(12.20 hodin)

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jako zpravodaj hospodářského výboru považuji za svou povinnost upozornit vás na velmi kontroverzní normu, kterou nyní projednáváme. Jedná se o typicky lobbistický zákon, který byl napsán nikoliv skupinou poslanců Haška, Skopala a dalších, ale který byl napsán Potravinářskou komorou České republiky. Ukazuje se, že Potravinářská komora dokázala svou silou, svým postavením řídit nejenom dolní komoru českého Parlamentu, ale bohužel také komoru horní.

Dámy a pánové, já se obracím na vás na všechny, abychom si vzpomněli na náš poslanecký slib, ve kterém je známá pasáž, že totiž budeme rozhodovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí ve prospěch všeho lidu. Zajisté si všímáte, že tam není uvedena Potravinářská komora České republiky. Proto vás žádám, abyste o tomto zákonu hlasovali ve shodě s poslaneckým slibem.

Zákon je také značně kontraproduktivní. Upozorním na to - ono už to tady zaznělo v minulosti - že v rámci toho potravinářského řetězce nemá nikdo profit z tohoto zákona. Všichni na něm budou ztrácet. První v tom řetězci jsou zemědělci. V tisku se objevily informace, že zákon je ve prospěch českých zemědělců. Bohužel není tomu tak. Veškerý profit vytvořený tímto zákonem skončí v tom druhém článku řetězce, tedy v potravinářském zpracovatelském průmyslu. Ale ani zpracovatelský průmysl jako druhý článek potravinářského řetězce nebude mít vlastně nějaký dlouhodobý profit z tohoto zákona, protože tím, že zákonem z českých zpracovatelů vytvoříme potenciální potížisty, pak na volném evropském trhu obchod si bude zajišťovat ty dodavatele, kteří potíže činit nebudou. Jak známo, budou to dodavatelé ze zahraničí, takže výsledkem tohoto zákona bude pokles procenta českých zpracovatelů, českých dodavatelů. Samozřejmě zákon nepomůže ani obchodu s potravinami, protože tím, že tvrdě reguluje, zúží smluvní volnost, omezí hospodářskou soutěž, se vší pravděpodobností vyvolá růst cen potravin. Podle mého názoru obchod z toho také nebude mít nějaký velký zisk.

Nicméně ten poslední článek potravinářského řetězce jsme my, spotřebitelé. Pro nás tento zákon bude znamenat v době krize růst cen potravin. Proto se obracím na ty poslance, kteří pro zákon v minulosti hlasovali, a jedná se především o kluby sociální demokracie a komunistů, aby nám tady vysvětlili na mikrofon před zraky národa, proč v době krize chtějí nám, spotřebitelům, občanům České republiky, zvýšit ceny potravin.

Dámy a pánové, z důvodů, které jsem uvedl, doporučuji Poslanecké sněmovně, aby zamítla jak znění senátní, které je pouze drobnou kosmetickou úpravou toho znění, které odešlo z Poslanecké sněmovny, ale aby zamítla také to původní znění Poslanecké sněmovny. Tak prospějeme všem. A věřím tomu, že to bude ve prospěch všeho lidu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Plachému. Zpravodajem zemědělského výboru byl pan poslanec Jaroslav Klein. Zeptám se, zda chce vystoupit. Nechce.

Otevírám tedy rozpravu a v rozpravě jako první vystoupí pan senátor Jan Hajda, pokud tedy má zájem o vystoupení. Prosím, pane senátore.

 

Senátor Jan Hajda: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, pokud se týká Senátu, projednával zákon o významné tržní síle na svém zasedání 17. června. Senát souhlasil s hlavními cíli týkajícími se ekonomické činnosti obchodních řetězců na území naší republiky, s tím, že propustil tento zákon do podrobné rozpravy, kde byl přednesen pozměňovací návrh, který účinnost zákona o významné tržní síle a jejím využití aplikuje na oblast zemědělských a potravinářských produktů, což bylo původním záměrem skupiny předkladatelů ze zemědělského výboru Poslanecké sněmovny. Tento pozměňovací návrh byl přednesen proto, že bychom skutečně neměli omezovat ty věci, které přicházejí, ať jsou to košile z Číny apod., a měli bychom se soustředit na to, aby zemědělci a potravináři mohli realizovat produkci na domácím trhu.

Tolik tedy zatím k předloženému návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu senátorovi. Zeptám se, zda se někdo další chce přihlásit do rozpravy, protože písemnou přihlášku tady nemám. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

Budeme nyní hlasovat podle § 97 odstavec 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o významné tržní síle a jejím zneužití podle sněmovního tisku 431/3, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 431/4."

Ještě chvilinku počkám, ale za malý okamžik zahájím toto hlasování...

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 69. Táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení tak, jak jsem jej právě přečetla. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 69. Přítomno 180, pro 103, proti 59. Konstatuji tedy, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Děkuji panu senátorovi, děkuji též panu zpravodaji a končím projednávání bodu číslo 8.

 

Zahajuji projednávání bodu

10.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 100/2004 Sb., o ochraně druhů
volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi
a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů a o změně některých zákonů
(zákon o obchodování s ohroženými druhy), ve znění zákona č. 444/2005 Sb.,
zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí České republiky,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 511/4/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 511/5. Vítám mezi námi pana senátora Pavla Eyberta.

Prosím, aby se nejprve za navrhovatele k usnesení Senátu vyjádřil pan ministr životního prostředí Ladislav Miko. Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí vlády ČR Ladislav Miko Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, jak jste slyšeli, Senát Parlamentu vrátil na své schůzi ze dne 22. července tento návrh novely s tím, že byly navrženy pozměňovací návrhy, které jsou legislativně technické povahy a napravují nedostatky vzniklé při zapracování pozměňovacích návrhů v Poslanecké sněmovně. Ministerstvo životního prostředí s pozměňovacími návrhy Senátu plně souhlasí a doporučuje schválit návrh zákona ve znění vráceném Poslanecké sněmovně Senátem. Vzhledem k tomu, že o materii tohoto zákona nebyly žádné zásadnější diskuse, byl podpořen i předtím Sněmovnou, omezím se na toto konstatování a budu šetřit váš drahocenný čas, abychom mohli přistoupit k dalším bodům. Takže s tím, že podporujeme schválení v tom znění, tak jak přišlo ze Senátu, bych svoje úvodní vystoupení ukončil.

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP