(12.20 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Za členy Braný Petr, Soušek Miloslav a dalších asi osm podpisů.

Domnívám se, že v souvislosti, v jaké dochází k tomuto mému vstupu, je tento vstup zcela legitimní a legální. Já osobně sám za sebe se delegaci omlouvám za jednání části poslanců, a ti z vás, kteří smýšlíte stejně, se u mě můžete k tomuto prohlášení připodepsat.

Děkuji za pozornost a panu ministrovi se omlouvám za zdržení. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji předsedovi klubu. Budeme pokračovat v rozpravě řádně přihlášených poslanců. Slova se ujme pan poslanec Miroslav Opálka. Připraví se Oldřich Vojíř, poté Vlastimil Tlustý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, v předvolebním období je vždy populární hovořit o snižování daní, o tom, jak se budou občané mít lépe a lépe. Já bych chtěl dnes doplnit jen částečně vystoupení, které zaznělo z úst kolegy Dolejše za náš poslanecký klub.

Návrh není dle mého mínění solidární, jak zde bylo v úvodní řeči pana ministra hovořeno, protože částka, kterou dostanou občané, pokud tento návrh bude schválen, je ekvivalentní, odvíjí se od výše platu, a svým způsobem jsme již pomohli těm bohatým zavedením stropu, protože nemusejí z celé částky odvádět sociální a zdravotní pojištění, v tomto případě tedy nemocenské pojištění.

Poslanecký klub KSČM je pro snížení sazby daně fyzických osob na 12,5 % v případě vrácení se do progrese, a to se opravdu solidárně pak dotkne těch nejpotřebnějších.

Je tady ohrožení veřejných financí, o kterém hovořil kolega Sobotka, protože snižování odvodů na nemocenské pojištění se může v čase projevit jako krok nesprávným směrem, a pak se můžeme dostat do obdobné situace, jako je neustále zvedáno - když důchodový účet dojde do minusu, bude třeba s tím něco dělat. A tak se můžeme dočkat také dalšího snižování nemocenských dávek.

Chtěl bych říci, že tím, že jsme převedli prvních 14 dnů, resp. 10 pracovních dnů, povinnost hradit náhradu v případě nemoci na zaměstnavatele a odpustili jsme jim hradit tuto náhradu prvé tři dny, zaměstnavatelům se velmi výrazně snižuje cena pracovní síly. Jestliže kolega Doktor hovořil o tom, že se zvýší atraktivnost pracovní síly v mezinárodní konkurenci, pak musím poznamenat, že cena pracovní síly včetně odvodů je v České republice podle odvětví na 30-70 % skutečnosti ve vyspělých evropských státech. A když se na brněnských výstavních veletrzích s podnikateli diskutovala problematika produktivity práce, tak se prakticky zjišťovalo, že produktivita je téměř stejná, alespoň v těch odvětvích, která jsou nosná, takže atraktivnost pracovní síly u nás je stále ještě vysoká.

A pokud se týká úlevy, kterou by měli zaměstnanci mít, je třeba sdělit, že tato úleva bude na jedné straně podle toho, jak vysokou mají mzdu, ale pokud budou čerpat služby, které jsou dnes stoprocentně hrazeny z veřejných finančních zdrojů, to znamená solidárním přerozdělováním, pak bude cena pro každého stejná a někdo dostane více, někdo méně.

Proto jsme ochotni podpořit vrácení návrhu k přepracování, nebo přispět při projednávání ve výborech a ve druhém čtení k tomu, aby parametry tohoto návrhu zákona byly jiné.

Chtěl bych na závěr poznamenat, že se nejedná jen o zákon o daních z příjmů fyzických osob, ale takzvaně i o některé další zákony, a to především zákon o nemocenském pojištění a zákon o pojištění na sociální zabezpečení. To jsou zákony, které v Poslanecké sněmovně garantuje výbor pro sociální politiku, jsou to zákony, které jsou v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí. Proto již nyní žádám, aby v případě, že nebude schváleno zamítnutí či vrácení k přepracování, byl přikázán tento návrh zákona i výboru pro sociální politiku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Opálkovi. Před řádně přihlášeným poslancem Vojířem s faktickou připomínkou poslanec Michal Doktor. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za prostor pro technickou poznámku. Já se v ní chci vyjádřit k části vystoupení předřečníka, pana poslance Opálky. Pane kolego, prostřednictvím předsedajícího, já věřím, že víte, že pracovní síla ve smyslu měření odvodů vázaných na mzdu v České republice patří k těm nejvíce zatíženým odvody. Věřím, že víte, že ve smyslu měření mezi zeměmi OECD jsme na zhruba 6. až 7. místě. Vím, že to není nic o celkových nákladech na práci, ale jenom prosím, doříkávejte, že komponenty daňové a odvodové komponenty vázané na práci jsou v České republice jedny z nejvyšších v Evropě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní řádně přihlášený Oldřich Vojíř, ale před ním ještě s faktickou poznámkou Miroslav Opálka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Já děkuji, že mně pan kolega v podstatě potvrdil moji tezi, protože celkové náklady jsou rozhodující pro zaměstnavatele. Jaká je cena pracovní síly? Mzda, sociální a zdravotní pojištění ve svém součtu znamenají vůči nákladům na pracovní sílu v evropské patnáctce podle odvětví od 30 do 70 %; také jestli jsou vysoké procentuální odvody, jsou vysoké z nízkých mezd. Nepleťme si - já tomu rozumím, u manažerů je to trošku jinak, tak se mzdy dostaly asi možná 1 : 1, ale ostatní zaměstnanci takové postavení nemají.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Budeme pokračovat řádně přihlášenými poslanci. Slova se ujme pan poslanec Oldřich Vojíř, připraví se pan poslanec Vlastimil Tlustý, poté pan Pavel Hrnčíř. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Děkuji pěkně. Vážený pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové, já jsem se přihlásil do diskuse poté, kdy vystoupil zpravodaj, a myslím si, že se opakovaně dopouští určitého pochybení. Já bych rád řekl pár slov, která prokáží, že jde o pochybení, a to následující.

Daně a daňová soustava jsou samozřejmě pro každý stát velmi důležitým elementem pro jeho fungování. Ale existuje a přežívá tu zřejmě nějaká myšlenka, že je to alfa a omega pro podnikatelské prostředí. Ale to prostě není pravda. Vy, kteří se opravdu zajímáte o hospodářství a ne pouze úzce o daně, zjistíte, že investor potřebuje daleko více něco jiného. On potřebuje kvalitní dopravní infrastrukturu, potřebuje inženýrské sítě, potřebuje kvalitní vzdělanou pracovní sílu - a já dodávám, že nejradši levnou. Potřebuje klidné podnikatelské prostředí z hlediska politické situace a potřebuje co nejméně administrativy, to znamená jednoduchou státní správu. Potřebuje dostupnost prostředků neboli kvalitní bankovní systém. Takto bych mohl pokračovat.

Daně a daňová soustava v té věci stojí až někde na 10. až 11. místě toho žebříčku a mají určitý motivační charakter.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP