(17.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bürgemeistrovi. To byl poslední, kdo se přihlásil do spojené všeobecné rozpravy, takže tyto rozpravy končím a nyní se budeme věnovat rozpravě podrobné. Takže do podrobné rozpravy se hlásí pan poslanec Ivan Ohlídal. Prosím.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych přednesl návrh usnesení týkající se tohoto bodu:

Poslanecká sněmovna

I. zřizuje podle článku 30 Ústavy České republiky -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já se omlouvám, pane poslanče, ale pořadí bylo tuším opačné. První byla zpráva paní ministryně a potom bylo zřízení vyšetřovací komise, tak o tom rozhodla Sněmovna. Nemýlím se? Byla spojena obecná rozprava, ale podrobná rozprava musí proběhnout samostatně k jednotlivým bodům. Čili nyní bychom se měli vyrovnat s tou zprávou, která byla předřazena, to je bod 113, a potom se vrátit k bodu 112.


Podrobná rozprava k bodu 113

Takže jsme v podrobné rozpravě k bodu 113. Pokud se nikdo do podrobné rozpravy nehlásí, tak podrobnou rozpravu... (Námitky.) Hlásí se pan poslanec Bartoš. Prosím.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, do podrobné rozpravy. Já bych v podstatě navrhl části usnesení, které přijal výbor, to znamená navrhl bych, že Poslanecká sněmovna bere na vědomí informaci ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavy Kopicové o situaci na Právnické fakultě Západočeské univerzity, a možná jako druhý návrh - podporuje opatření, která Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a akreditační komise provádějí ve vztahu k Západočeské univerzitě a dalším vysokým školám. Jsou to v podstatě dva první body usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, pro které, jestli se nepletu, hlasovala drtivá většina poslanců tohoto výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Kdo dále se hlásí do podrobné rozpravy k tomuto bodu? Nikdo, takže podrobnou rozpravu k tomuto bodu končím. Poprosím pana poslance Ohlídala, aby přednesl návrh na usnesení, které před chvilkou zaznělo z úst pana poslance Bartoše.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážené dámy, vážení pánové, usnesení k tomuto bodu 112 navrhuji v následujícím znění:

Poslanecká sněmovna

I. zřizuje podle čl. 30 Ústavy České -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, já se omlouvám, my si pořád nerozumíme. Vy jste zpravodajem k oběma bodům? (Ne.) Ještě jsme neukončili bod, který probíhá, to znamená bod 113. Takže nyní poprosím pana poslance Bartoše, aby znovu přednesl návrh na usnesení, abychom věděli, o čem hlasujeme. Až se vyrovnáme s tímto bodem, tak se vrátíme do bodu 112.

 

Poslanec Walter Bartoš: Dobře. Latiníci, pane předsedající, říkají repetitio est mater studiorum, takže to přečtu ještě jednou:

Poslanecká sněmovna

1. bere na vědomí informaci ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslavy Kopicové o situaci na Právnické fakultě Západočeské univerzity,

2. podporuje opatření, které Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a akreditační komise provádějí ve vztahu k Západočeské univerzitě a dalším vysokým školám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Já jsem vás všechny odhlásil. Poprosím o novou registraci a o usnesení, které z úst pana poslance Waltera Bartoše zaznělo dám neprodleně hlasovat.

 

Dámy a pánové, kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak právě zaznělo, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování (číslo 113) skončilo. Ze 144 přihlášených pro 58, proti 4. Návrh nebyl přijat.

 

Tím bod končí a budeme se věnovat návrhu na zřízení vyšetřovací komise.


Podrobná rozprava k bodu 112

Jsme v podrobné rozpravě a jako první vystoupí pan poslanec Ohlídal.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážené kolegyně, vážení kolegové, do třetice všeho dobrého, snad to teď už budu moci přečíst celé. Návrh usnesení zní takto:

Poslanecká sněmovna

I. zřizuje podle čl. 30 Ústavy České republiky a podle § 48 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny pro vyšetření důvodů a souvislostí neoprávněného udělování akademických titulů na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni, včetně vyšetření role akreditační komise a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy při garanci a kontrole kvality vysokoškolského vzdělávání na veřejných a soukromých vysokých školách v České republice (dále jen vyšetřovací komise);

II. ukládá vyšetřovací komisi

1. vyšetřit porušování právních předpisů a vnitřních předpisů na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni spojených s neoprávněným udělováním akademických titulů,

2. objasnit podíl akreditační komise a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na vzniku ad I. uvedených negativních jevů na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni,

3. prověřit a zhodnotit riziko ohrožení bezpečnosti státu v souvislosti se studiem příslušníků Policie České republiky, zaměstnanců obcí zařazených do obecní policie, veřejných funkcionářů a představitelů hospodářské sféry na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni nebo na jiných vysokých školách v České republice, na nichž došlo k neoprávněnému udělování akademických titulů,

4.objasnit nedostatky v akreditaci akreditovaných činností na veřejných a soukromých vysokých školách v České republice, které vedou k porušování právních předpisů nebo k poklesu úrovně českého vysokého školství ve vzdělávací a vědecké oblasti,

5.prověřit systém kontrolní činnosti Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy vykonávané vůči veřejným i soukromým vysokým školám v České republice;

III. stanoví lhůtu do 30. dubna 2010, v níž je vyšetřovací komise povinna předložit svá zjištění s návrhem Poslanecké sněmovně;

IV. určuje počet členů vyšetřovací komise na deset, a to v zastoupení poslaneckých klubů: ODS - 3 členové, ČSSD - 3 členové, KSČM - 2 členové, KDU-ČSL - 1 člen a SZ - 1 člen.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Kdo dále se hlásí do podrobné rozpravy? Nikdo se nehlásí do podrobné rozpravy, takže podrobnou rozpravu končím a přistoupíme k hlasování o jediném návrhu, který zazněl. Předpokládám, že to je bráno jako návrh komplexní, kompletní. Odhlásím vás, poprosím o novou registraci. Děkuji.

 

Přistoupíme k hlasování o usnesení, které jsme právě slyšeli. Hlasování pořadové číslo 114 bylo zahájeno. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 144 přihlášených pro 97, proti 18. Návrh byl přijat.

 

Tím bod končí. Dívám se na předsedu volební komise, zdali nemá sdělení. Nemá sdělení v tuto chvíli žádné.

 

Nyní se budeme věnovat bodu 115, což je

115.
Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
pro vyšetření prorůstání organizovaného zločinu a zájmových skupin
do činnosti orgánů veřejné moci

Návrh na zřízení této vyšetřovací komise předložila skupina 42 poslanců. Současně tato skupina připravila návrh usnesení Poslanecké sněmovny, který byl rozdán na lavice. Prosím, aby se ujal slova navrhovatel tohoto návrhu pan poslanec Jeroným Tejc. Dochází ke změně - návrh přednese pan poslanec František Bublan. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP