(Jednání pokračovalo ve 14.19 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, kolegové, přeji vám příjemné odpoledne a prosím, abyste se vrátili do lavic, protože musíme pokračovat v programu schůze. Pauza uplynula.

Nacházíme se v obecné rozpravě a mám tady jedinou písemnou přihlášku - pana poslance Ludvíka Hovorky. Takže já vás prosím o klid a pana poslance Hovorku, aby se ujal slova.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, my tady dnes diskutujeme o regulačních poplatcích, ale chci říct, že tato diskuse je až diskuse třetího řádu, protože to, co se odehrává ve zdravotnictví, je daleko zásadnější, zejména pokud se týká nově připravované zdravotnické legislativy, která podle mého názoru není dobře připravená k tomu, aby mohla být projednávána v Poslanecké sněmovně. Já osobně si nedovedu představit, že budou tady nové návrhy zákonů, které jsou předkládány, které by se měly projednávat s několika desítkami pozměňovacích návrhů. Taky chci říct, že je neutěšená situace personální ve zdravotnictví a je problém s úhradovou vyhláškou, jak se bude hradit úhrada zdravotní péče zdravotnickým zařízením. To všechno jsou věci, které jsou podstatně daleko důležitější než dnešní diskuse o regulačních poplatcích.

Pokud se ale vrátím k této diskusi - já jsem se snažil v srpnu 2007 nalézt přijatelné řešení, nějaký kompromis, snažil jsem se o tom přesvědčit koalici a navrhoval jsem to tehdy i opozici. Podal jsem pozměňovací návrhy, které znamenaly osvobození dětí a osvobození důchodců od placení těchto poplatků. Bohužel v té době ČSSD odešla ze sálu a tím vlastně bylo řečeno vše, protože žádný pozměňovací návrh s výjimkou koaličních nebyl přijat. Takže to je třeba taky se podívat, jak ty věci probíhaly.

Byl čas celý rok tady ty věci napravit. Snažila se o to kolegyně Šojdrová. Řešila nejdříve návrh osvobození novorozenců. KDU-ČSL a Strana zelených chtěly podat také návrh, kterým by se zmírnil ten původní velmi tvrdý návrh.

Říkalo se, že poplatky mají mít několik funkcí: regulační, motivační, sociální, a jak tady řekl kolega předřečník, je to standardní způsob hrazení ve všech zemích. Zapomněl ovšem tady říct, že stejně tak standardní je zejména v okolních zemích, že novorozenci a důchodci tyto poplatky neplatí, jsou z toho režimu vyňati. A také ten limit například v Německu je nastaven tak, že je odvozen z procenta příjmu každého člověka, protože je určitě rozdíl, jestli ten rozdíl v určité výši platí člověk, který vydělává ročně dvě stě tisíc, nebo vydělává ročně dva miliony.

Pan ministr Julínek nás ještě v srpnu ujišťoval, že ten limit je nastaven správně a že to začíná fungovat. A říkal, že bude narůstat ten počet lidí, kteří dosáhnou na limit, geometrickou řadou a že se očekává, že minimálně 150 tisíc pojištěnců dosáhne tohoto limitu. Skutečnost ze včerejška byla taková, že možná toho limitu dosáhne asi 8,5 tisíce lidí. Je tedy evidentní, že tak jak ten limit je nastaven, a zejména v tom, co se do něho všechno nezapočítává, a to zejména doplatky za léky, tak prostě nefunguje. Tudíž ta sociální funkce není splněna.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP