(17.00 hodin)
(pokračuje Schwarzenberg)

Myslím, že je načase, abychom si uvědomili naši odpovědnost dneska v celém světě. Vzdálenost z Afgánistánu do ČR není delší než ještě před čtyřmi generacemi vzdálenost řekněme z Amsterodamu do Čech, tudíž podle toho musíme také reagovat. Proto vás prosím, abyste se projednou zamysleli bez, jak říkám, stranickopolitických úmyslů nad vážnou záležitostí, o které dneska diskutujeme. Zapojení ČR je důležitým signálem pro ostatní členské země, že plnohodnotně dostáváme svým aliančním závazkům, a zároveň je prostředkem pro sladění spolupráce mezi spojenci, například pro případ potřeby aktivace článku 5 Severoatlantické smlouvy.

Operace ISAF a rekonstrukční úsilí mezinárodního společenství v Afghánistánu je jedna hlavních bezpečnostních priorit české zahraniční politiky. V této souvislosti Ministerstvo zahraničních věcí podporuje posílení přítomnosti Armády ČR v Afghánistánu. Zhoršující se bezpečnostní situace v provincii Lógar vyžaduje zvýšený důraz na zajištění bezpečnosti členů českého provinčního rekonstrukčního týmu na základně Shank. Kdybyste tam jednou byli a mluvili s těmi lidmi, tak byste se jednou dozvěděli, jak důležitou práci tam pro obyvatele Afghánistánu, pro prosté občany, byť velice chudé, děláme.

Další z priorit zahraniční bezpečnostní politiky ČR je udržení klidné a stabilní situace v Kosovu a zajištění rozvíjení všech aspektů právního státu, a tím také potvrzení jeho nezávislosti. Hlavním úkolem sil KFOR ale je zajišťovat bezpečnost všech obyvatel provincie a předcházet násilným mezietnickým střetům. Ministerstvo zahraničních věcí z těchto důvodů, poněvadž nám samozřejmě leží na srdci všichni obyvatelé Kosova, tudíž také všichni příslušníci menšin, a tudíž doporučujeme nadále pokračovat v působení příslušníků Armády ČR v KFOR.

Co se týká tragické situace v Čadu a Středoafrické republice, je to v úzké souvislosti se situací v Súdánu, a to především v oblasti Dárfúru. To vše je velmi složitá situace, kde připouštíme, že tam nemůžeme nasadit opravdové síly. Ale pět příslušníků, důstojníci, kteří tam jsou, vyjadřují alespoň naši solidaritu s ostatními zeměmi EU, které jsou tam nasazeny, a zajisté také slouží k tomu, abychom se naučili, jak ve velmi obtížných situacích pracovat. Naši důstojníci, když v těchto štábech pracují, obyčejně si užívají veliké vážnosti.

Ozbrojené síly pobaltských států jsou, jak známo, poměrně nepočetné a v současné době s omezenými možnostmi v provádění zabezpečení ochrany vlastního vzdušného prostoru, tj. tzv. Air Policing. Ten je důležitou součástí Severoatlantické aliance a výrazem nedělitelnosti alianční bezpečnosti. Baltské státy nás poprosily o výpomoc a samozřejmě rádi jim vyhovujeme, neboť víme, jak je to namáhavé býti malou a chudou zemí a že někdy na všechno nestačí, ani tedy, aby dostatečně bránily vzdušný prostor. Tudíž čtyři naše letouny Jas-39 Gripen vypůjčujeme na pomoc svým baltským spojencům - jak létající, i pozemní personál. I toto je výraz solidarity v rámci NATO a vyjádření evropské solidarity.

Účast ČR v Multinational Force and Observers na Sinajském poloostrově je v souladu s ambicemi EU se aktivněji zapojovat do blízkovýchodního mírového procesu. Je to ostatně mise, o kterou nás požádaly obě strany - jak Egypt, tak Izrael. Mezi hlavní úkoly MFO patří provozování kontrolních a pozorovatelských stanovišť, provádění rekognoskačních hlídek na hranicích a ověřování dodržování podmínek mírové dohody mezi Izraelem a Egyptem. Víte dobře, jak choulostivá situace na Sinajském poloostrově je a jak nutné je tam pomáhat, aby se situace zklidnila. Jak jsem již jednou zmínil, děláme to na prosbu obou stran, jak Izraele, tak Egypta, a myslím, že ani zde se nemůžeme vyloučit z mezinárodní solidarity a přispět k tomu, aby už další konflikt tam nenastal.

Děkuji za vaši pozornost.

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi za jeho, řekl bych, rekapitulaci toho, co bylo řečeno, a zejména koreferát k úvodnímu slovu paní místopředsedkyně vlády.

Řádně přihlášený pan poslanec Miroslav Grebeníček, poté dále řádně přihlášený pan poslanec Petr Wolf a poté paní poslankyně Jakubková - zatím přihlášení do rozpravy. Pane poslanče, máte slovo. Prosím.

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, rozumní lidé dají prý na mínění jiných. To je dobře, neboť pravda může jezdit i v protisměru. Nemám proto vcelku nic proti demokracii, pokud se v ní ovšem počítá i se mnou. Jinak řečeno, nemám nic proti vašim pravdám, reprezentanti koalice, pokud mne ovšem nebudete zatracovat kvůli pravdám mým.

Dámy a pánové, někteří představitelé vládní koalice tvrdí, že rozhodnutí Sněmovny neprodloužit mise v zahraničí činí Českou republiku nespolehlivým partnerem. Ještě nikdy se prý nestalo, aby některá země takto ohrozila další průběh společných zahraničních operací. Je nabíledni, že čistě z vojenského hlediska vyslání českých jednotek pro výsledek operací v Afghánistánu a tažení do dalších zemí žádný valný význam nemá. Jde především o symbolická gesta spolupatřičnosti k Severoatlantické alianci a budování si osobních kreditů příslušných politických vrtichvostů na úkor sice dobře placených, ale na životech ohrožených vojáků a v řadě možných dalších důsledků i civilního obyvatelstva této země. Přitom od října 2001 je naprosto jasné, že se i v Afghánistánu seberealizují američtí jestřábi a jejich tradiční recept: převálcovat všechno živé, on si již Bůh vybere.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP