(14.50 hodin)
(pokračuje Šťastný)

Za prvé jde o osvobození dětí do dovršení 19. roku věku. Možná se pozastavíte, co to je za číslo, ale promiňte mi z tohoto úctyhodného místa označení, že všechny ostatní limity, ať už hovoříme 6 let, 15 let, 17 let, 18 let, jsou "pitomostí". Je to proto, že 19 let roku věku je zlomový okamžik ve zdravotní péči o člověka. Pacient přechází z péče pediatra do péče praktického lékaře. Proto si myslím, že pro možný kompromis by tento návrh mohl být jasně smysluplný. Dítě by bylo v péči u pediatra bez regulačního poplatku, naproti tomu následně by již dospělý člověk u praktického lékaře, ambulantního specialisty poplatek platil.

Dále zde jako možný kompromis proti rušení regulačních poplatků seniorů z důvodů, které jsem již zde představil a pokládám za skutečně nesmyslné, nabízím, aby se 60korunový regulační poplatek platil v nemocnicích a ostatních lůžkových zařízeních pouze po dobu prvních 30 dnů. Z toho plyne, že regulační efekt by byl zachován, a každý z nás si jistě uvědomí, že pacient, který leží, je hospitalizován déle než 30 dnů v nemocnici, asi už je na tom tak, že co se týče rychlosti jeho propuštění z nemocnice to nebude tak až pro něj zásadní a ten regulační efekt v tomto případě nehraje tak velkou roli. Je to opravdu vstřícný krok vůči českým seniorům, protože se to dotýká všech ústavních zařízení, jako jsou např. nemocnice následné péče zvané LDN.

Za třetí navrhuji, aby se platilo 30 korun nikoliv za položku receptu, ale za celý recept. Regulační efekt u 30 korun by měl smysl v případě, že bychom platili za každé jednotlivé balení. To znamená jestliže nyní se píše v jednom řádku, lékař píše antibiotika a píše tři kusy nebo dva kusy balení stejného preparátu, vždy se platí pouze 30 korun. Neplatí se dvakrát nebo třikrát 30 korun. Z tohoto důvodu se domnívám, že by to neznamenalo velkou změnu. Regulační efekt pro přímo hrazená volně prodejná léčiva, jako je aspirin, paralen a podobně, by zůstal zachován. Upozorňuji, že pacient by musel jít k lékaři, zaplatit 30 korun, následně 30 korun za recept, čili v součtu 60 korun, a jsem přesvědčen, že většina těchto preparátů, a je to evidentní, v těch nejlevnějších svých formách je do 60 korun a ten úsporný mechanismus by určitě zachován byl.

Za poslední navrhuji, aby účinnost zákona vznikla až ke dni 1. dubna 2009, protože si nedovedu představit, že 1. ledna 2009 je možné celou tuto věc technicky a organizačně zvládnout.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Mě teď požádal o slovo pan poslanec Carbol, kterému teda… Ne? Až na konci stačí. Dobře. Tak se omlouvám.

Paní poslankyně Marková může vystoupit a připraví se pan poslanec David Rath.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Já bych se ráda přihlásila ke svým pozměňovacím návrhům, které vám byly rozdány na lavice. A zároveň bych chtěla opět zdůraznit, že KSČM preferuje úplné zrušení poplatků, které pokládáme za zbytečné a asociální. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal pana poslance Davida Ratha.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já mám několik pozměňovacích návrhů.

Za prvé. V článku 1 bod 2 se v navrženém znění písm. f) slova "pobírajícího starobní důchod, pokud nevydělává výdělečnou činnost" nahrazují slovy "staršího 65 let, pokud nevykonává výdělečnou činnost".

Další pozměňovací návrh. V § 16 odst. 1 se vypouští písm. d). Písm. e) a f) se označují jako písm. d) a e) a v návětí slova "v písmenech a) až f)" se nahrazují slovy "v písmenech a) až e)".

V § 16a odst. 2 se v návětí slova "odstavce 1 písm. a) až f)" nahrazují slovy "odstavce 1 písm. a) až e)".

V § 16a odst. 3 se slova "písmeno f)" nahrazují slovy "písmeno e)".

V § 16a odst. 5 se slova "písmeno a) až e)" nahrazují slovy "písmeno a) až d)" a slova "písmeno f)" se nahrazují slovy "písmeno e)".

V § 16a se odstavec 8 vypouští a odstavec 9 až 11 se označují jako odstavce 8 až 10.

V § 16a odstavec 10 se slova "odstavce 10" nahrazují slovy "odstavce devátého".

Poznámka pod čarou: 27b) se vypouští.

V § 16b odstavec 1 se slova "až d)" nahrazují slovy "až c)".

V § 16b odstavec 2 se slova "odstavec 7 a 8" nahrazují slovy "odstavec 7".

Dále v § 16b odstavec 1 větě první se za slova "limit ve výši 5000" vkládají slova "u osob mladších 18 let a u pojištěnců starších 65 let a osob pobírajících invalidní důchod ve výši 3000 korun".

Další návrh jsem rozdal do lavic, ale prosím, aby byl vnímán ne jako komplexní pozměňovací návrh, čili škrtněte si ten úvodní text článku 1, vyjmenování jednotlivých zákonů, a začíná ten pozměňovací návrh slovy "v § 16a odstavec 2 se tečka na konci nahrazuje čárkou a doplňuje písmeny f), které zní: jde-li o pojištěnce, který v posledních 12 měsících bezplatně daroval krev, krevní složku nebo kostní dřeň a prokáže se legitimací dobrovolného dárce krve nebo obdobným potvrzením".

Dále v § 16a se za odstavec 4 vkládá nový odstavec 5, který zní: (5) Regulační poplatek podle odstavce 1 písm. a), d) a f) se neplatí, jde-li o pojištěnce, který bezplatně daroval krev nejméně čtyřicetkrát a předloží o tom potvrzení od právnické osoby zastupující dárce krve nebo obdobné potvrzení.

Dosavadní odstavce 5 až 11 se označují jako odstavce 6 až 12.

V § 16b odstavec 2 se slova "16a odstavec 7 a 8" nahrazují slovy "16a odstavec 8 a 9".

Článek 2. Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní bych požádal paní poslankyni Olgu Zubovou, připraví se paní poslankyně Šojdrová.

 

Poslankyně Olga Zubová: Dámy a pánové, já bych se ráda přihlásila ke třem pozměňovacím návrhům, které vám byly rozdány na lavici. Nebudu je už načítat. Jedná se o pozměňovací návrh, který upravuje ve dvou variantách omezení věku pojištěnců buď věkem 15, nebo věkem 17 let včetně, o pozměňovací návrh, kde se jedná o rozšíření počtu poplatků zahrnutých do ročního limitu 5000 korun, a o pozměňovací návrh, kdy poplatek za poskytování ústavní a komplexní lázeňské péče nebo péče v dětských odborných léčebnách a ozdravovnách se omezuje na 30 kalendářních dnů.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP