(12.10 hodin)

Ministr dopravy ČR Petr Bendl Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, předkládám vám výroční zprávu o činnosti a účetní závěrku Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2007. (V sále panuje stálý silný hluk.)

Z předložené zprávy je patrné, že hospodaření Státního fondu dopravní infrastruktury bylo úspěšné a podařilo se zajistit vládní priority jak v investicích, tak i v údržbě a opravách dopravní infrastruktury. Celkem bylo z prostředků SFDI uvolněno téměř 70 miliard korun a z toho bylo necelých 53 miliard použito na investice dopravní infrastruktury. Pokud započteme i ostatní údaje, to je fondy Evropské unie a zbytek schválených úvěrů Evropské investiční banky, směřovalo do dopravní infrastruktury více než 75 miliard Kč. Výraznou posilou byly i prostředky z vládní rozpočtové rezervy, které vláda pro dopravní infrastrukturu uvolnila. Nově bylo zprovozněno 58 kilometrů pozemních komunikací a rozsah sítě dálnic a rychlostních silnic překročil 1000 kilometrů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane ministře. Dámy a pánové, prosím o váš klid.

 

Ministr dopravy ČR Petr Bendl Děkuji. V železniční dopravě byla dokončena elektrizace železniční tratě Opava-Ostrava-Kunčice a pokračují práce na třetím a čtvrtém tranzitním koridoru. Na vodní cestě byla dokončena rekonstrukce plavebních komor a pokračují práce na zlepšení plavebních podmínek na labsko-vltavské vodní cestě. Významnou pomoc městům a obcím tvořily příspěvky na zvyšování bezpečnosti a zpřístupňování dopravy osobám se sníženou schopností pohybu a orientace a příspěvky na výstavbu cyklistických stezek.

Příjmy rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury v daňové oblasti byly překročeny téměř o 600 milionů korun a překročeny byly i příjmy z prodeje kuponů na použití dálnic a rychlostních silnic, poplatky z mýta. Mírně nedočerpaná byla pouze spotřební daň z minerálních olejů. V závěru roku musel Státní fond dopravní infrastruktury využít kontokorentní účet, protože nebyly do fondu převedeny finanční prostředky ze zvláštního privatizačního fondu účtu Ministerstva financí. S panem ministrem financí je však uzavřena dohoda o uvolnění těchto prostředků v následujícím roce.

Výroční zpráva o činnosti a účetní závěrka SFDI byla projednána na 29. schůzi hospodářského výboru dne 4. května toho roku přijatým usnesením číslo 181 ze 14. května 2008 s tím, že Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky doporučuje schválit výroční zprávu o činnosti a účetní závěrku SFDI za rok 2007, pověřuje zpravodaje výboru, aby na schůzi PSP ČR přednesl zprávu o výsledku projednávání hospodářského výboru, a pověřuje se předseda výboru, aby usnesení číslo 181 předložil Poslanecké sněmovně České republiky.

V souladu s výše uvedenými skutečnostmi doporučuji, aby předložená zpráva byla Poslaneckou sněmovnou schválena. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Sněmovní tisk projednal hospodářský výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 472/1. Zpravodajem tohoto výboru je pan poslanec Karel Sehoř. Prosím, aby nás informoval o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, nejsem si úplně jist, jestli výroční zpráva fondu za rok 2007 není trošku zpozdilá, a vzhledem k tomu taky, že pan ministr v podstatě řekl vše podstatné k tisku 472, navíc ten, kdo by si to chtěl zopakovat, tak v tom tisku 472 je poslední list Zpráva dozorčí rady, kde na jedné straně je sesumírováno vše, co se událo v roce 2007 na fondu významného. Proto se už budu věnovat jenom závěru usnesení hospodářského výboru, ale to tady pan ministr taky řekl, že zasedal 14. května a přijal usnesení, které doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout, resp. schválit výroční zprávu fondu za rok 2007.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí ze svého místa. Nehlásí. Končím všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Pana zpravodaje prosím pouze, aby odkázal na ten návrh usnesení.

 

Poslanec Karel Sehoř: Takže já přečtu jenom tu první část: Hospodářský výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky schválit výroční zprávu o činnosti a účetní závěrku Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2007.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, končím podrobnou rozpravu.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, tedy o tom, že Poslanecká sněmovna schvaluje výroční zprávu o činnosti a účetní závěrku Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2007 dle sněmovního tisku 472.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 253. Zahajuji toto hlasování. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 253 přítomno 138, pro 102, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Tím končí projednání bodu 182, sněmovního tisku 472. Děkuji panu ministrovi a též panu zpravodaji a před námi je další bod.

 

Bodem číslo 24, jehož projednávání zahajuji, je

 

24.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb.,
obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 627/2004 Sb.,
o evropské společnosti, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 498/ - prvé čtení 

 

Z pověření vlády tento návrh uvede ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Prosím tedy o slovo, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, začínáme projednávat tři body, které se dotýkají Ministerstva spravedlnosti a které jsou další částí justiční reformy. Protože jak jsem byl informován, mám půl hodiny času, tak se pokusím být velmi stručný a odkážu na to, že ty materiály vám byly k dispozici. Tedy velmi stručně a pouze informativně.

Novela obchodního zákoníku je velmi důležitá z několika důvodů. Za prvé zde implementujeme druhou směrnici, resp. její novelu z roku 2006, a Česká republika je povinna tuto implementaci uskutečnit do dubna tohoto roku. Proto je dobré, aby parlament zahájil legislativní proces a tento materiál, který zde je již od poloviny minulého roku, začal projednávat. (Hluk v sále trvá.)

Chci říci, že tato novela je velmi důležitá zvláště v době, řekněme, možných ekonomických problémů, protože její filozofií je zjednodušit majetkové procesy obchodních společností. Zabývá se otázkou, zda je vždy nutné tak jako dosud upravovat jednotlivé úkony, které akcionáři, statutární orgány provádějí formou notářského zápisu, formou znaleckého posudku a případně bez rozhodnutí valné hromady. Jinými slovy, filozofií novely je odstranit některé administrativní zbytečné zádrhele, které zná české obchodní právo, ale neznají je jiné právní režimy států Evropské unie -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane ministře. Dámy a pánové, důrazně žádám všechny o klid v jednacím sále. Prosím, věnujte pozornost panu ministrovi.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil - v oblasti obchodního práva. Takže mám-li to shrnout, filozofie je zjednodušit české obchodní právo a odstranit některé přílišné složité byrokratické procedury, které české obchodní právo zná, a jak jsem řekl, neznají ho právní režimy jiných států Evropské unie.

Jsou zde upraveny takové instituty, které v praxi činí velké problémy při fúzích a při vzniku, řekněme, holdingu, jako je např. princip finanční asistence, kdy je upravena podmínka poskytování finančních prostředků společnosti stanovenému okruhu osob pro účel získání akcií nebo zatímních listů této společnosti. To znamená když například člen statutárního orgánu získává akcie společnosti, kde je členem statutárního orgánu, tak zákon musí stanovit podmínky, za jakých může tyto akcie získávat, aby nebyly porušeny určité principy střetu zájmu. Nebo jsou nově upraveny v této novele otázky nabývání majetku společnosti od zakladatelů a akcionářů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP