(12.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zeptám se, zda se k navrženým pozměňovacím návrhům Senátu chtějí vyjádřit zpravodajové - nejprve výboru pro životní prostředí pan poslanec Přemysl Rabas. Nechce se vyjádřit. A též se ptám zpravodaje zemědělského výboru pana poslance Pavla Kováčika. Není tu, nechce se vyjádřit.

Otevírám rozpravu. Jako první dostává slovo pan senátor Pavel Eybert a zatím další písemnou přihlášku nemám. Prosím, pane senátore.

 

Senátor Pavel Eybert: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, vládo, kolegyně, kolegové, Senát si dovolil vrátit tento zákon, obecně zvaný CITES, o ochraně druhů volně žijících živočichů a rostlin spolu s těmi souvisejícími novelami, a to jak zákonu o správních poplatcích, tak zákonu o Státním fondu životního prostředí.

Hlavním důvodem, proč se Senát rozhodl zákon vrátit, je navrhovaná účinnost zákona, která je dána dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. Novela zákona značně zvyšuje možnosti postihů, což je sice v pořádku, ale každý, kdo je uživatelem tohoto zákona, na nějž se tento zákon vztahuje, by měl mít dostatek času se s obsahem novely seznámit, což při účinnosti dnem vyhlášení vyjitím ve Sbírce zákonů je značně problematické. Proto Senát mění účinnost na 1. 1. 2010.

Dále nám v zákoně chyběla přechodná ustanovení potřebná pro dokončení správních řízení, která budou v běhu v okamžiku nabytí účinnosti novely. Také je dle mínění Senátu potřeba omezit účinnost nově vkládaného § 35a datem 30. 6. 2010, neboť po tomto datu by byl v kolizi a v rozporu s § 25a, který byl v mezidobí přijímání tohoto zákona vložen do novely zákona č. 227 Sb., 2009.

Senát také objevil v zákoně 15 legislativně technických a gramatických chyb. Nesedí odkazy, rodové jméno chráněného živočicha, předložky, jednotná čísla, množná čísla, chybějí čárky. Patrně zapracoval chvat při přijímání novely a jejího přepisování. Senát měl za to, že je třeba i tyto chyby opravit, než bude zákon uveden do užívání.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu senátorovi. Pokračujeme v rozpravě, a jak jsem řekla, nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se tedy, zda se někdo do ní hlásí. Nehlásíte se nikdo, rozpravu končím.

Přistoupíme tedy k hlasování a budeme nejprve rozhodovat podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 100/2004 Sb., o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů a o změně některých zákonů (zákon o obchodování s ohroženými druhy), ve znění zákona č. 444/2005 Sb., zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí České republiky, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 511/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 511/5."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 70. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 70, přítomno 187, pro 162, proti nikdo. Konstatuji tedy, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Děkuji panu senátorovi, děkuji též panu ministrovi, končí projednávání bodu číslo 10.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

11.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních
komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 104/2000 Sb.,
o Státním fondu dopravní infrastruktury a o změně zákona č. 171/1991 Sb.,
o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu
na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky, ve znění
pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 56/2001 Sb.,
o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích
a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu
způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona
č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 583/4/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy, jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 583/5. Vítám mezi námi pana senátora Jiřího Nedomu.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým návrhům vyjádřil pan poslanec Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi velmi stručně říci, že jsme velmi drtivou většinou ve Sněmovně přijali tuto předloženou materii zákona. V Senátu proběhla rovněž velmi široká diskuse, nicméně Senát se domnívá, že by z této materie měly být vypuštěny dvě věci, a to vysokorychlostní vážení a elektronické viněty. Já jsem přesvědčen jako předkladatel o tom, že oboje by mělo zůstat, neboť to přináší velmi významný posuv v dopravě pro Českou republiku a především pro uživatele. Podporuji proto Poslaneckou sněmovnu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Vojířovi a slovo má ještě, pokud se bude chtít vyjádřit k návrhům Senátu, také zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Karel Sehoř. Nechce se vyjádřit.

Otevírám rozpravu. První slovo bude patřit panu senátorovi Jiřímu Nedomovi. Prosím, pane senátore.

 

Senátor Jiří Nedoma: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych ve stručnosti vysvětlil to, proč Senát vrací tuto poslaneckou novelu - nikoli vládní, ale poslaneckou novelu - zpět do Poslanecké sněmovny. Pan poslanec Vojíř tady řekl dvě třetiny té podstaty již sám, to je vypuštění od zavedení elektronických dálničních kuponů pro vozidla do 3,5 tuny v přechodovém období, než nastane řízení provozu pomocí satelitního systému, čili je to na roky 2011 až 2016. Dále potom zatím ustoupení od zavedení v tomto okamžiku vysokorychlostního vážení nákladních automobilů. A třetí bod, který tady zmiňován nebyl, nebylo vypuštění něčeho, ale naopak přidání a opravení toho, co se nám všem ne zcela záměrně určitě podařilo dostat do novely, tzv. chodníkové novely tohoto zákona na jaře tohoto roku, a to je umístění svodidel, které se vyžaduje u reklamních zařízení umístěných podle komunikací.***




Přihlásit/registrovat se do ISP