(12.10 hodin)
(pokračuje Gandalovič)

Současný systém navíc nebrání zástupcům zahraničních odrůd, aby spolu s plodinovými svazy zkoušky organizovali a výsledky předávali zemědělcům.

Vážená Sněmovno, chci vás ujistit, že přestože v této chvíli nesouhlasím s úpravou navrženou v zemědělském výboru. Chápu smysl a směr, kterým se toto uvažování vede, a do jisté míry se s liberalizací tohoto celého systému ztotožňuji, ale navržený způsob prostě není ten správný. Budeme tedy nadále hledat spolu se zemědělskou veřejností optimální řešení postupné liberalizace a předpokládám, že v nějaké z dalších novel, které nepochybně budou vynuceny postupným přizpůsobováním evropskému právu, se k této problematice vrátíme.

To znamená, shrnuji, žádám váženou Sněmovnu, aby se potom přiklonila k mému doporučení, kdy se k meritorní části pozměňovacího návrhu zemědělského výboru nepřihlásím a nedoporučím ji, a prosím, aby byl návrh schválen v souladu s doporučeními, která dám jako předkladatel.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zemědělství Petru Gandalovičovi. Kdo další v rozpravě ve třetím čtení? Pan zpravodaj se přihlásil do rozpravy. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Josef Čerňanský: Dobrý den, dámy a pánové. Já se přikláním ke stanovisku pana ministra a úplně jednoduše se můžeme s tímto problémem vypořádat procedurou hlasování, kdy budeme hlasovat o těch bodech, které schválil zemědělský výbor, o každém bodu zvlášť. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě někdo má zájem do rozpravy ve třetím čtení? Není tomu tak. Rozpravu končím.

Ještě než budeme pokračovat v hlasování o pozměňovacích návrzích, zapomněl jsem sdělit pro stenoprotokol, že pan poslanec Radim Fiala má náhradní kartu číslo 8.

Nyní prosím zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Stejně o to žádám pana ministra zemědělství. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Josef Čerňanský: Žádné jiné návrhy podány nebyly než pozměňovací návrh zemědělského výboru, který jste dostali písemně. Takže já navrhuji proceduru hlasování tak, aby se o každém bodu hlasovalo zvlášť. Nejprve o bodu číslo 1, následně o bodu číslo 2 a potom o zákonu jako celku včetně schválených pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji, je to jednoduché, myslím, že nemusím dávat hlasovat. Jen ještě jednou použiji gong, aby ti, kteří mají zájem rozhodnout tuto záležitost, se mohli dostavit do Sněmovny. Vzhledem k tomu, že stav přihlášených je poměrně stabilní, můžeme začít hned hlasovat. A to pozměňovací návrh číslo 1.

Stanoviska? (Ministr: Za předkladatele - nesouhlas. Zpravodaj: Za zpravodaje - nesouhlas.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 323 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 323 z přítomných 177 poslanců pro 8, proti 123. Návrh nebyl přijat.

 

Druhý návrh? (Ministr: A2 souhlas. Zpravodaj: Rovněž souhlas.)

 

Ano Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 324. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 324 z přítomných 177 pro 157, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

O všech návrzích bylo hlasováno, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 562, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 325 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 325 z přítomných 176 pro 163, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministru zemědělství, děkuji zpravodaji panu poslanci Čerňanskému a končím bod číslo 133.

 

Bodem 133 jsme na dnešní den vyčerpali body třetích čtení, tak jak byly zařazeny pevně na dnešní den, a můžeme tak přikročit k dalšímu pořadu schůze tak, jak byl schválen. A pokračujeme bodem číslo

 

95.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda o účasti Bulharské republiky a Rumunska
v Evropském hospodářském prostoru, podepsaná v Bruselu dne 25. července 2007
/sněmovní tisk 579/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, a zároveň požádám, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan poslanec Petr Krill, který později odůvodní usnesení výboru, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 579/1.

Prosím Sněmovnu o klid, aby pan ministr zahraničí mohl uvést tisk 579 ve druhém čtení. Kolegové a kolegyně, já vím, že třetí čtení je náročné, ale přesto si myslím, že pokud máte jiné rozhovory, které se netýkají předmětu projednávání, prosím, přeneste je do předsálí, abychom mohli v odpovídajícím prostředí rozhodovat tyto záležitosti.

Prosím, pane ministře, máte slovo. (V sále je silný hluk.)

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Pane předsedající, vážené poslankyně, vážení páni poslanci, vláda předkládá Parlamentu žádost o vyslovení souhlasu s ratifikací dohody o účasti Bulharské republiky a Rumunska -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, já vás ještě jednou přeruším. Mohu požádat, včetně vašich kolegyň ve vládě, jestli by mohly - já chápu, že paní ministryně obrany má s předsedou výboru vážný rozhovor, ale prosím, jestli se netýká tohoto předmětu, přeneste to do předsálí. A kolegy ze sociální demokracie, pana předsedu klubu a ostatní, jestli by se pokusili ty věci řešit v tichosti anebo mimo jednací sál. Děkuji.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Děkuji mnohokrát. Vláda předkládá Parlamentu žádost o vyslovení souhlasu s ratifikací dohody o účasti Bulharské republiky a Rumunska v Evropském hospodářském prostoru. Vláda České republiky schválila předmětný návrh na ratifikaci dohody v březnu 2008. Návrh na ratifikaci dohody byl projednán zahraničním výborem Poslanecké sněmovny dne 12. listopadu 2008, který doporučil Poslanecké sněmovně dát souhlas s ratifikací dohody.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP