(9.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Ještě oznamuji, že pan kolega Šimonovský má náhradní kartu číslo 2.

Můžeme zahájit body právě otevřené 34. schůze, a to bodem 1.

Ohlášení beru zpět. Než tuto schůzi zahájíme, potřebujeme schválit podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu pořad schůze, který je uveden v žádosti 65 poslanců. Podotýkám, že nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu, rovněž tak tento pořad nelze rozšiřovat.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 3 a budeme hlasovat o celém návrhu 34. schůze tak, jak byl písemně předložen.

Před hlasováním chce ještě vystoupit předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Dávám mu slovo, hlasovat budeme poté.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Přeji vám dobré ráno. Máte pravdu, že není možné v této mimořádné schůzi předložit žádnou změnu návrhu programu a program nelze upravit. Dovolte mi, abych před hlasováním, ve kterém rozhodneme o tom, zda se tato schůze bude konat, řekl několik slov, protože o moc víc nejde.

Milí představitelé vládní koalice, předložili jste nám návrh programu 39 bodů. Je to program Poslanecké sněmovny podle vašich představ, není žádné překvapení, protože jsme očekávali, že v něm bude chybět celá řada bodů, na jejichž projednání má opozice zájem. To určitě není překvapení.

Dovolte, abych zmínil aspoň něco, co mi připadá velmi podstatné a co pokládám za zvlášť velkou chybu, že v programu chybí. Připomenu, že premiér Topolánek se ve Sněmovně zavázal, že se na každé schůzi budeme zabývat otázkou umístění radarové základny USA v České republice. Připomenu, že z minulé schůze, která ještě běží, jste tento bod vyřadili a na tuto 34. schůzi jste bod nezařadili. Zmiňuji to proto, protože podle toho, co se píše, na začátku července se má odehrát to, že do Prahy přijede paní Condoleezza Riceová a mělo by dojít dokonce k podpisu smlouvy. Pokládám za velkou chybu, že nemáme možnost se několik dní před touto událostí o této věci bavit také proto, že vás ujišťuji, že by bylo o čem mluvit.

Pravděpodobně jste také zaregistrovali, že se v médiích objevily zmínky o tom, že v současné době probíhají rozhovory mezi Litvou a USA, v nichž má Litva nahradit Polsko jako místo, kde má být část protiraketové základny umístěna. To je zásadní změna v celém projektu. Jednak je potvrzováno, že Polsko nemá zájem uzavřít smlouvy s USA. Upozorňuji vás na vystoupení pana Brzezinského k polské politice před několika dny, kde informuje o tom, že podle jeho názoru umístění protiraketové obranu v Polsku Polsko z bezpečnostních důvodů nepotřebuje, ale pokud tam základna bude umístěna, tak Brzezinski říká, že tři systémy Patriot poskytnuté USA nebudou naprosto dostatečné na to, aby reagovaly na zvýšená bezpečnostní rizika, která by taková základna v Polsku znamenala. Zároveň připomínám, že pan Brzezinski říká, že v případě vítězství demokratů v prezidentských volbách v USA je osud tohoto štítu nejistý.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP