politika vůči Balkánu, tak nám rozhodně bez Lisabonské smlouvy, která umožňuje další rozšiřování, šance k politice na Balkánu výrazně omezuje. A to je snad věc, na kterou byste mi dovolili se zeptat, kdyby se taková debata konala. A to není jediná.

Takže rozumíte, je o čem mluvit. A mně připadá jako projev vaší slabosti, pokud nejste ochotni tuto debatu tady s námi absolvovat. Protože není snad nic tak divného na tom, že nemáme úplně stejné názory. Ale pokud jste dnes vládní koalice, tak byste měli mít odvahu tady vystoupit a ty svoje před námi hájit. To je úplně základní. A já vám vyčítám tuhle neodvahu. Mimořádná schůze Sněmovny podle mě není určena k těmto typům sněmovny, kterou nyní svoláváte vy. Ta je určena pro mimořádné situace. Vy jste použili tento instrument na to, abyste vyřadili opozici z témat, která jsou pro ni důležitá, abychom vám nemohli klást nepříjemné otázky v tématech, která jsou obtížná a ve kterých samozřejmě tady zaznívá celá řada názorů. Tuhle slabost a neodvahu vám vyčítám. A já s tímto typem schůze nemohu souhlasit a nemohu pro něj hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byl místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Dámy a pánové, nyní ještě přivolám naše kolegy, abychom mohli rozhodnout o návrhu na pořad 34. schůze, a rozhodneme tak v hlasování, které ponese pořadové číslo 4. Zahájím toto hlasování za malý okamžik, jen co se dostaví všichni do jednacího sálu.

 

Opakuji tedy, že budeme hlasovat o návrhu na pořad 34. schůze, a zahajuji hlasování pořadové číslo 4. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 4, přítomno 190, pro 96, proti 22. Návrh pořadu jsme schválili.

 

Prosím ještě o malý okamžik, protože proběhne kontrola tohoto hlasování. Je prosím námitka proti hlasování? Není. Schválili jsme tedy pořad 34. schůze a můžeme se věnovat nejprve zákonům ve druhém čtení, kterých je celkem sedm.

 

Zahájíme prvním z nich, a tímto prvním bodem je

 

1.
Vládní návrh zákona o Policii České republiky
/sněmovní tisk 439/ - druhé čtení

 

Tímto sněmovním tiskem jsme se zabývali již 10. června na 32. schůzi Poslanecké sněmovny, kde jsme přerušili podrobnou rozpravu. U stolku zpravodajů prosím, aby zaujali svá místa jak ministr vnitra Ivan Langer, tak také zpravodaj výboru pro bezpečnost pan poslanec Václav Šlajs.

Ještě s faktickou poznámkou pan kolega Šťastný má slovo, prosím.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, omlouvám se. Na sjetině jsem zjistil, že v předchozím hlasování mám ne, přestože jsem hlasoval ano. Nezpochybňuji hlasování, pouze pro stenozáznam. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Je to upřesnění pro stenozáznam a děkujeme za ně.

Otáži se ještě - jsme v průběhu projednávání sněmovního tisku 439, já se otáži, zda v tomuto proběhu chtějí vystoupit ještě zpravodajové, nejprve ústavněprávního výboru, pan poslanec Jeroným Tejc - nemá zájem. Zpravodajka petičního výboru paní poslankyně Hana Orgoníková - nevidím ji, tedy usuzuji, že také nechce vystoupit. A pan zpravodaj Šlajs se hlásí. A upozorňuji, že jsme v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Václav Šlajs: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já bych chtěl načíst pozměňovací návrh, který je velmi jednoduchý. Jedná se o sněmovní tisk 439, kde v § 123 v bodě 2 se slovo "dnem" nahrazuje slovy "uplynutím dne". Mám k tomu podrobný komentář, ale myslím, že každý toto obdrží v písemné podobě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu zpravodaji. Nyní pan předseda Sněmovny Miroslav Vlček. Nebude, až k druhému bodu se hlásí. Ale myslím, že je zde ještě přihláška od pana poslance Václava Klučky, pokud trvá. Pan kolega Václav Klučka přihlášen do podrobné rozpravy. Pokud máte připraven pozměňující návrh ke sněmovnímu tisku 439 k vládnímu návrhu zákona o policii, teď je ta správná chvíle, abyste se svým pozměňovacím návrhem vystoupil. Hlásí se pan kolega Bublan, dostane slovo poté.

Nyní pan poslanec Václav Klučka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP